EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

04. 10. 2022

2 komentáře

Vlastní výstavbou rodinného domu lze například ve Středočeském kraji ušetřit až 30 %

 

Jako nejvýhodnější kraj pro stavbu domu se jeví kraj Středočeský, v němž při porovnání ceny nákupu rodinného domu na klíč a koupí pozemku s následující vlastní výstavbou lze ušetřit až 30 %. Vyplývá to z analýzy společnosti Silverline Real Estate pro tři nejlidnatější kraje – Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský.

Loading



 

„Vlastní výstavbou RD lze například ve Středočeském kraji ušetřit 20–30 % z celkové ceny novostavby. Navíc si tím řada kupujících rozloží náklady na pořízení bydlení v čase, kdy si mezi koupí stavební parcely a výstavbou nechají odstup pár let,” říká Dan Vaško z fondu Silverline Real Estate

Díky nízkým cenám stavebních pozemků lze vysoké úspory dosáhnout i v Moravskoslezském kraji. V Jihomoravském kraji jako jediném se trend obrátil a ceny novostaveb již druhý rok rostou.

Úsporu mohou ještě ponížit náklady na architektonickou a projekční práci, financování apod. Tyto položky většinou dohromady tvoří max. 10 %. Vlastní výstavba však s sebou nese i úskalí. Investor například musí počítat s tím, že se do domu nastěhuje nejdříve za rok a půl od koupě pozemku a je na něm veškeré stavební řízení.

REKLAMA

Za trvající velmi silnou poptávkou po stavebních pozemcích ve Středočeském kraji tedy lze vidět racio ušetření velké části nákladů při vlastní výstavbě RD, rozložení investice v čase – stavba s odstupem času po nákupu pozemku – či přizpůsobení projektu vlastní představě.

Avšak výstavba rodinného domu skýtá výrazně více úskalí. Z časového hlediska je potřeba počítat s cca 9–12+ měsíců na přípravu projektu a získání stavebního povolení a alespoň dalších 12 měsíců na výstavbu samotnou. Současně stavba rodinného domu je více technicky a organizačně náročná

„Historicky byla cena stavby hlavní nákladovou položkou v konečné ceně rodinného domu. Podíl nákladů na výstavbu rodinného domu na celkových nákladech se v čase snižuje, a to zejména v atraktivních lokalitách, kde rychle rostou ceny pozemků. Už nejen v nejprestižnějších lokalitách ve Středočeském kraji dnes platí pravidlo, že cena stavebního pozemku se přibližně rovná ceně výstavby domu,“ komentuje Vojtěch Brix z fondu Silverline Real Estate.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Bob

    4 října, 2022

    V realitce StříbrnáČára a v redakci pravděpodobně vůbec nic netuší o pojmu ekonomická cena. Jejich neznalost reality nemůže omluvit ani to, že sami nikdy žádnou stavbu neorganizovali a neřídili. Nemají vůbec ánung, jakou ekonomickou cenu musí budoucí stavebník „zaplatit“ za haldu správně orazítkovaných papírů, aby jim stavební úřad po nejméně roce stavbu milostivě povolil a potom po několika měsících od dostavby a většinou i „protiprávního“ užívání milostivě zkolaudoval. Troufám si odhadnout, že náklady na financování tohoto nervově a časově náročného dobrodružství tvoří mnohem větší podíl na ceně, než potenciální úspora na nákladech při svépomocném pořízení domu. Tyto podstatné náklady ve StřírnéČáře proto ve své analýze a grafu cudně zamlčeli. Možná proto, že častým nákladem jsou stříbrné vlasy stavebníka po zdárném dokončení akce „postav dům“ v Česku.

    Odpovědět

  • Vojtech

    4 října, 2022

    Ahoj Bobane,

    Sami development děláme a stavíme, tedy vlastně se trošku sřílíme do vlastní nohy. Realitou je že když to alespoň trochu umíš (nakupovat optimálně materiál, správně nastavit financovaní apod.)
    – je pravda že financování tady není započítáno (což jasně zmiňuji) ale není to esenciální

    Kdyby byl zájem vysvětlím a třeba dám pár rad jak efektivně stavět. Kdyžtak Vojtech.Brix@silverlinere.com

    Vojta

    Odpovědět