EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

04. 10. 2022

2 komentáře

Vlastní výstavbou rodinného domu lze například ve Středočeském kraji ušetřit až 30 %

 

Jako nejvýhodnější kraj pro stavbu domu se jeví kraj Středočeský, v němž při porovnání ceny nákupu rodinného domu na klíč a koupí pozemku s následující vlastní výstavbou lze ušetřit až 30 %. Vyplývá to z analýzy společnosti Silverline Real Estate pro tři nejlidnatější kraje – Středočeský, Jihomoravský a Moravskoslezský.

Loading



 

„Vlastní výstavbou RD lze například ve Středočeském kraji ušetřit 20–30 % z celkové ceny novostavby. Navíc si tím řada kupujících rozloží náklady na pořízení bydlení v čase, kdy si mezi koupí stavební parcely a výstavbou nechají odstup pár let,” říká Dan Vaško z fondu Silverline Real Estate

Díky nízkým cenám stavebních pozemků lze vysoké úspory dosáhnout i v Moravskoslezském kraji. V Jihomoravském kraji jako jediném se trend obrátil a ceny novostaveb již druhý rok rostou.

Úsporu mohou ještě ponížit náklady na architektonickou a projekční práci, financování apod. Tyto položky většinou dohromady tvoří max. 10 %. Vlastní výstavba však s sebou nese i úskalí. Investor například musí počítat s tím, že se do domu nastěhuje nejdříve za rok a půl od koupě pozemku a je na něm veškeré stavební řízení.

REKLAMA

Za trvající velmi silnou poptávkou po stavebních pozemcích ve Středočeském kraji tedy lze vidět racio ušetření velké části nákladů při vlastní výstavbě RD, rozložení investice v čase – stavba s odstupem času po nákupu pozemku – či přizpůsobení projektu vlastní představě.

Avšak výstavba rodinného domu skýtá výrazně více úskalí. Z časového hlediska je potřeba počítat s cca 9–12+ měsíců na přípravu projektu a získání stavebního povolení a alespoň dalších 12 měsíců na výstavbu samotnou. Současně stavba rodinného domu je více technicky a organizačně náročná

„Historicky byla cena stavby hlavní nákladovou položkou v konečné ceně rodinného domu. Podíl nákladů na výstavbu rodinného domu na celkových nákladech se v čase snižuje, a to zejména v atraktivních lokalitách, kde rychle rostou ceny pozemků. Už nejen v nejprestižnějších lokalitách ve Středočeském kraji dnes platí pravidlo, že cena stavebního pozemku se přibližně rovná ceně výstavby domu,“ komentuje Vojtěch Brix z fondu Silverline Real Estate.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Bob

    4 října, 2022

    V realitce StříbrnáČára a v redakci pravděpodobně vůbec nic netuší o pojmu ekonomická cena. Jejich neznalost reality nemůže omluvit ani to, že sami nikdy žádnou stavbu neorganizovali a neřídili. Nemají vůbec ánung, jakou ekonomickou cenu musí budoucí stavebník „zaplatit“ za haldu správně orazítkovaných papírů, aby jim stavební úřad po nejméně roce stavbu milostivě povolil a potom po několika měsících od dostavby a většinou i „protiprávního“ užívání milostivě zkolaudoval. Troufám si odhadnout, že náklady na financování tohoto nervově a časově náročného dobrodružství tvoří mnohem větší podíl na ceně, než potenciální úspora na nákladech při svépomocném pořízení domu. Tyto podstatné náklady ve StřírnéČáře proto ve své analýze a grafu cudně zamlčeli. Možná proto, že častým nákladem jsou stříbrné vlasy stavebníka po zdárném dokončení akce „postav dům“ v Česku.

    Odpovědět

  • Vojtech

    4 října, 2022

    Ahoj Bobane,

    Sami development děláme a stavíme, tedy vlastně se trošku sřílíme do vlastní nohy. Realitou je že když to alespoň trochu umíš (nakupovat optimálně materiál, správně nastavit financovaní apod.)
    – je pravda že financování tady není započítáno (což jasně zmiňuji) ale není to esenciální

    Kdyby byl zájem vysvětlím a třeba dám pár rad jak efektivně stavět. Kdyžtak Vojtech.Brix@silverlinere.com

    Vojta

    Odpovědět