EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

10. 11. 2022

0 komentářů

Členové ČLFA letos napumpovali do české ekonomiky 127 miliard korun, o desetinu více než vloni

 

Nebankovní financování potvrzuje svoji nezastupitelnou roli v podpoře české ekonomiky. Za tři čtvrtletí letošního roku poskytly členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) firmám, podnikatelům a spotřebitelům finanční prostředky v objemu 127 miliard korun, což je o více než desetinu (11,8%) větší objem, než ve stejném období loňského roku. V oblasti financování podnikatelských subjektů bylo profinancováno 106 miliard Kč (meziročně +11,4 %). Financování zboží a služeb pro spotřebitele bylo v objemu 21 mld. Kč, meziročně +13,9 %.

Loading



 

Přestože jsou výsledky prezentované ČLFA za období leden až září 2022 povzbuzující a vykazují poměrně výrazný růst, už nyní se objevují signály, že česká ekonomika vstupuje do náročného období. Z našeho pohledu je však pozitivní, že i přes bezprecedentní inflaci a konflikt na východě Evropy se řada firem rozhodla pro nové investice. Financování nových strojů a zařízení, ať už formou leasingu nebo úvěru, prostřednictvím našich členů stouplo za tři čtvrtletí téměř o pětinu. Živo je i v oblasti factoringu, který v tomto období rostl dokonce o 27 %,“ uvedla Jana Hanušová, předsedkyně představenstva ČLFA.

Část poptávky po nebankovním financování investičních či spotřebitelských záměrů byla spojena se značnými riziky a nemohla být při uplatnění obezřetných kritérií hodnocení zákazníka i financované komodity akceptována. Vzrostl celkový objem financování podnikatelských subjektů i objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů. V rámci financování podnikatelských subjektů se podíl poskytnutých úvěrů oproti leasingovému financování nezměnil a zůstal na úrovni předchozího roku. Vzrostl objem uzavřených factoringových obchodů.

Na pořízení silničních dopravních prostředků poskytly nebankovní finanční společnosti za devět měsíců letošního roku financování v objemu 52 miliard korun (meziročně +2,9 %). Z toho 31 miliard korun směřovalo k pořízení osobních vozidel (-3,7 %). Díky financování členských společností ČLFA bylo zakoupeno 35 184 nových osobních vozidel, tedy 24,5 % ze všech nových osobních vozů prvně registrovaných v ČR za prvních devět měsíců letošního roku.

Na pořízení strojů a zařízení poskytli členové ČLFA za prvních devět měsíců letošního roku financování v objemu 24 miliard korun, meziročně o 18 % více.

REKLAMA

Znatelný nárůst zájmu o financování provozu prostřednictvím factoringu (postoupení pohledávek) zaznamenaly factoringové společnosti. Objem prostředků poskytnutých klientům k 30. září 2022 dosáhl 30 miliard korun (+14 %).

Ke konci třetího čtvrtletí 2022 spravovaly členské společnosti ČLFA 970 tisíc aktivních leasingových a úvěrových smluv. Pohledávky z těchto smluv dosáhly 257 miliard korun – během devíti měsíců letošního roku se tak zvýšily o devět miliard korun (3,7 %).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *