EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

18. 11. 2022

0 komentářů

Trh nemovitostí jednoznačně vykazuje pokles cenové i prodejní dynamiky

 

Na českém trhu s nemovitostmi pokračuje i v třetím kvartále roku 2022 v porovnání s předchozím rokem zpomalování tempa růstu cen. Platí to u všech druhů nemovitostí, tedy bytů, rodinných domů a částečně i u pozemků.

Loading



 

U rodinných domků zákazníci hledají energeticky nenáročná stavení. Zájem je o modulární nebo kontejnerové domy, vytápění s pomocí tepelného čerpadla nebo tuhými palivy. Uvedená data přineslo nejnovější vydání žebříčku HB Index.

Pokud jde o ceny bytů, ty v porovnání mezi druhým a třetím kvartálem roku 2022 vzrostly pouze o 2,1 procenta. Ještě na konci loňského a začátku letošního roku se přitom mezikvartální změny pohybovaly i nad hranicí pěti procent. U rodinných domů byl zaznamenán nárůst cen za minulé dva kvartály o 2,6 procent a u pozemků 4,8, procent.

V meziročním srovnání tzv. HB Indexu ukazatele rostly u bytů o celkových 17,6 procent, u rodinných domů o 17,4 procent a u pozemků o 26,3 procent. Trh nemovitostí se tedy jednoznačně vyznačuje poklesem dynamiky růstu oproti situaci v předchozích letech.

Propad prodejů bytů

 „Ceny bytů sice ještě vykazovaly v uplynulém čtvrtletí mírný růst, ale na jeho konci již stagnovaly, což se naplno projeví v posledním kvartále 2022,“ očekává předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Martin Vašek.

REKLAMA

Na trhu prodeje bytů došlo také k propadu objemu transakcí. Tempo růstu udávaly především kraje, přičemž Praha vykázala růst menší. Z hlediska zákaznické poptávky byl největší zájem o byty v kategorii 3+1 a 3kk. Na trh negativně působí zejména vysoké úrokové sazby hypoték. Lze očekávat, že nabídka bytů bude i nadále převyšovat poptávku a trh se stane trhem kupujících.

„S ohledem na uvedený vývoj očekáváme mírné snížení cen především u starších a energeticky náročnějších bytů a odkládání poptávky ze strany klientů. Nabídka bude stále více převyšovat poptávku. Prodávající budou u nabídky bytů přicházet s řadou zvýhodnění a pobídek, jako jsou například příspěvky na kuchyňskou linku nebo garážové stání zdarma,“ upřesňuje Martin Vašek.

Rodinné domy kopírují v cenovém vývoji byty

Poptávka po rodinných domech v České republice se výrazně propadá. U rekreačních objektů poptávka prakticky zamrzla. „Zájem je jen o menší a levnější rodinné domy s možností topení na tuhá paliva a o novější energeticky úsporné rodinné domy s tepelným čerpadlem,“ upřesňuje Martin Vašek.

Naopak nezájem je o velké rodinné domy bez rekonstrukce (zřejmě z obavy o vysoké náklady) nebo o rekreační objekty. Zde se jednoznačně projevuje dopad růstu cen energií. Lidé mají obavy u rodinných domů z vysokých nákladů na bydlení.

REKLAMA

Nejvíce nových domů se staví ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Zvýšený je zájem o mobilní domy, kontejnerové domy a modulární dřevostavby. Přetrvávají problémy s nedostatkem stavebního materiálu a jeho rostoucími cenami.

Pozemky vykazují oproti rodinným domům a bytům stabilitu

Cenový růst se zpomalil také u pozemků. Avšak poptávka zde oproti bytům a rodinným domům neklesla. Nabídku brzdí zastaralé územní plány, rostoucí náklady na zasíťování a zvyšující se poplatky spojené s odvody do obecního rozpočtu. S rostoucí cenou roste zájem o pozemky v lokalitách vzdálenějších od okrajů velkých měst. Projevuje se i zájem i o nestavební pozemky s možností postavit mobilheim.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *