EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

18. 11. 2022

0 komentářů

Trh nemovitostí jednoznačně vykazuje pokles cenové i prodejní dynamiky

 

Na českém trhu s nemovitostmi pokračuje i v třetím kvartále roku 2022 v porovnání s předchozím rokem zpomalování tempa růstu cen. Platí to u všech druhů nemovitostí, tedy bytů, rodinných domů a částečně i u pozemků.

Loading



 

U rodinných domků zákazníci hledají energeticky nenáročná stavení. Zájem je o modulární nebo kontejnerové domy, vytápění s pomocí tepelného čerpadla nebo tuhými palivy. Uvedená data přineslo nejnovější vydání žebříčku HB Index.

Pokud jde o ceny bytů, ty v porovnání mezi druhým a třetím kvartálem roku 2022 vzrostly pouze o 2,1 procenta. Ještě na konci loňského a začátku letošního roku se přitom mezikvartální změny pohybovaly i nad hranicí pěti procent. U rodinných domů byl zaznamenán nárůst cen za minulé dva kvartály o 2,6 procent a u pozemků 4,8, procent.

V meziročním srovnání tzv. HB Indexu ukazatele rostly u bytů o celkových 17,6 procent, u rodinných domů o 17,4 procent a u pozemků o 26,3 procent. Trh nemovitostí se tedy jednoznačně vyznačuje poklesem dynamiky růstu oproti situaci v předchozích letech.

Propad prodejů bytů

 „Ceny bytů sice ještě vykazovaly v uplynulém čtvrtletí mírný růst, ale na jeho konci již stagnovaly, což se naplno projeví v posledním kvartále 2022,“ očekává předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Martin Vašek.

Na trhu prodeje bytů došlo také k propadu objemu transakcí. Tempo růstu udávaly především kraje, přičemž Praha vykázala růst menší. Z hlediska zákaznické poptávky byl největší zájem o byty v kategorii 3+1 a 3kk. Na trh negativně působí zejména vysoké úrokové sazby hypoték. Lze očekávat, že nabídka bytů bude i nadále převyšovat poptávku a trh se stane trhem kupujících.

REKLAMA

„S ohledem na uvedený vývoj očekáváme mírné snížení cen především u starších a energeticky náročnějších bytů a odkládání poptávky ze strany klientů. Nabídka bude stále více převyšovat poptávku. Prodávající budou u nabídky bytů přicházet s řadou zvýhodnění a pobídek, jako jsou například příspěvky na kuchyňskou linku nebo garážové stání zdarma,“ upřesňuje Martin Vašek.

Rodinné domy kopírují v cenovém vývoji byty

Poptávka po rodinných domech v České republice se výrazně propadá. U rekreačních objektů poptávka prakticky zamrzla. „Zájem je jen o menší a levnější rodinné domy s možností topení na tuhá paliva a o novější energeticky úsporné rodinné domy s tepelným čerpadlem,“ upřesňuje Martin Vašek.

Naopak nezájem je o velké rodinné domy bez rekonstrukce (zřejmě z obavy o vysoké náklady) nebo o rekreační objekty. Zde se jednoznačně projevuje dopad růstu cen energií. Lidé mají obavy u rodinných domů z vysokých nákladů na bydlení.

Nejvíce nových domů se staví ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Zvýšený je zájem o mobilní domy, kontejnerové domy a modulární dřevostavby. Přetrvávají problémy s nedostatkem stavebního materiálu a jeho rostoucími cenami.

Pozemky vykazují oproti rodinným domům a bytům stabilitu

Cenový růst se zpomalil také u pozemků. Avšak poptávka zde oproti bytům a rodinným domům neklesla. Nabídku brzdí zastaralé územní plány, rostoucí náklady na zasíťování a zvyšující se poplatky spojené s odvody do obecního rozpočtu. S rostoucí cenou roste zájem o pozemky v lokalitách vzdálenějších od okrajů velkých měst. Projevuje se i zájem i o nestavební pozemky s možností postavit mobilheim.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *