EUR 24.995

USD 23.189

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 24.995

USD 23.189

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 12. 2022

0 komentářů

Evropský průzkum: Češi bydlí a chtějí bydlet ve vlastním

 

Pořídit si vlastní bydlení nebo raději žít bezstarostně v nájmu? Češi mají v tomto ohledu jasno. Průzkum mezinárodní realitní sítě RE/MAX Europe Housing, který se uskutečnil na sklonku léta tohoto roku ve 22 evropských zemích, potvrdil, že Češi upřednostňují bydlení ve svém. Podíl vlastnického bydlení v Česku dosahuje téměř 72 procent populace, což je o 10 procentních bodů více než je běžný průměr v zemích Evropské unie.

Loading



 

Nejvyšší podíl vlastnického bydlení v Evropě dosahuje Maďarsko s více než 80 procenty, které následuje Bulharsko, Rumunsko, Slovinsko, Řecko, Španělsko a Itálie, kde více než 70 procent obyvatel bydlí ve vlastní nemovitosti.

„Vysoký podíl vlastnického bydlení v Česku není překvapující, protože odráží situaci předchozí dekády, kdy levné hypotéky a rostoucí kupní síla umožňovaly snadný nákup domů a bytů. Náklady na vlastní bydlení byly dlouhodobě levnější než výdaje za nájem. V tomto roce se situace výrazně změnila, protože ceny nemovitostí u nás dosáhly rekordních výšin. Situaci navíc umocnila vysoká inflace, která zapříčinila nárůst hypotečních úroků a v kombinaci s restrikcemi pro poskytování půjček na bydlení ze strany ČNB, přiměla část zájemců k pronájmu bytů místo jejich nákupu,“ vysvětluje generální ředitel RE/MAX Česká republika Jan Hrubý.

Naopak nejnižší podíl vlastnického bydlení v evropských zemích je ve Švýcarsku, kde vlastní nemovitostí disponuje pouze 37 procent obyvatel, a v Německu, kde bydlí ve vlastním 41 procent populace. Více než polovina obyvatel vlastní nemovitost v Anglii, Finsku, Francii, Walesu nebo v Izraeli.

„Výsledky evropského průzkumu ukazují, že nejnižší podíl bydlení ve vlastním je v zemích, jako jsou Švýcarsko nebo Německo, kde jsou ceny nemovitostí dlouhodobě nejvyšší a kde je nájem tradiční formou bydlení s jasnými pravidly. Domníváme se, že v Česku nás v nejbližších letech čeká výraznější nárůst počtu lidí bydlících v nájmech,“ doplňuje Jan Hrubý.

REKLAMA

Podle průzkumu jsou rozhodujícími faktory pro bydlení pro Čechy dostupnost práce a zdravotní péče. Až 43 procent respondentů láká bydlení ve městech zejména kvůli lepší kvalitě života, což souvisí především s dopravou a kratší dobou dojíždění do práce nebo školy, významný vliv má také dostupnost kulturního vyžití. 

Přehled podílu vlastnického bydlení ve vybraných evropských zemích

Zdroj : Průzkum pro „2022 RE/MAX Europe Housing Trend Report“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *