EUR 25.025

USD 23.283

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.025

USD 23.283

Text: Veronika Hejná

10. 01. 2023

0 komentářů

Opuštěné restaurace lákají investory do nemovitostí

 

Česká mapa restaurací řídne. Koronavirová krize a následná energetická krize spojená s extrémně zvýšenou inflací silně doléhá na celý gastro sektor. Problémy restaurací způsobuje především růst cen všech vstupů, které buď musí promítnout do konečné ceny, anebo zdražit minimálně, přijít o část marže a tím si udržet klienty.

Loading



 

Tato „Sophiina volba“ rozhodne o dalším úspěchu, nebo neúspěchu. Přehřátý trh práce restauracím navíc komplikuje situaci s nedostatkem personálu, který čím dál více tlačí na zvyšování mezd v sektoru. Restauratéři též jako první pociťují, když se obyvatelstvo rozhodne více šetřit.

Podle analýzy z realitního serveru Videobydleni.cz vyplývá, že se za poslední rok zvýšila nabídka nemovitostí k prodeji a pronájmu v kategoriích restaurace a ubytování téměř o polovinu.

Konkrétně u kategorie restaurace k pronájmu jde o nárůst počtu inzerátů o 42 % na 300 inzerátů a u restaurací k prodeji o 45 % na 220 inzerátů. Nabídek ubytování k prodeji vzrostlo o 47 % na téměř 600 inzerátů. Data ukazují vývoj za poslední rok a jsou agregovaná z celé ČR.

Nejvíce nemovitostí spadlo do nabídky hned po novém roce, kdy sledujeme meziměsíční nárůst restaurací k pronájmu téměř o 15 %. Do nabídek se dostávají i nemovitosti v zajímavých destinacích a na hlavních třídách krajských měst za velmi zajímavé ceny,“ komentuje situaci Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

REKLAMA

Pokles cen nemovitostí v gastro sektoru až o 30%

Zvýšená nabídka nemovitostí po gastro provozech tlačí dolu ceny napříč celou ČR. Od cenového peaku v roce 2022 sledujeme pokles cen téměř o 30 % a trend je stále klesající. Jedná se především o nemovitosti k prodeji. U sledovaných restaurací k pronájmu vidíme u nabídkových cen pokles v některých lokalitách až o 50 %.

Majitelé nemovitostí po takových provozech nejdříve sníží cenu za pronájem, a pokud se jim nepodaří najít provozovatele, uchylují se k následnému prodeji. Záleží vždy kombinaci faktorů, jedná-li se pouze o restauraci, či penzion s restaurací, nebo kombinovaný objekt s rezidenčním bydlením. Situaci komplikují drahé energie, kdy majitelé objektů poskytují výrazné slevy u cen za pronájem, aby tak snížili celkové náklady potenciálního provozovatele,“ dodává Jakub Veverka.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Analýza: Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla

První čtvrtletí letošního roku přineslo další výrazné oživení poptávky na pražském trhu s novými byty. Prodalo se jich bezmála o čtvrtinu více než v předchozím čtvrtletí a téměř 2,5krát tolik, co ve stejném období loňského roku. Výrazný vliv měly především klesající úrokové sazby a zlepšení dostupnosti hypoték.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Nájmy rostly pomaleji, než se čekalo

Zajímavá zpráva přichází pro všechny domácnosti mířící do nájmů. Jejich aktuální růst je výrazně nižší, než jaký předpokládaly prognózy ze začátku roku. A to přesto, že poptávka nepřestává být rekordní. Například v Praze se pohybuje kolem 45 zájemců na jeden byt, v Brně kolem 20 zájemců. Pražské ceny se nyní pohybují na úrovni 359 korun za metr […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *