EUR 25.090

USD 23.448

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.090

USD 23.448

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 02. 2023

0 komentářů

Příjem z AirBnB v daňovém přiznání

 

U příjmu z pronájmu český daňový systém rozlišuje dvě situace. První je příjem z pronájmu dle §10 zákona o daních z příjmu. Takto můžete danit příjmy z dlouhodobého pronájmu jako fyzická osoba. A druhou situací jsou příjmy z krátkodobého pronájmu (například z AirBnB) dle §7. Ty daníte jako příjmy z jakékoliv jiné samostatně výdělečné činnosti.

Loading



 

Oba tipy příjmů musíte přiznat v daňovém přiznání a řádně zaplatit daň z příjmu každý rok po skončení daňového období. Přičemž především příjmy z pronájmu na AirBnB a jiných ubytovacích platformách finanční správa celkem systematicky sleduje. Už několik let se tak rozhodně nevyplatí si takto přivydělávat bokem a je nutné splnit zákonné podmínky pro realizaci takového příjmu.

Zdanění AirBnB

Pro pronájem skrze platformy krátkodobého ubytování je nutné mít minimálně živnostenský list. Takové krátkodobé ubytování představuje totiž poskytování ubytovacích služeb. A musíte splnit řadu zákonných podmínek. Příjem, který takto realizujete, je poté příjmem z podnikání. Na tento příjem můžete použít reálné či paušální náklady, stejně tak i slevy na dani a daňové odpočty.

Daňové povinnosti při příjmu z AirBnB

Při poskytování krátkodobého pronájmu jako ubytovací služby musíte splnit plno podmínek. Jejich výčet najdete v našem starším článku. Kromě administrativy během roku je nutné splnit i daňové podmínky po skončení daňového období. Mezi tyto podmínky patří nejen podání daňového přiznání a zaplacení daně z příjmu, ale také podání přehledů na zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.

Jaké jsou termíny pro splnění těchto povinností?

  • Daňové přiznání se podává do 3. dubna při papírovém podání a do 2. května při elektronickém podání.
  • Do stejného data byste také měli zaplatit vypočtenou daň z příjmu.
  • Do 30 dnů po daňovém přiznání musíte podat přehledy na zdravotní pojišťovnu a OSSZ. Termínem je 2. května a 1. června při elektronickém podání.

Co musíte při podání daňového přiznání zaplatit:

  • Z příjmu z AirBnB musíte zaplatit daň z příjmu. Termín je stejný jako lhůta pro daňové přiznání. Tedy do 3. dubna nebo 2. května.
  • Je nutno platit také zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Tyto se platí průběžně během roku.
  • Pozor na to, že pokud platíte minimální zálohy na hlavní činnost, tak od ledna jste povinni platit vyšší minimální zálohy na zdravotní pojištění.
  • Zálohy na sociální pojištění u hlavní činnosti i na sociální a zdravotní u vedlejší činnosti se zpravidla zvyšují až po podání přehledů.

Paušální daň při příjmech z AirBnB

I při příjmu z AirBnB se můžete přihlásit do režimu paušální daně. V takovém případě pak platíte pouze měsíční paušální daň (pro rok 2023 je minimální částka 6 208 Kč, částka se zvyšuje podle výdělků až na 26 000 Kč). Nemáte povinnost podávat daňové přiznání a ani přehledy na zdravotní pojišťovnu a OSSZ.

Přihlásit se do režimu paušální daně je možné pouze na začátku roku a to do 10. ledna. Pro letošní rok se k paušální dani můžou přihlásit pouze začínající podnikatelé. Pokud teprve letos začínáte podnikat a pronajímat skrze AirBnB, tak se přihlásit stále můžete a příští rok nebudete mít povinnost podávat daňové přiznání ani přehledy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *