EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 02. 2023

0 komentářů

Příjem z AirBnB v daňovém přiznání

 

U příjmu z pronájmu český daňový systém rozlišuje dvě situace. První je příjem z pronájmu dle §10 zákona o daních z příjmu. Takto můžete danit příjmy z dlouhodobého pronájmu jako fyzická osoba. A druhou situací jsou příjmy z krátkodobého pronájmu (například z AirBnB) dle §7. Ty daníte jako příjmy z jakékoliv jiné samostatně výdělečné činnosti.

Loading



 

Oba tipy příjmů musíte přiznat v daňovém přiznání a řádně zaplatit daň z příjmu každý rok po skončení daňového období. Přičemž především příjmy z pronájmu na AirBnB a jiných ubytovacích platformách finanční správa celkem systematicky sleduje. Už několik let se tak rozhodně nevyplatí si takto přivydělávat bokem a je nutné splnit zákonné podmínky pro realizaci takového příjmu.

Zdanění AirBnB

Pro pronájem skrze platformy krátkodobého ubytování je nutné mít minimálně živnostenský list. Takové krátkodobé ubytování představuje totiž poskytování ubytovacích služeb. A musíte splnit řadu zákonných podmínek. Příjem, který takto realizujete, je poté příjmem z podnikání. Na tento příjem můžete použít reálné či paušální náklady, stejně tak i slevy na dani a daňové odpočty.

Daňové povinnosti při příjmu z AirBnB

Při poskytování krátkodobého pronájmu jako ubytovací služby musíte splnit plno podmínek. Jejich výčet najdete v našem starším článku. Kromě administrativy během roku je nutné splnit i daňové podmínky po skončení daňového období. Mezi tyto podmínky patří nejen podání daňového přiznání a zaplacení daně z příjmu, ale také podání přehledů na zdravotní pojišťovnu a správu sociálního zabezpečení.

Jaké jsou termíny pro splnění těchto povinností?

  • Daňové přiznání se podává do 3. dubna při papírovém podání a do 2. května při elektronickém podání.
  • Do stejného data byste také měli zaplatit vypočtenou daň z příjmu.
  • Do 30 dnů po daňovém přiznání musíte podat přehledy na zdravotní pojišťovnu a OSSZ. Termínem je 2. května a 1. června při elektronickém podání.

Co musíte při podání daňového přiznání zaplatit:

  • Z příjmu z AirBnB musíte zaplatit daň z příjmu. Termín je stejný jako lhůta pro daňové přiznání. Tedy do 3. dubna nebo 2. května.
  • Je nutno platit také zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Tyto se platí průběžně během roku.
  • Pozor na to, že pokud platíte minimální zálohy na hlavní činnost, tak od ledna jste povinni platit vyšší minimální zálohy na zdravotní pojištění.
  • Zálohy na sociální pojištění u hlavní činnosti i na sociální a zdravotní u vedlejší činnosti se zpravidla zvyšují až po podání přehledů.

Paušální daň při příjmech z AirBnB

I při příjmu z AirBnB se můžete přihlásit do režimu paušální daně. V takovém případě pak platíte pouze měsíční paušální daň (pro rok 2023 je minimální částka 6 208 Kč, částka se zvyšuje podle výdělků až na 26 000 Kč). Nemáte povinnost podávat daňové přiznání a ani přehledy na zdravotní pojišťovnu a OSSZ.

Přihlásit se do režimu paušální daně je možné pouze na začátku roku a to do 10. ledna. Pro letošní rok se k paušální dani můžou přihlásit pouze začínající podnikatelé. Pokud teprve letos začínáte podnikat a pronajímat skrze AirBnB, tak se přihlásit stále můžete a příští rok nebudete mít povinnost podávat daňové přiznání ani přehledy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024

Odpočet hypotéky z daní

Jak funguje odpočet hypotéky v daňovém přiznání

I když byl limit pro využití odpočtu hypotéky v daňovém přiznání před pár lety snížen na polovinu, stále je to daňový odpočet, který vám na dani příjmu může ušetřit až 22 500 Kč za rok. Jak se tento daňový odpočet používá, kdo má na něj nárok a jak přesně funguje?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

15. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *