EUR 25.005

USD 23.223

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.005

USD 23.223

Petr Dufek: Ceny bytů zamířily dolů

 

Podle dnes zveřejněných údajů Eurostatu ceny bytů v ČR začaly v posledním čtvrtletí loňského roku klesat. Ve srovnání s předchozím kvartálem se snížily o 2,2 %, a zaznamenaly tak první pokles za posledních devět let. Pokles cen bytů je nepochybně známkou toto, že měnová restrikce ČNB funguje, i když to chvíli trvá.

Loading



 

V meziročním srovnání byly díky předchozím nárůstům ceny bytů ještě vyšší než v roce 2021, avšak tempo růstu cen už zdaleka nebylo dvouciferné, ale dosáhlo pouze necelých sedmi procent.

Realitní trhy v ČR téměř zamrznul, když začala prudce růst cena peněz, a hypotéky se tak staly méně dostupnějšími. Propad nových úvěrů na bydlení se logicky odrazil v nižší poptávce po bytech a rodinných domech a tlačil i na pokles cen těchto realit. V případě nových nemovitostí developeři šlápli na brzdu a výrazně omezili novou výstavbu. U starších bytů je vidět rovněž slabší nabídka, neboť ochota zlevnit ze strany majitelů není nijak výrazná.

I když snížení cen bytů pokračovalo pravděpodobně i na začátku letošního roku, nejde o nic jiného než o cyklický vývoj. Za posledních deset let totiž byty zdražily o téměř 130 %, takže prostor na korekci v době probíhající recese nepochybně vzniknul. Asi by bylo zvláštní a ve své podstatě nezdravé, kdyby v době pokračujícího hospodářského útlumu inflace na realitním trhu nepolevila.

V každém případě je třeba stále brát v úvahu, že jde o průměrná čísla za celou ČR, za nimiž existují velké regionální rozdíly nejenom v tempu, ale i absolutní výši těchto cen. Proto je třeba brát agregovaná čísla spíše jen jako směr, kterým se trh jako takový ubírá. Zvlášť odlišný pak může být vývoj u bytů a domů s vysokou energetickou spotřebou a rekreačních nemovitostí.

REKLAMA

Pokles cen nezaznamenala v závěru roku pouze ČR, ale i dalších 14 zemí EU, některé už podruhé za sebou a v ještě navíc daleko rychlejší. Skoro desetinu na ceně za posledního půl roku ztratily byty v Dánsku, necelých 7 % ve Švédsku a zhruba šest v Německu.

Autor: Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 


Související články

Swiss Life Hypoindex květen 2024: Úrokové sazby hypoték (ne)překvapivě stagnují, banky vytvářejí „polštář“

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu). Cesta k levnějším hypotékám, a […]

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

08. 05. 2024

Začal lobbing za státem dotované hypotéky. Jak velká by to byla chyba?

Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů a dokonce […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

07. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *