EUR 24.755

USD 22.926

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.755

USD 22.926

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

04. 10. 2023

0 komentářů

Komentář: Pokles cen bytů zpomaluje

 

Ceny bytů v ČR podle údajů Eurostatu mírně poklesly i ve druhém čtvrtletí letošního roku, i když tentokrát už jen víceméně symbolicky (mezičtvrtletně o 0,4 %). Největší pokles zaznamenal trh v posledním kvartále loňského roku (-2,2 %), kdy ustrnul i hypoteční trh.

Loading



 

Šlo nicméně o třetí snížení průměrných cen bytů za sebou, které zatím celkově znamenalo průměrné zlevnění o necelá čtyři procenta, zatímco třeba v Německu o necelých osm procent. S ohledem na předchozí dramatický růst cen jde vlastně opravdu jen o velmi mírnou korekci. Za posledních pět let totiž byty v průměru zdražily o 64 %, za deset o 124 %.

V meziročním srovnání byly ceny v ČR o necelá tři procenta níže a zřejmě nepřekvapí, že rychleji zlevňovaly byty starší. Zatímco v dřívějších letech domácnosti příliš nemusely řešit otázku energetické nákladnosti secondhandových bytů a domů, dnes je to v důsledku drahých energií velmi důležitý parametr ovlivňující nejenom samotný provoz nemovitosti, ale i rozsah nutných investic. A ty samozřejmě nejsou vzhledem k přetrvávajícím vysokým cenám stavebních materiálů v žádném případě zanedbatelné.

Ke zpomalování poklesu cen na realitním trhu dopomáhá jednak obnovený zájem domácností o hypotéky, ale i klesající nabídka nových bytů, která je důsledkem útlumu bytové výstavby. Proto lze asi jen těžko předpokládat, že by ceny realit v ČR mohly prudce klesat. Nestalo se to ostatně ani v časech světové finanční krize, kdy byl propad českého realitního trhu výrazně menší než v ostatních zemích unie.

Realitní trh může navíc v dohledné době získat vzpruhu v podobě nižších úrokových sazeb. Je jen otázkou času, kdy ČNB přikročí k normalizaci úrokových sazeb, která se následně odrazí i v dostupnosti hypoték.

Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Změna trendu potvrzena, ceny starších domů už rostou

Ceny starších domů pokračují v mírném růstu. Trend, který naznačovaly již zprávy z loňského roku, potvrdila i čísla za první letošní kvartál. Zatímco v meziročním pohledu ještě 6 z 8 zkoumaných měst zaznamenalo mírný cenový pokles, v kvartální pohledu již naopak převládal cenový růst, a to od jednoho procenta v Ostravě až do pět procent v Brně. Vyplývá z analýzy společnosti FérMakléři.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 05. 2024

Rizika špatně nastavené ceny prodávané nemovitosti

Nastavení správné prodejní ceny nemovitosti je naprosto klíčovým krokem v celém procesu prodeje. Ovlivňuje nejen to, jak rychle byt či dům prodáte, ale i to, kolik peněz ve výsledku získáte. Když cenu nastavíte adekvátně, budete mít dostatek zájemců a prodáte relativně rychle, v opačném případě si na kupce počkáte měsíce či roky, a budete muset postupně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 05. 2024

Nový stavební zákon pod lupou

Nový stavební zákon bude pro všechny typy staveb účinný od 1. července 2024. Jedním ze zamýšlených cílů nové úpravy bylo stavebníkům ulevit a také zrychlit celý povolovací proces. Zaměřme se na novinku v podobě jednotného řízení o povolení záměru – v čem skutečně stavebníkům usnadní život a s jakými úskalími je třeba počítat?

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

13. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *