EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

04. 10. 2023

0 komentářů

Komentář: Pokles cen bytů zpomaluje

 

Ceny bytů v ČR podle údajů Eurostatu mírně poklesly i ve druhém čtvrtletí letošního roku, i když tentokrát už jen víceméně symbolicky (mezičtvrtletně o 0,4 %). Největší pokles zaznamenal trh v posledním kvartále loňského roku (-2,2 %), kdy ustrnul i hypoteční trh.

Loading



 

Šlo nicméně o třetí snížení průměrných cen bytů za sebou, které zatím celkově znamenalo průměrné zlevnění o necelá čtyři procenta, zatímco třeba v Německu o necelých osm procent. S ohledem na předchozí dramatický růst cen jde vlastně opravdu jen o velmi mírnou korekci. Za posledních pět let totiž byty v průměru zdražily o 64 %, za deset o 124 %.

V meziročním srovnání byly ceny v ČR o necelá tři procenta níže a zřejmě nepřekvapí, že rychleji zlevňovaly byty starší. Zatímco v dřívějších letech domácnosti příliš nemusely řešit otázku energetické nákladnosti secondhandových bytů a domů, dnes je to v důsledku drahých energií velmi důležitý parametr ovlivňující nejenom samotný provoz nemovitosti, ale i rozsah nutných investic. A ty samozřejmě nejsou vzhledem k přetrvávajícím vysokým cenám stavebních materiálů v žádném případě zanedbatelné.

Ke zpomalování poklesu cen na realitním trhu dopomáhá jednak obnovený zájem domácností o hypotéky, ale i klesající nabídka nových bytů, která je důsledkem útlumu bytové výstavby. Proto lze asi jen těžko předpokládat, že by ceny realit v ČR mohly prudce klesat. Nestalo se to ostatně ani v časech světové finanční krize, kdy byl propad českého realitního trhu výrazně menší než v ostatních zemích unie.

Realitní trh může navíc v dohledné době získat vzpruhu v podobě nižších úrokových sazeb. Je jen otázkou času, kdy ČNB přikročí k normalizaci úrokových sazeb, která se následně odrazí i v dostupnosti hypoték.

Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *