EUR 24.710

USD 22.791

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.710

USD 22.791

24. 04. 2024

0 komentářů

Central Group začíná prodávat investiční nájemní byty s garantovaným zhodnocením 5 % ročně

 

Největší rezidenční stavitel Central Group přichází s velmi zajímavým nemovitostním a investičním produktem, který v Česku zatím není. V projektu Harfa Invest v Praze 9 začíná prodávat investiční byty určené na dlouhodobý pronájem s garantovaným zhodnocením 5 % ročně. A to za dobu 2,5 nebo 5 let od kolaudace, kdy bude pronájem bytů pro klienty zajišťovat Central Group. Za 5 let je možné tak investici zhodnotit o smluvně garantovaných 25 %. Reálný výnos v praxi může být ale pro klienty i výrazně vyšší.

Loading



 

Při investici do koupě nového bytu v Praze je možné počítat se dvěma způsoby zhodnocení vložených peněz. Jednak s výnosem z pronájmu a dále pak se zhodnocením díky rostoucí ceně nemovitosti v čase. Toto zhodnocení v čase bývá většinou výrazně vyšší, než jsou výnosy z pronájmu.

ZA POSLEDNÍCH 10 LET VZROSTLY CENY BYTŮ O 150 %

Koupě bytu je tradičně hodnocena jako nejbezpečnější a zároveň dlouhodobě zisková investice. Jen za posledních 10 let podle statistik vzrostly u nových bytů v Praze nabídkové ceny o 149 % a prodejní ceny dokonce o 162 %. To odpovídá zhodnocení zhruba o 15 % ročně! A k tomu se ještě přičítají případné výnosy z pronájmu. Oproti tomu výnosy z úspor v bankách se snižují a výrazný pokles zhodnocení z vkladů bude dále pokračovat.

Češi jsou obecně spořivý národ. Podle údajů ČNB mají lidé v Česku úspory na bankovních účtech více než 3,6 bilionu korun. V investování jsou ale Češi velmi konzervativní. Proto jsou investice do koupě nových bytů u nás tak oblíbené. Jedná se o přehledný a srozumitelný produkt se snadnou likviditou. Atraktivita investice do koupě bytu nyní s ohledem na razantní pokles úročení vkladů v bankách výrazně roste. Central Group, jako první z developerů na českém trhu na tento trend nyní reaguje vytvořením zcela nového programu „Investiční nájemní byty“.

PRODEJ NOVÝCH BYTŮ OPTIMALIZOVANÝCH NA PRONÁJEM

„Plně věříme kvalitě bytů v našich lokalitách a také dlouhodobému růstu nemovitostního trhu v Praze. Proto jsme pro naše klienty vytvořili zcela nový program investičních nájemních bytů, na základě kterého můžeme garantovat zhodnocení investice o 5 % ročně. To je minimální, námi smluvně garantované zhodnocení. V reálu ale mohou klienti díky předpokládanému růstu ceny bytů v čase dosáhnout i výrazně vyššího zhodnocení,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

REKLAMA

V novém projektu Harfa Invest bude možné vybírat ze 134 investičních bytů 1+kk až 3+kk určených na dlouhodobý pronájem. Byty se již staví a dokončeny budou v prosinci příštího roku. Jedná se o velmi populární lokalitu Harfa v Praze 9 a investiční nájemní byty zde Central Group staví přímo u zastávek tramvají a jen 3 minuty od metra Českomoravská a obchodně-zábavního centra Galerie Harfa.

GARANCE VÝNOSU 12,5 % ZA 2,5 ROKU NEBO 25 % ZA 5 LET

„Z našich statistik víme, že zhruba třetina klientů si byt kupuje jako investici na pronájem. A právě pro tyto klienty jsme připravili náš nový projekt Harfa Invest s investičními nájemními byty. Pokud se tento program osvědčí, plánujeme do budoucna třetinu našich bytů prodávat v rámci tohoto programu, a to v různých lokalitách. Každoročně bychom tak mohli na pražský trh dodávat více než 500 investičních nájemních bytů,“ dodává Kunovský.

Nové byty v projektu Harfa Invest mají speciální vyšší nájemní standard provedení a také částečné vybavení optimalizované pro účely pronájmu (kuchyňská linka, vestavěné skříně, koupelnové vybavení a další). Klient si může vybrat ze dvou variant designu provedení bytu, a to Modern nebo Klasik.

Prodej bytů v projektu Harfa Invest je vázán na zajištění následné správy a pronájmu bytu ze strany Central Group s garantovaným zhodnocením 5 % ročně, a to podle volby klienta po dobu 2,5 nebo 5 let od kolaudace. Garantované zhodnocení investice pro klienta je tedy 25 % při výběru programu na 5 let nebo 12,5 % při volbě programu na 2,5 roku od kolaudace.

MOŽNOST PONECHÁNÍ SI BYTU VE VLASTNICTVÍ NEBO JEHO VRÁCENÍ

Po uplynutí 2,5 nebo 5 let od kolaudace může klient byt vrátit zpět Central Group a získat zpět plnou cenu bytu i s navýšením 12,5 % nebo 25 %. Nebo si může byt ponechat ve svém vlastnictví a v takovém případě získává výnos poloviční (hrazený klientovi průběžně měsíčně od kolaudace ve formě nájemného od Central Group), ale zároveň může plně profitovat z nárůstu hodnoty bytu v čase.

Po klientem vybranou dobu bude mít byt ve správě a pronájmu společnost Central Group, která bude klientovi hradit pravidelně měsíčně nájemné odpovídající polovině garantovaného výnosu, tedy 2,5 % ročně. Byt pak bude Central Group nabízet do podnájmu a vůči klientovi bude zdarma a bez jakýchkoliv starostí pro něj garantovat pravidelný měsíční příjem z nájmu. A to i pro případ, že by byl byt neobsazen nebo s podnájemníkem byly nějaké problémy. Zároveň po celou dobu nájmu bude Central Group na své náklady hradit veškeré platby spojené s bytem, a to včetně pojištění a daně z nemovitostí.

REKLAMA

Po uplynutí 2,5 nebo 5 let od kolaudace může klient zajištěním dalšího pronájmu a správy bytu dále pověřit Central Group nebo si může pronájem už dále zajišťovat samostatně. Nebo může se svým bytem jakkoliv libovolně disponovat – třeba v něm sám bydlet nebo ho se ziskem prodat.

Při koupi investičního nájemního bytu od Central Group mají klienti větší jistotu bezpečnosti investovaných peněz, než by měli při jejich uložení v bance

VĚTŠÍ JISTOTA INVESTOVANÝCH PENĚZ NEŽ V BANCE

Při koupi investičního nájemního bytu od Central Group mají klienti větší jistotu bezpečnosti investovaných peněz, než by měli při jejich uložení v kterékoliv bance. Vklady v bankách a spořitelních družstvech jsou totiž ze zákona pojištěny jen do výše 100.000 euro (tedy aktuálně zhruba 2,5 milionu Kč) a o zbytek svých uložených peněz by klient v případě problémů banky mohl přijít.

V případě koupě investičního nájemního bytu od Central Group má však klient byt po dokončení ve svém vlastnictví a má tak 100% jistotu. A předtím, do doby dokončení bytu, může využít nový finanční program „Zajištění uhrazené zálohy zástavou“.

VÝHODY INVESTIČNÍCH NÁJEMNÍCH BYTŮ PRO VŠECHNY STRANY

V současnosti se na pražském trhu zhruba třetina bytů prodává na investici. V bytových projektech pak často dochází k míchání trvalého vlastnického bydlení s krátkodobějším pronájmem. Soužití vlastníků bytů a nájemců přináší pak někdy problémy. Běžné bytové domy také nejsou uzpůsobeny na nájemní bydlení, které má svá specifika.

Celé bytové domy, které jsou už od počátku navrhovány a stavěny na pronájem, přináší řadu výhod. A je jedno, jestli celý dům vlastní jeden institucionální investor nebo zda jednotlivé byty vlastní různí drobní investoři, kteří pak jednu firmu pověří správou a zajištěním pronájmu. Celý systém pak funguje profesionálně a výrazně efektivněji než individuální řešení správy a pronájmu. A to jak vůči vlastníkům bytů, tak i vůči nájemcům.

„Náš program investičních nájemních bytů také zajišťuje, že se všechny takové byty dostávají na nájemní trh a pomáhají tak řešit současnou bytovou krizi. U profesionálně spravovaných a pronajímaných bytů také není obava poskytnout nájemcům dlouhodobé nájemní smlouvy a zvýšit tak jejich jistotu a komfort. Vznik investičních nájemních bytů je výhodný i pro stát, protože na rozdíl od individuálně pronajímaných bytů nemůže v rámci tohoto systému docházet k možným daňovým únikům z nepřiznaných příjmů z pronájmu,“ uzavírá Kunovský.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 05. 2024

Objem poskytnutých hypoték se v dubnu meziročně zdvojnásobil, trh ožívá

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v dubnu vyšší o více než 100 %, zatímco v březnu činil meziroční růst 45 %. Celkem banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu letošního roku hypoteční úvěry bezmála za 22 mld. Kč. Meziměsíčně tak jejich objem oproti březnu vzrostl o 20 %. Průměrná velikost hypotéky se zvýšila na 3,6 mil. Kč […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 05. 2024

Rizika špatně nastavené ceny prodávané nemovitosti

Nastavení správné prodejní ceny nemovitosti je naprosto klíčovým krokem v celém procesu prodeje. Ovlivňuje nejen to, jak rychle byt či dům prodáte, ale i to, kolik peněz ve výsledku získáte. Když cenu nastavíte adekvátně, budete mít dostatek zájemců a prodáte relativně rychle, v opačném případě si na kupce počkáte měsíce či roky, a budete muset postupně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

14. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *