EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 05. 2024

0 komentářů

Objem poskytnutých hypoték se v dubnu meziročně zdvojnásobil, trh ožívá

 

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v dubnu vyšší o více než 100 %, zatímco v březnu činil meziroční růst 45 %. Celkem banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu letošního roku hypoteční úvěry bezmála za 22 mld. Kč. Meziměsíčně tak jejich objem oproti březnu vzrostl o 20 %. Průměrná velikost hypotéky se zvýšila na 3,6 mil. Kč a překonala tak dosavadní maximální hodnotu z konce roku. Uvedené informace plynou z údajů ČBA Hypomonitoru.

Loading



 

Meziroční růst hypoték v dubnu tak opět zesílil a přesáhl 100 %, to však bylo způsobeno částečně i relativně slabší aktivitou v dubnu 2023. Letošní dubnový objem poskytnutých hypoték byl tak již zhruba na úrovni dubna roku 2020, ačkoli počet poskytnutých hypoték byl stále o čtvrtinu nižší.

„V meziročním srovnání jsme za první čtyři měsíce roku 2024 zaznamenali nárůst nejen v počtu uzavřených smluv, ale mnohem výrazněji se nárůst projevil v poskytnutých objemech, kdy se průměrný rámec hypotéky zvýšil o 800 tis. Kč. Tato změna se nejvíce promítla u hypoték na koupi nemovitosti. Z toho je vidět, že lidé, kteří v minulých letech pořízení vlastního bydlení kvůli vysokým sazbám odkládali, se nyní, v očekávání jejich poklesu, ke svým původním plánům vrátili,“ říká Jakub Schmid, ředitel úvěrové divize Fio banky.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v dubnu dosáhl 18,8 mld. Kč po březnových 15,4 mld. Kč. Jde tak o meziměsíční nárůst o 3,3 mld. Kč, tj. 21,6 %. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak činil 3,2 mld. Kč. Podíl refinancovaných úvěrů na celkovém objemu poskytnutých hypoték činil v dubnu 14,5 %, což je nejnižší hodnota od konce roku 2022. Průměr posledních 6 měsíců činí 16,1 %. Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 5212, což je nejvyšší hodnota od května 2022. Ve srovnání s dubnem 2020 je počet hypoték stále nižší o 14 %. Průměrný měsíční počet nových hypoték v loňském roce se pohyboval mírně pod hranicí 3,4 tisíce, zatímco v roce 2020 činil kolem 6,7 tisíce a ve výjimečně silném roce 2021 pak dosahoval 9,5 tisíce.

„Zájem klientů České spořitelny o hypotéky vytrvale roste a potvrzuje pokračující oživení hypotečního trhu, jakkoli nepředpokládáme, že se v letošním roce sazby dostanou pod úroveň 4,5 %, spíše očekáváme, že se budou i nadále držet v pásmu 4,5 % – 5 %,“ říká Petra Skrbková, která v České spořitelně odpovídá za hypoteční nabídku.

REKLAMA

Průměrná hypoteční sazba stagnuje

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu v květnu zanedbatelně klesla z dubnových 5,57 % p. a. na aktuálních 5,52 %. Zatímco Česká národní banka letos snížila dvoutýdenní repo sazbu už o 1,5 procentního bodu, banky úrokovou sazbu hypotečních úvěrů pouze o půl procentního bodu (podle Swiss Life Hypoindexu).

„Česká národní banka na svém květnovém zasedání snížila dvoutýdenní repo sazbu o další půlku procentního bodu na současnou hodnotu 5,25 % p. a. Banky přesto drží nastolený trend mírného poklesu úrokových sazeb. Toto tempo je způsobeno také tím, že si banky vytvářejí „polštář“ pro případy, kdy klient předčasně doplatí úvěr. Právě tyto situace řeší novela zákona o spotřebitelských úvěrech, která zavedla strop pro poplatek za takové předčasné splacení. Bohužel zákonodárci nevyslyšeli návrhy ekonomů a snížili tento poplatek na takovou částku, která bankám nepokrývá náklady na zajišťování financí,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Swiss Life Select.

Průměrná velikost hypotéky se dostala na novou rekordní úroveň

Průměrná výše hypotéky v dubnu pokračovala v růstu, a to z 3,44 mil Kč na 3,6 mil. Kč, což je nová maximální úroveň, které překonala i dosavadní rekord z listopadu 2021 ve výši 3,46 mil. Kč. Ceny nemovitostí byly závěrem minulého roku o 6 % vyšší, než v posledním čtvrtletí roku 2021. Dosáhnout na vyšší hypotéku však umožňuje také postupný pokles hypotečních sazeb či uvolnění makroobezřetnostních příjmových limitů ze strany ČNB.

„Růst průměrné hypotéky je dán několika faktory, jednak vyšší potřebou financování z titulu vyšších cen nemovitostí, které jsou i přes svůj mírný pokles v loňském roce vyšší, než byly koncem roku 2021. Svou roli zde sehrál i postupný pokles úrokových sazeb doprovázený růstem mezd domácností, což žadatelům také umožnilo dosáhnout na vyšší úroveň hypotéky,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

Nájmy stále rostou, v Brně i o deset procent

Ceny nájmů byly v letošním druhém kvartálu meziročně vyšší o stovky korun. Například byt o rozloze 1+1 v hlavním městě bylo možné pronajmout o 398 korun (3 %) dráž než loni touto dobou. V případě bytu 1+1 v Brně dle meziročního srovnání byty zdražily o 10 procent. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

26. 07. 2024

drahé bydlení v Praze

Jak moc je drahé bydlení v Praze a jak moc na venkově

Bydlení v hlavním městě je drahé a stále dražší. V různých statistikách vychází Praha jako jedna z nejdražších metropolí v Evropě. Na nákup nového bydlení potřebujete až 25 ročních platů a splátka hypotéky může vylézt až k 50 000 měsíčně, a to při nákupu nového bytu 3+1. U starších bytů je to levnější, ale i […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

24. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *