EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 12. 2023

1 komentář

Tři příklady, jak zdanit příjem z prodeje nemovitosti v roce 2023

 

Pokud jste v roce 2023 prodali nemovitost, tak příjem z tohoto prodeje budete muset zdanit. Daň z příjmu nezaplatíte jen v případech, kdy jste od této daně osvobozeni. Jinak je nutné podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu? Jak se takové daňové přiznání podává a jak do něj uvést příjem z prodeje nemovitosti? 

Loading



 

Kdy jste od daně z příjmu osvobozeni?

Daňové přiznání není nutné podávat a daň nemusíte platit v několika případech, které jasně stanovuje zákon. Mezi tyto situace patří například to, kdy jste nemovitosti vlastnili určitý čas nebo kdy jste v nemovitosti měli trvalé bydliště.

Osvobození od daně z příjmu při prodeji nemovitosti:

  • pokud jste nemovitost vlastnili alespoň 5 let (při nabytí nemovitosti do 1. ledna 2021) nebo 10 let (při nabytí nemovitosti po 1. lednu 2021),
  • pokud jste v nemovitosti měli trvalé bydliště minimálně 2 roky,
  • při dědictví a prodeji nemovitosti se počítá i doba, kterou nemovitost vlastnil zesnulý,
  • pokud peníze získané z prodeje nemovitosti použijete pro zajištění vlastní bytové potřeby
  • stejné podmínky platí i pro prodej družstevního bytu.

Daňové přiznání v roce 2024

Pokud jste ani jednu z těchto podmínek nesplnili, tak bude nutné podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu. Daňové přiznání musíte podat i jako zaměstnanec, mzdová účtárna zaměstnavatele vám nesmí provést roční zúčtování daně. A máte povinnost podat daňové přiznání v běžné formě. Ani jako zaměstnanec nemůžete podat zkrácenou dvoustránkovou verzi daňového přiznání.

Daňové přiznání se podává až po skončení daňového období a to do tří měsíců po skončení roku 2023. V Česku se tak daňové přiznání podává tradičně do 1. dubna. Přičemž v roce 2024 bude prvního dubna na Velikonoce, daňové přiznání se pak podává nejbližší následující pracovní den. V roce 2024 to bude tedy v úterý 2. dubna.

REKLAMA

Při příjmech z prodeje nemovitosti pak nevzniká povinnost podávat přehledy o příjmech a výdajích na ČSSZ ani na zdravotní pojišťovnu. Pokud tedy máte příjem z prodeje nemovitosti a další příjmy máte pouze ze zaměstnání, tak vám podáním daňového přiznání a zaplacením daně z příjmu končí povinnosti vůči státu. Pokud podnikáte a máte příjmy i na živnostenský list, tak přehledy máte povinnost podat stejně jako každý rok. Příjmy z prodeje nemovitosti ovšem výši přehledu neovlivní.

Daň z příjmu z prodeje nemovitosti ve třech případech

Po podání daňového přiznání jste povinni ještě zaplatit daň z příjmu. Ta je 15%, přičemž daň z příjmu se počítá z příjmů z prodeje, které ponížíte o náklady spojené s tímto prodejem. Jako náklady započítáte nákupní cenu nemovitosti a započíst můžete i poplatky spojené s prodeje: za realitní nebo advokátní služby.

  • Prodali jste nemovitost, kterou jste vlastnili rok. Nemovitost jste prodali za 4 200 000 Kč, přičemž jste ji před rokem koupili za 4 400 000 Kč. Váš zisk z prodeje – 200 000 Kč, vzniklá vám ztráta a daň z příjmu neplatíte.
  • Prodali jste nemovitost, kterou jste vlastnili dva roky, nebydleli jste v ní. Nemovitost jste prodali za 4 200 000 Kč, přičemž jste ji koupili za 4 miliony Kč. Celkový zisk z prodeje je 200 000 Kč, z toho jste povinni zaplatit 15% daň. Daň z příjmu tedy činí 30 000 Kč.
  • Prodali jste nemovitost, kterou jste vlastnili tři roky a tři roky jste v ní bydleli. Nemovitost jste prodali za 4 200 000 Kč, před třemi lety jste ji koupili za 3 600 000 Kč. Celkový zisk z prodeje je 600 000 Kč, ale vzhledem k tomu, že jste v nemovitosti měli nahlášené trvalé bydliště, jste od daně z příjmu osvobozeni.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z pronájmu

Jak realizovat příjem z pronájmu

Máte prázdnou nemovitosti a jejím pronájmem si chcete přivydělat. V základě máte dvě možnosti, jak si zajistit pravidelný příjem z pronájmu této nemovitosti. Můžete ji pronajmout dlouhodobě. Nebo krátkodobě v rámci ubytovacích služeb.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 04. 2024

příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Radka Turková

    11 března, 2024

    Dobrý den, jak je to s daní z příjmu při prodeji nově postavené nemovitosti? V loňském roce jsme ji zkolaudovali. Nyní ji chceme prodat. Z jaké částky se bude daň počítat? Děkuji

    Odpovědět