EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Text: Jana Zámečníková

Foto: sxc.hu

12. 04. 2022

0 komentářů

Aktuální sazby hypoték: Hranice 6 % pokořena! Kdy začnou sazby opět klesat?

 

ČNB dala bankám na konci března další impulz ke zvyšování hypotečních sazeb. Ty dlouho neváhaly a hypoteční úvěry opět zdražily téměř všechny banky. Jednoleté fixace již v některých bankách překročily hranici 6 % p. a. Růst sazeb navíc není zdaleka u konce. Kdy mohou začít sazby klesat?

Loading



 

Česká národní banka (ČNB) na konci března rozhodla počtvrté v řadě o zvýšení základních úrokových sazeb. Dvoutýdenní repo sazba vzrostla o půl procentního bodu na 5 % p. a., tedy na nejvyšší úroveň od roku 2001.

Většina bank dlouho neotálela a zvýšení základní sazby alespoň částečně promítla do cen hypotečních úvěrů. Některé banky se ale rozhodly zvýšit hypoteční sazby i více a posunuly své hypoteční sazby až za hranici 6 % p. a.

Skupina ČSOB a mBank za hranicí 6 %

Za hranici 6 % p. a. zvýšila úrokové sazby hypoték zatím pouze skupina ČSOB a mBank, ale zatím pouze u fixací na jeden rok. Sazba hypoték s jednoletou fixací v ČSOB a Hypoteční bance vzrostla od 4. dubna o 0,7 procentního bodu na 6,29 % p. a.

Ani ostatní fixace ale skupina ČSOB nešetřila. Sazby hypoték s fixací na tři a pět let vzrostly také o 0,7 procentního bodu na 5,79 % p. a., resp. 5,49 % p. a. Další růst sazeb ale není vyloučen. „Záleží na tom, jak se budou po zvýšení sazeb ČNB dále vyvíjet tržní mezibankovní sazby, od nichž se odvíjí naše financování,“ uvedl Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB.

mBank zdražila hypotéky s fixací na jeden rok o půl procentního bodu na 6,09 % p. a. Stejně tak zvýšila sazby hypoték s fixací na tři a pět let o půl procentního bodu na 5,79 % p. a., resp. 5,59 % p. a.

Komerční banka těsně pod 6 %

K šestiprocentní hranici se druhým dubnovým zvýšením sazeb přiblížila i Komerční banka. Ta nejprve 1. dubna zvýšila sazby jednoletých fixací o 0,3 procentního bodu na 5,59 % p. a. a následně s platností od 11. dubna o dalších 0,4 procentního bodu na 5,99 % p. a.

REKLAMA

Sazby tří a pětiletých fixací vzrostly v Komerční bance v dubnu pouze 0,2 procentního bodu. Hypoték fixované na tři roky tak začínají na 5,29 % p. a. Pětileté fixace se se sazbou 4,99 % p. a. stále drží těsně pod pětiprocentní hranicí.

K dvojímu zvýšení hypotečních sazeb v dubnu přistoupila i Moneta Money Bank. Ta posunula úrokové sazby hypoték s fixací na jeden rok celkem o půl procentního bodu až na 5,09 %. Hypotéky s fixací na tři roky zdražily o 0,4 procentního bodu na 4,99 % p. a. a s fixací na pět let o dvě desetiny na 4,59 % p. a.

Hypoteční úvěry zdražila i UniCredit Bank. Ta se u tříletých a pětiletých fixací rozhodla zvýšit úrokové sazby stejně jako skupina ČSOB, tedy o 0,7 procentního bodu. Hypotéky s fixací na tři roky tak zdražily na 5,69 % p. a. a s fixací na pět let na 5,29 % p. a.

Raiffeisenbank zvýšila sazby hypoték s fixací na jeden rok o 0,5 procentního bodu na 5,49 % p. a., s fixací na tři roky o 0,4 procentního bodu na 5,09 % p. a. a s fixací na pět let o 0,3 procentního bodu na 4,89 % p. a.

Fio banka již není nejlevnější

Fio banka s platností od 1. dubna zvýšila sazby hypotečních úvěrů o půl procentního bodu. Přestože si stále drží prvenství mezi jednoletými fixacemi s nejnižší sazbou, která začíná na 4,58 % p. a., na poli tří a pětiletých fixací o první příčku přišla.

Zdražení hypoték tak posunulo ve Fio bance sazby fixací na tři roky na 4,58 % p. a. a fixací na pět let na 4,48 % p. a. Nejnižší sazby tří a pětiletých fixací na trhu tak v současné době nabízí banka Creditas, která zvyšovala sazby naposledy v listopadu loňského roku. Od té doby nabízí hypotéky s fixací na tři roky od 4,39 % p. a. a s fixací na pět let od 4,29 % p. a.

Sazby stále hledají svůj strop

„Pro rok 2022 jsme očekávali především postupnou stabilizaci ekonomické situace, a tedy i ustálení výše úrokových sazeb. I vzhledem ke geopolitickému vývoji a stále rostoucí míře inflace však můžeme říci, že vrchol úrokových sazeb pravděpodobně ještě není za námi, což dokazuje i zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB o 0,5 %,“ uvedl Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Sazby budou tedy zřejmě ještě nějakou dobu pokračovat v růstu. Podle tiskové mluvčí mBank Kristýny Dolejšové by se hypoteční sazby letos mohly pohybovat až kolem 7 % p. a.

„Růst sazeb ve zbytku roku bude záležet zejména na tom, zda se sazbami ještě bude hýbat ČNB a my si určitě také budeme hlídat naši pozici v rámci konkurence. Dá se ale čekat, že výhled nahrává tomu, že by třeba za dva roky mohly sazby opět začít klesat, proto očekáváme vyšší zájem spíš o kratší tříleté sazby,“ uvedl Jakub Heřmánek, tiskový mluvčí Fio banky.

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 11. 4. 2022

Poznámka: *sazby jsou nižší** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb

Air Bank: Nabízí hypotéky s fixací na 5, 7 a 10 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun a při sjednání pojištění schopnosti splácet.

Banka Creditas: Nemovitost musí být pojištěna (volba pojišťovny je zcela na klientovi), splácení úvěru z účtu CREDITAS (vedení i nejčastější služby jsou zdarma). Bez povinného pojištění schopnosti splácet či životního pojištění. Sjednání, zpracování úvěru i online ocenění nemovitosti je zdarma.

Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.

ČSOB: Výše uvedené úrokové sazby platí pro nově poskytnuté hypoteční úvěry po dobu prvního fixačního období. V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu.

Equa Bank: Od začátku roku 2022 je součástí Raiffeisenbank.

Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.

Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti, pojištěním schopnosti splácet a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.

Hypoteční banka: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu.

Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.

mBank: Zvýhodněná sazba zahrnuje slevu 0,65 % p.a. Sleva je poskytnuta klientům s jiným úvěrovým produktem mBank (mPůjčka Plus, mPůjčka Pro nebo kreditní karta mBank), u něhož nedošlo za posledních 6 měsíců k selhání při jeho splácení.

Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je: Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15 tis. Kč, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).

Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.

Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 1 milion korun (jinak +0,1 p.b).

UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 95 % je o 0.5 procentní bod dražší.

Wüstenrot: Od 1. července 2020 je možné sjednat hypoteční produkty Wüstenrot pouze pod značkou Moneta. K tomuto datu došlo ke spojení hypoteční divize Monety a Wüstenrot hypoteční banky pod Moneta hypoteční banku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *