EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Jana Zámečníková

Foto: sxc.hu

02. 03. 2022

0 komentářů

Aktuální sazby hypoték: Sazby rostou, ve Sberbank už budete jenom splácet

 

ČNB na začátku února opět zvýšila základní úrokové sazby. Pětileté fixace se přesto stále drží pod hranicí 5 % p. a. Nejvíce zdražují hypotéky s fixací na jeden rok. Sberbank v Česku končí.

Loading



 

Česká národní banka (ČNB) na začátku února opět zvýšila základní úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba vzrostla o dalších 0,75 procentního bodu na 4,50 %. Sazby hypotečních úvěrů dál rostou. Základní úrokové sazby by mohly vzrůst ještě více, záležet ovšem bude i na vývoji rusko-ukrajinské války.

„Vývoj úrokových sazeb u úvěrů bude na začátku roku především záležet na vývoji inflace a dalších krocích České národní banky v nastavování základních úrokových sazeb. Centrální banka zvýšila základní sazbu hned na prvním letošním zasedání a nelze vyloučit, že další zvýšení přijde znovu. Úrokové sazby se nyní pohybují mezi 4 a 5 procenty, u velmi krátkých fixací však dokáží překročit i 6 procent. Očekáváme proto, že díky tomu dojde k ochlazení trhu financování bydlení,“ uvedl Jiří Feix, předseda představenstva Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

Česká spořitelna i ČSOB pokračují ve zdražování

Česká spořitelna s platností od 22. února zvýšila nejvýrazněji úrokové sazby hypoték s fixací na tři roky, a to o 0,4 procentního bodu na 5,14 % p. a. Hypotéky fixované na pět let zdražily o 0,2 procentního bodu na 4,84 % p. a. a fixované jeden rok o 0,1 procentního bodu na 5,34 % p. a.

ČSOB a Hypoteční banka zdražily hypotéky všech sledovaných fixací shodně o 0,1 procentního bodu. Sazby hypoték fixovaných na jeden rok tak nově začínají na 5,59 % p. a., hypotéky s fixací na tři roky překročily pětiprocentní hranici a začínají na 5,09 % p. a. a sazby hypoték s fixací na pět let na 4,79 % p. a.

Nejrychleji rostou sazby v UniCredit Bank

Moneta Money Bank zvýšila úrokové sazby hypoték shodně o 0,2 procentního bodu. Hypotéky fixované na jeden a tři roky tak nabízí od 4,59 % p. a. a fixované na pět let od 4,39 % p. a.

REKLAMA

UniCredit Bank zdražila hypotéky s fixací na tři roky dokonce o 0,6 procentního bodu na 4,99 % p. a. a hypotéky s fixací na pět let o 0,3 procentního bodu na 4,59 % p. a.

Sberbank končí! Co se splátkou hypotéky?

V pondělí 28. února zahájila ČNB kroky k odejmutí licence Sberbank CZ. Sberbank tak přijde o povolení působit jako banka. Důvodem bylo „zhoršení likvidní situace banky v souvislosti s významným odlivem vkladů poté, co došlo k eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu a napadení Ukrajiny Ruskem.“ Banka tak nemůže nakládat s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů či přijímání vkladů.

Klienti, kteří mají hypoteční úvěr od Sberbank, mají nadále povinnost splácet hypotéku. Vzhledem k tomu, že ale banka nemůže inkasovat z účtu vedeného ve Sberbank, dala k dispozici pro účely splácení úvěrů účty, na které je možné prostředky zasílat. Hypoteční úvěr je možné splácet na účet č. 9200147358/6800, variabilní symbol je číslo úvěru.

Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 1. 3. 2022

Poznámka: *sazby jsou nižší** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb

REKLAMA

Air Bank: Nabízí hypotéky s fixací na 5, 7 a 10 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun a při sjednání pojištění schopnosti splácet.

Banka Creditas: Nemovitost musí být pojištěna (volba pojišťovny je zcela na klientovi), splácení úvěru z účtu CREDITAS (vedení i nejčastější služby jsou zdarma). Bez povinného pojištění schopnosti splácet či životního pojištění. Sjednání, zpracování úvěru i online ocenění nemovitosti je zdarma.

Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání.

ČSOB: Výše uvedené úrokové sazby platí pro nově poskytnuté hypoteční úvěry po dobu prvního fixačního období. V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,2 procentního bodu.

Equa Bank: Od začátku roku 2022 je součástí Raiffeisenbank.

REKLAMA

Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.

Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti, pojištěním schopnosti splácet a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.

Hypoteční banka: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či Poštovní spořitelny za podmínky měsíčního příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání pojištění úvěru či pojištění Forte u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny v kombinaci s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu.

Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.

mBank: Zvýhodněná sazba zahrnuje slevu 0,65 % p.a. Sleva je poskytnuta klientům s jiným úvěrovým produktem mBank (mPůjčka Plus, mPůjčka Pro nebo kreditní karta mBank), u něhož nedošlo za posledních 6 měsíců k selhání při jeho splácení.

Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je: Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15 tis. Kč, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80 % klientů).

Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.

Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 1 milion korun (jinak +0,1 p.b).

UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 95 % je o 0.5 procentní bod dražší.

Wüstenrot: Od 1. července 2020 je možné sjednat hypoteční produkty Wüstenrot pouze pod značkou Moneta. K tomuto datu došlo ke spojení hypoteční divize Monety a Wüstenrot hypoteční banky pod Moneta hypoteční banku.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *