EUR 24.710

USD 22.791

REPO sazba ČNB 5.25 %

Inflace 2.9 %

EUR 24.710

USD 22.791

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

03. 07. 2023

0 komentářů

Analýza: Růst nájemného se zastavil

 

Růst nájemného u bytů se v květnu zastavil a nájemné dokonce v některých městech Česka mírně klesá. V současné době se nájemné v Praze pohybuje v průměru kolem 348 Kč za metr čtvereční obytné plochy. To je o 8 % více než před rokem a o 2 % méně než v minulém čtvrtletí.  Průměrné nájemné za byt v Praze činí 19 300 korun.

Loading



 

Vyplývá to z analýzy realitní společnosti RE/MAX.

„To je dobrá zpráva pro nájemníky, kteří se v poslední době potýkali s výrazným zvyšováním nájemného. Majitelům se to pochopitelně nezamlouvá. Důvodem stabilizace je to, že se nabídka a poptávka vyrovnaly a ekonomická situace trhu neumožňuje růst cen. Poptávka po pronájmech je v současnosti nižší než v loňském roce, kdy byla poptávka vysoká především díky vyšším úrokovým sazbám a vyšší imigraci. Neplatí to však pro všechny segmenty. Například o menší byty je stále velký zájem, stejně jako v některých částech města poptávka stále převyšuje nabídku,“ vysvětluje analytik a realitní znalec Iztok Toplak z RE/MAX G8 Reality

Ve zbytku České republiky (mimo Prahu, Brno a okolí) se nájemné pohybuje kolem 222 korun za metr čtvereční obytné plochy. To je o 4 % více než před rokem a o 2 % více než v minulém čtvrtletí.  Průměrné nájemné za byt mimo Prahu činí 11 400 korun.

REKLAMA

Vývoj nájemného v okolí Prahy a v Brně je velmi podobný vývoji v Praze. Ceny jsou víceméně stabilní nebo mírně klesají již druhé čtvrtletí po sobě. V okolí Prahy činí průměrné nájemné 284 korun za metr čtvereční obytné plochy, což představuje 5% meziroční růst, a v Brně 292 korun, což představuje 9% meziroční růst. Průměrné nájemné za byt v Brně činí 15 000 korun a v okolí Prahy 16 000 korun. To je v Brně o 1 % méně než v minulém čtvrtletí a okolí Prahy stejné jako v předchozím čtvrtletí.

Cenové pohyby na trhu se odrážejí i v době potřebné k zajištění nájemníka

„S vysokou poptávkou a rostoucími cenami nájmů se zkracuje průměrná doba od nabídky k uzavření nájemní smlouvy. Naopak v době pandemie v Praze ceny prudce klesly a doba potřebná k zajištění nájmu se prodloužila na 57 dní z předchozích 25 dní. Dnes je průměrná doba od nabídky k pronájmu v Praze 34 dní,“ doplňuje analytik a realitní znalec Iztok Toplak z RE/MAX G8 Reality.

„Pro ty majitele nemovitostí, kteří jsou ochotni přizpůsobit ceny pronájmu tržním podmínkám, se tato doba může zkrátit o více než polovinu. V Praze to může znamenat 20 a více dní, což může představovat dodatečný zisk 13 000 korun a více,“ doplňuje Iztok Toplak.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.52 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%
Historie vývoje

 

 


Související články

Proč jsou územní plány klíčem k definování stavebních pozemků pro účely DPH?

Nejvyšší správní soud (NSS) České republiky nedávno řešil otázku, zda nezastavěný pozemek zahrnutý v územním plánu jako zastavitelný podléhá dani z přidané hodnoty (DPH). Toto rozhodnutí představuje zásadní precedens pro všechny, kteří se podílejí na obchodování s pozemky, ať už jako prodávající, kupující, nebo daňový poradci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 05. 2024

Objem poskytnutých hypoték se v dubnu meziročně zdvojnásobil, trh ožívá

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v dubnu vyšší o více než 100 %, zatímco v březnu činil meziroční růst 45 %. Celkem banky a stavební spořitelny poskytly v dubnu letošního roku hypoteční úvěry bezmála za 22 mld. Kč. Meziměsíčně tak jejich objem oproti březnu vzrostl o 20 %. Průměrná velikost hypotéky se zvýšila na 3,6 mil. Kč […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 05. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *