EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 09. 2022

0 komentářů

Analýza: Strašák v podobě cenových a inflačních doložek mizí ze smluv

 

Společnost Home Portal, která po celé ČR poskytuje služby zejména zájemcům o novostavby, dle aktuální analýzy kupních smluv developerů zjistila, že developeři masivně ustoupili od cenových a inflačních doložek. V době, kdy klesá zájem o nemovitosti, umocnila krize obezřetnost kupujících, kteří doložky začali více řešit, a developeři jim tak ustupují.

Loading



 

„Jedná se o dobrou zprávu pro kupující, protože se nemusí strachovat, jak s podepsanou kupní smlouvou před dokončením výstavby zamíchá inflace. Ta totiž může za rok 2022 dosáhnout až 16 %. Někteří developeři navíc využívali i cenových doložek, protože ceny vybraných stavebních materiálů rostly až o 60 %,“ říká Jan Vitvera, obchodní ředitel společnosti Home Portal.

Analýzou kupních smluv od více než 40 developerů Home Portal zjistil, že zatímco před rokem více než čtvrtina smluv měla inflační nebo cenové doložky, tak dnes je to méně než 5 procent, a i ty tržním tlakem možná časem zmizí.

Inflační doložky řeší nárůst cen většinou jednou za rok, a to, jakmile Český statistický úřad zveřejní oficiální čísla inflace za celý uplynulý rok. Většinou se jedná o první kvartál následujícího roku.

Cenové doložky nenavazují na míru inflace, ale na jiné indexy – například na index nákladů stavební výroby, který opět zveřejňuje Český statistický úřad. Na tom, jak se tyto indexy aktivují, závisí smluvní ujednání. Může to být ihned, anebo až při překročení určité hranice.

„Developeři u novostaveb nemají často možnost slev, a tak volí spíše ústupky jinou formou. Trh s nemovitostmi zažívá v posledních měsících ochlazení i vinou rostoucích úrokových sazeb a u starší zástavby se už objevuje postupné zlevňování. Naproti tomu ceny novostaveb klesat nebudou a současný konec doložek jen potvrzuje, že koupě nového bydlení jsou stále stabilní a bezpečnou investicí,“ dodává Jan Vitvera.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *