EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Milan Vodička

13. 09. 2021

0 komentářů

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – ODS

 

Druhou politickou stranou, která zaslala odpovědi do ankety serveru hypoindex.cz na téma jak zlepšit dostupnost bydlení, přišla od ODS. Přečtěte si odpovědi místopředsedy ODS Martina Kupky.

Loading



 

S jakým programem na dostupné vlastní bydlení jdete do letošních sněmovních voleb?

S jednoznačnou ambicí vyřešit problém nedostupného bydlení, které stále více postihuje české regiony (aktuálně zejména Prahu a střední Čechy). Řešení je přitom jednoduché a stojí na 2 klíčových principech, které obsahuje náš program:

Zaprvé, podpora nabídky – srozumitelný a jednoduchý stavební zákon, možnost společných projektů obcí a soukromých partnerů, daňové úlevy při výstavbě či rekonstrukci bydlení a odstranění věkové diskriminace individuální podpory bydlení principem podpory tzv. prvního bydlení.

Zadruhé, podpora poptávky – jasná definice dostupného a sociálního bydlení, jasná definice pravidel jejich fungování, funkční cenová mapa definující tržní a dostupný/sociální nájem a jednoduchý systém dávek (sloučení doplatku a příspěvku na bydlení)

REKLAMA

Proč by podle vás měl tento váš plán fungovat, kdy jej chcete v případě, že byste byli součástí vlády, prosadit?

Projednali jsme jej s celou řadou tuzemských oborových asociací a spolků. Navíc vychází z analýz fungování podpory bydlení v dalších evropských zemích. Vše se dá stihnout za jedno volební období.

Co podle vás dosavadní vlády v této oblasti podcenily?

Podobně jako v mnoha jiných klíčových oblastech (daně, penze, zdravotnictví…) neudělaly vůbec nic. Z nového stavebního zákona je už teď nefunkční paskvil, návrh zákona o dostupném bydlení neobsahuje klíčové principy fungování a neprošel ani odbornou debatou. Lidé zoufale toužící po bydlení v Praze paradoxně a na chvíli „zachránil“ covid-19, díky kterému, v souvislosti s brutálním útlumem turismu, razantně klesly ceny nájemního bydlení momentálním navýšením nabídky, což ale bude jen krátkodobý stav.

REKLAMA

Jaké konkrétní aktivity ve zlepšení dostupnosti vlastního bydlení jste podnikli v posledních třech letech?

Z opozice jsme se zasadili o ukotvení digitalizace stavebního řízení do stavebního zákona. To zásadním způsobem rozpohybuje vydávání stavebních povolení.

Co podle vás dosavadní vlády v této oblasti podcenily?

Přípravu legislativy, která by usnadnila budování nájemního bydlení.

 

Přečtěte si předchozí odpovědi:

Anketa: Jak zlepšit dostupnost bydlení – KSČM

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *