EUR 25.175

USD 23.482

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.175

USD 23.482

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

0 komentářů

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

 

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se těsně pod rekordní hodnotou z druhého čtvrtletí roku 2022.

Loading



 

„Zlevnění hypoték vyhnalo lidem z hlavy inflační obavy a realitní trh na Brněnsku po dvouleté stagnaci otočil strmě vzhůru. Za první letošní čtvrtletí se v Brně prodal dvojnásobek novostaveb oproti loňskému kvartálnímu průměru. Zlepšující se nákupní sentiment je podložen důvěrou v to, že zlevňování hypoték bude pokračovat,“ uvádí Dalibor Lamka, výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti Trikaya.

Prodeje za letošní první tři měsíce s přehledem překonaly očekávání řady realitních expertů. Zatímco desetiletá statistika udává, že se v Brně průměrně každé čtvrtletí prodá asi 220 novostaveb, posledních pět let tento trend překreslilo o zhruba 10 % dolů a až do konce loňského roku se prodávalo asi 200 nových bytů za kvartál. Přitom více bytů než v letošním prvním čtvrtletí se v moravské metropoli naposledy prodalo těsně předtím, než trhem zamávaly ekonomické dopady ruské invaze na Ukrajinu, tedy v prvních třech měsících roku 2022.

Ceny nových bytů rostou zatím pozvolna

O prudkém zdražování, jakému jsme přihlíželi v letech 2020–2021, zatím nemůže být řeč. Už více než dva roky se průměrné nabídkové ceny developerů drží v rozmezí zhruba 125 000 Kč až 127 000 Kč za metr čtvereční. Zato v posledních měsících už můžeme pozorovat pozvolnou změnu trendu.

REKLAMA

Ceny po určitou dobu tlačila dolů nižší DPH na nové byty, která se počátkem letošního roku snížila z původních 15 na 12 %. Většina developerů však tuto změnu promítla do svých ceníků již na konci loňského roku, a tak přechod mezi posledním čtvrtletím roku 2023 a letošním prvním kvartálem nebyl tak výrazný. „Trend stagnujících nabídkových cen se už zřejmě obrací, protože na konci března atakovaly ceny 128 tisíc za metr čtvereční, což je nárůst asi o dvě až tři procenta,“ upřesňuje Lamka.

Prodávají se především byty s menšími dispozicemi

Největší poptávka je však zatím u projektů, které se pohybují zhruba o 5 % pod cenovým průměrem trhu. Odpovídá to prodejní ceně ve výši 121 000 Kč za metr čtvereční. Nejvyšší cena za metr čtvereční vychází nadále u jednopokojových bytů, u kterých cena při prodeji dosáhla 129 000 za metr čtvereční. Těch se v prvním čtvrtletí prodala necelá stovka, tedy bezmála tolik jako nejčastějších dispozic 2+kk. Největší zájem byl o byty v projektech ABT Park, Čtvrť Pod Hády, Allrisk Meridiem a Nad Arboretem.

Ačkoliv z trhu za první tři měsíce roku 2024 zmizelo bezmála 250 novostaveb, nových jich developeři do prodeje uvolnili výrazně méně – konkrétně pouze 34. Což je ve srovnání s třetím kvartálem loňského roku, ve kterém se developerské ceníky rozrostly o více než 700 jednotek, méně než dvacetina. Během března bylo na trhu k dispozici celkem 1732 bytů ve více než pěti desítkách aktivních developerských projektů. Ze všech rezidenčních projektů, které mají uvedenou energetickou náročnost, je u průkazu PENB nejčastější třídou B. Nejvyšší třídu A pro mimořádně úsporné budovy splňují v celém Brně pouze projekty Čtvrť Pod Hády a Diorit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku

Stagnace cen na českém realitním trhu, kterou jsme sledovali posledních 18 měsíců, je pravděpodobně ta tam. A tolik očekávané zlevňování nemovitostí už rozhodně nemá smysl vyhlížet. Ceny bytů se až na výjimky obrátily k růstu po celém Česku a výrazně zdražují i rodinné domy. I nadále však platí, že nemovitostí se k široké veřejnosti dostane výrazně méně […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *