EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Bezdomovců a ohrožených chudobou je v ČR 150 tisíc. Pomoc by jim mělo sociální bydlení

 


 

Podle KDU-ČSL, tedy nejmenší vládní strany, je model výhodný pro všechny. To znamená, že na tom podle nich nebude tratit ani stát, ani obce, ani obyvatelé. „Není potřeba měnit legislativu. Stávající majetek se zhodnotí, nemusí se nic stavět. Nebudou se vyprazdňovat centra měst. Lidé dostanou byt po 20 letech do vlastnictví, nemusí se stěhovat,“ vypočítal předseda a vicepremiér strany Pavel Bělobrádek. Podle něj návrh nesází jen na úsilí státu, ale i na vlastní odpovědnost lidí.

Představa je taková, že stát by každoročně vydal na úpravu nemovitostí asi tři až čtyři miliardy. Obce by využily dotace, ale také úvěry. Pro takové bydlení by obce upravily budovy, které už mají. V plánu jsou bezbariérové úpravy, výstavba výtahu a v určitých domech by se snížila energetická náročnost.

Koncepce sociálního bydlení je něco podobného

Ministerstvo práce a sociálních věcí má v plánu koncepci Zákona o sociálním bydlení, který by v Česku mohl začít platit od ledna 2017. Podle určité situace by lidé s finančními problémy měli mít možnost získat krizové bydlení, sociální byt či dostupný byt. Jejich poskytování budou mít na starosti také obce. Nejchudší domácnosti teď nemají k nynějšímu bytovému fondu mnohdy přístup.

Sociální bydlení je definováno jako bydlení, které má nějakou veřejnou finanční podporu, jehož nájemné je nižší než tržní a které je přidělováno na základě nějakých sociálních kritérií, ne na základě např. vysoutěžené částky, jak tomu dnes často bývá u obecních bytů,“ uvedl předseda Platformy pro sociální bydlení Štěpán Ripka. Nedovede přitom posoudit, jestli plán přivést sociální bydlení do českých zákonů znamená návrat bytového socialismu. „To asi úplně neumím zhodnotit. Na to budou lepší historikové zabývající se politikami bydlení,“ dodal Ripka.

Koncepce počítá se třemi stupni bydlení pro chudé a ohrožené chudobou. Krizové bydlení by bylo hlavně pro lidi bez přístřeší či v ohrožení zdraví a života. Další varianta tedy, sociální byt by představoval jednodušší bydlení, a to hlavně pro rodiny a lidi bez domova. Dostupný byt, tedy třetí kategorie, by byla pro běžné bydlení, ale převážně pro seniory, postižené, rodiny s dětmi, oběti domácího násilí či mladé po odchodu z dětských domovů.

REKLAMA

Podmínkou by měl být nedostačující příjem. Pokud rodinám nebude stačit na bydlení 40 procent příjmu a o pomoc by požádali obec, měli by se do programu dostat. Předsedkyně Výboru dobré vůle Milena Černá se pozastavila nad prvním ze tří stupňů sociálního bydlení. „Jde o ubytovny a azylové domy, a to je plevel v koncepci,“ kritizovala. „Sociální bydlení je, že bydlím ve svém bytě, mám děti a ty tam jsou doma,“ uvedla.

Podle expertních odhadů ministerstva práce a sociálních věcí je v České republice zhruba 30 tisíc lidí bez domova, dalších 100 až 120 tisíc lidí je ohroženo ztrátou bydlení. Stát musí tomuto stavu podle ministryně čelit ve spolupráci s kraji, městy a obcemi.

 

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *