EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 01. 2024

1 komentář

Brněnský trh novostaveb má za sebou nejhorší rok za poslední dekádu

 

V uplynulém roce se na brněnském trhu prodalo nejméně novostaveb za poslední dekádu jeho sledování. Celkem 535 bytů v hodnotě 3,6 miliardy korun. Ceny přesto v průběhu roku neklesly a drží se na úrovni 130 000 Kč za metr čtvereční podlahové plochy. Prodejci hlásí oživení trhu, které nastalo v druhé polovině roku.

Loading



 

V novém roce odborníci očekávají zlevnění úvěrů, růst poptávky i mírný růst cen, a to jak u starších, tak nových bytů. Údaje vyplývají z pravidelné analýzy brněnského trhu novostaveb, kterou připravuje společnost IMPERA styl.

Rok 2023 ve znamení očekávání

Na nemovitostním trhu byl rok 2023 plný nervozity. Developeři očekávali návrat poptávky, kupující zase vstřícný krok od České národní banky. Ten se dostavil symbolicky až před vánočními svátky v podobě snížení základní úrokové sazby o čtvrtinu procentního bodu. Atmosféra vyčkávání se projevila v nejnižším počtu realizovaných transakcí za poslední dekádu – v Brně se prodalo pouze 535 nových bytů. To je o bezmála 30 % méně než v předchozím roce a o 50 % méně než v roce 2021. Celkový objem realizovaných transakcí dosáhl hodnoty 3,6 miliardy korun, v rekordním roce 2021 přitom kupující za nové byty v Brně utratili celkem 6,5 miliardy korun.


Zdroj : IMPERA styl

„Při meziročním porovnání realizovaných transakcí se prakticky díváme až dva roky zpětně. Na začátku roku 2022 se byty skutečně prodávaly levněji než nyní. V minulém roce ceny spíše stagnovaly, v dlouhodobých datech přesto stále pozorujeme jejich růst,“ vysvětluje František Šudřich, ředitel společnosti IMPERA styl.

REKLAMA

Největší zájem byl v uplynulém roce o byty malometrážní, jednopokojové. Ty představovaly 44 % všech prodaných novostaveb. Kupující za garsonku v Brně zaplatili v průměru přes 4,5 milionu korun. 30 % všech prodaných bytů byly byty dvoupokojové, na jejich pořízení kupující vydali v průměru 6,2 milionu korun.

Největší zájem byl v loňském roce tradičně o městskou část Brno-střed, ve které se nacházel každý čtvrtý prodaný byt. Přesto v meziročním srovnání podíl této městské části poklesl. Posílil totiž zájem o další lokality jako je Královo Pole, Židenice nebo také Brno-Jih.

Vývoj prodejů nových bytů v Brně zaznamenal mírné oživení zejména v druhé polovině roku. Stabilní ceny nemovitostí odradily některé ze zájemců od dalšího čekání a motivovaly je ke koupi. „V posledním čtvrtletí loňského roku také narostl počet rezervovaných bytů, v závěru roku se tak nejen prodalo bezmála 150 bytů, ale o 50 bytů vzrostl počet rezervací,“ doplňuje František Šudřich.


Zdroj : IMPERA styl

Co čeká brněnské nemovitosti v tomto roce?

V letošním roce odborníci očekávají pokračování růstových trendů trhu nastavených v druhé polovině roku 2023. První signál poklesu úrokových sazeb bude dle prognózy ČNB pokračovat i v nadcházejících měsících, což umožní pokles hypotečních sazeb a zlevnění úvěrů na bydlení. Ceny nemovitostí s oživením odložené poptávky mírně porostou, a to minimálně v horizontu nižších jednotek procent v souladu s očekávanou mírou inflace.

„Nabídka nového bydlení v Brně je aktuálně saturována, ale přísun nových bytů je pro dlouhodobou stabilitu a udržení cenové hladiny klíčový. Odložená poptávka posledních dvou let může rychle změnit rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou. Je proto důležité nadále podporovat efektivní výstavbu pro zajištění dostatku bytů,“ upozorňuje František Šudřich.

Tomu by mělo v tomto roce napomoci několik připravovaných opatření. Od července začne platit nový stavební zákon, který by měl dle Ministerstva pro místní rozvoj výrazně ulehčit povolovacím procesům pro novou výstavbu. Novinky pro stavebníky připravuje také vedení města Brna. Na konci uplynulého roku došlo ke schválení jednotného stavebního úřadu. Stavební úřady na jednotlivých brněnských městských částech zaniknou a budou sloučeny do jednoho pracoviště pod záštitou magistrátu. V neposlední řadě město Brno připravuje také veřejné projednání upravené verze nového územního plánu. Stávající územní plán totiž letos oslaví třicáté narozeniny.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Přehled aktuálních sazeb hypoték – Fio banka je nejlevnější, některé banky dokonce zdražily

Kdo čekal, že se po březnovém snížení základní úrokové sazby ČNB o půl procentního bodu podobně zachovají i banky v případě hypotečních úvěrů, ten se nedočkal. Až na několik málo výjimek, jako v případě Fio banky, UniCredit Bank a AirBank, se všechny ostatní peněžní ústavy “zabetonovaly“ nad 5% hranicí.

Text: redakce hypoindex.cz

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Martin

    12 ledna, 2024

    Problém je jediný: vysoké ceny.

    Stačí slevit, začne se zase prodávat.

    Není zač.

    Odpovědět