EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

21. 03. 2023

0 komentářů

Budoucí vývoj cen nájmů v Praze

 

V loňském roce trh zaznamenal poměrně prudký vývoj cen nájmů. Díky hned několika vlivům najednou – vysoké míře inflace (18,1 %), válce na Ukrajině a s ní spojeným odchodem mnoha Ukrajinců do ČR a nakonec dlouholeté stagnaci nájmů – došlo k meziročnímu nárůstu o téměř 20 %.

Loading



 


Zdroj : Deloitte

Na přiloženého grafu od Deloitte lze vidět, že nárůst nájmu za m2 se týkal všech segmentů nájemního trhu. Nutno však podotknout, že se jedná o statistiky průměrné, které uvádějí všechny části Prahy a nerozlišují například, zda je byt vybavený nábytkem nebo je součástí nájmu garážové stání a sklep.

V segmentu developerské projekty se jedná hlavně o nájemné v bytech v developerských projektech vlastněných individuálními majiteli.

Z našich statistik a průzkumu veřejných zdrojů trhu však vyplývá, že na trhu s nájemními byty vzniká ještě kategorie developerské projekty vlastněné institucionálními majiteli. Tedy byty v jednom objektu, zpravidla plně vybavené nábytkem, profesionálně pronajímané a spravované. V Praze jich zatím mnoho není, ale postupně vznikají. Zatím lze jmenovat majitele jako AFI, CPI, Zeitgheist, Bohemia Interactive apod.

Měsíční ceny za m2 se v těchto projektech v loňském roce pohybovaly v rozpětí 550–610 Kč za m2.

REKLAMA

Vývoj nájemného v letošním roce

Od začátku roku sledujeme stagnaci cen nájmu. Na rozdíl od loňského roku, kdy bylo na jeden byt 10 zájemců, je to aktuálně spíše o polovinu méně. Je to způsobeno nejen nárůstem cen nájmu, ale hlavně i růstem cen energií. Celková cena za nájem, poplatky za služby a energie, internet atd. se průměrně u bytů v novostavbách pohybuje u bytu velikosti 2+kk až 30 tisíc Kč za měsíc. Vzhledem k tomu, že výplaty rostly asi o 5 %, schopnost jednotlivců platit takto vysoký nájem nyní klesá.

V letošním roce, ačkoliv se inflace očekává stále poměrně vysoká, nebude růst cen nájmu tak dramatický jako v loňském roce, bude spíše stagnovat. V roce 2024 očekávám, že se bude jednat o korekci nájmu v jednotkách procent. A to hlavně tam, kde prozatím nedošlo k dramatickému nárůstu.

Institucionální trh s nájemním bydlením

Rezidenční trh v České republice, ale i v celé Evropě, nyní zamrznul kvůli ekonomickému oslabení. U nás je to dáno navíc i výší úrokových sazeb a celkových podmínek při pořizování hypotéky. Trh tak vkládá naděje do institucionálního nájemního bydlení. Ale ani tady teď není vyhráno, protože financování je pro většinu subjektů poměrně stejně drahé jako pro fyzické osoby. Navíc většina institucionálních investorů očekává 5% hrubý výnos z nájmu. Což nyní v hlavním městě nevychází, pokud se průměrná prodejní cena novostaveb pohybuje okolo 150 tisíc korun za m2. Většina z nich je tak ochotna zaplatit okolo 120 tisíc korun za m2 včetně DPH.

Autor: Zuzana Chudoba, Managing Director BTR Consuling

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *