EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

05. 08. 2022

0 komentářů

Bydlení bude dále zdražovat. I kvůli podfinancovaným fondům oprav

 

Měsíční náklady potřebné k bydlení neustále rostou, například zálohy na energie se jen v posledním roce zvýšily hned několikrát. Trochu stranou doposud stály odvody do SVJ u bytových domů. Stávající pravidelné platby ale často nezohledňují nárůst nákladů nebo cen nutných i plánovaných stavebních úprav.

Loading



 

Být majitelem bytu v době dvouciferné inflace a všudypřítomného zdražování služeb není nic lehkého. Obzvlášť v případech, kdy je potřeba v domě něco nutně rekonstruovat nebo opravit.

V domě, kde vlastním byt, se porouchal výtah. Už dva roky jsme mluvili o kompletní výměně, ale na tu doposud nedošlo. Nyní je výtah poškozený a kalkulace nového rozpočtu se mezitím skokově zvýšila z 1,2 milionu na 2 miliony. Jsme tak v těžké situaci, protože na takovou částku nemáme fond oprav připravený,“ popisuje jenu z konkrétních situací Jan Kratochvíl z RE/MAX G8 Reality.

Půjčky přitom, podobně jako hypotéky, také zdražují, vynucená i dlouhodobě plánovaná oprava se tak výrazně prodraží.

Komplikací jsou společné odvody do SVJ, které jsou stále nastavené na předkrizové období a nereflektují tak současnou ekonomickou situaci. Typicky jde o fond oprav, služby, ale také spotřebu energií ve společných prostorech domu.

Tyto zálohy jsou v drtivé většině těžce podfinancované. Při současných cenách stavebních prací a stavebního materiálu se snadno může stát, že při nečekané události SVJ zjistí, že na opravu prostě nemá,“ upozorňuje Tomáš Wildt ze společnosti Vihorev Group.

REKLAMA

Do takové situace se přitom může dostat kterékoli SVJ nebo družstvo. Podhodnocené fondy oprav totiž nesouvisí jen s prudkým nárůstem cen ve stavebnictví, jde o dlouhodobější trend.

„Je třeba počítat s dalším nárůstem cen energií, takže příští jaro až lidé dostanou předpis nových záloh za společné prostory spolu s nedoplatky, bude mnoho z nich vystaveno nepříjemné situaci,“ vysvětluje Tomáš Wildt.

Nyní se tak řeší, jakým způsobem navýšit odvody do společné kasy. „V některých domech se čeká na společnou schůzi, která bývá jednou ročně. Jinde se přistupuje k situaci pružněji. Ale vše záleží na tom, jak jsou napsané stanovy domu,“ upozorňuje Jan Kratochvíl z RE/MAX G8 Reality.

U některých domů ale při hledání řešení naráží na nečekané problémy. „Řadu bytů v novostavbách kupovali lidé jako investici, mnohdy šlo také o zahraniční kupce. Tato skupina většinou nemá příliš zájem podílet se na správě nemovitosti v rámci SVJ, neúčastní se shromáždění a blokuje tak případně nutné zásahy do předpisů či výkonu nezbytných správcovských činností. Situace tak bude v tomto kontextu v mnoha SVJ i nadále těžce řešitelná,“ dodává Tomáš Wildt z Vihorev Group.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *