EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

23. 05. 2022

0 komentářů

Čemu se vyhnout, když chcete získat hypotéku

 

Přemýšlíte nad hypotékou a už plánujete první kroky k jejímu dosažení? Při zařizování, ale můžete také šlápnout vedle. Jakých nejčastějších chyb se vyvarovat, když chcete být v dosažení hypotečního úvěru úspěšní?

Loading



 

Nelítejte po bankách

Mnoho lidí se chce informovat přímo u zdroje, a tak jdou z banky do banky a zjišťují si informace a podmínky hypotečních úvěrů. Většinou tak ale pouze vyplní několik žádostí hypotéky a některé banky pravděpodobně jejich žádost zamítnou. Co se pak stane? „Když si konečně vyberou banku, tak ta jim žádost může zamítnout také, protože uvidí, že jiné banky již žádost zamítly. Přesto, že se tento krok zdá být logicky správným, praxe vás vyvádí z omylu. Raději jako první oslovte hypotečního poradce,“ doporučuje Kamil Dunaj, ředitel developmentu společnosti Getberg.

Nenechte se zaskočit

Pokud plánujete zažádat o hypotéku, buďte připraveni, že banka se bude dívat až 12 měsíců zpětně do vaší historie. Prozkoumá rejstříky, registry a také změny zaměstnání. Budou také sledovat, jak jste až dosud spláceli půjčky. Čím více půjček jste již splatili, tím lépe. To, co naopak může mluvit proti, je změna zaměstnání, i v případě, pokud se jedná o lepší pozici s vyšším platem, stále jde o nové zaměstnání a zkušební dobu. Banky dají spíše na jistotu stabilního příjmu, a tak změna zaměstnání může negativně ovlivnit rozhodování o vašem úvěru.

Nákup novostavby od neznámého developera dobře zvažte

Pokud jste se rozhodli bydlet úplně v novém, kde ještě nikdo nikdy nebydlel, a přitom se nezabývat vlastní stavbou, budete hledat mezi developerskými projekty. „V tom případě doporučujeme prověřit důvěryhodnost developera. Pokud narazíte na malou developerskou společnost, která staví svůj první projekt, má navíc pochybné webové stránky a zaplatit chce nejlépe hned, i když ještě ani nezačala stavět, tak taková společnost nebude pravděpodobně to pravé, a to ani pro banku,“ říká Kamil Dunaj ze společnosti Getberg.

„Může vám to navíc ztížit získání hypotéky. Proto pečlivě zvažte předešlé zkušenosti developera a hlídejte si platební podmínky. Důvěryhodný developer vám také může nabídnout služby svého vlastního hypotečního poradce, a jelikož už má banka zkušenosti s obdobnými projekty společnosti, získáte snadněji schválení hypotečního úvěru,“ dodává.

Nešetřete na nepravém místě

Když už se rozhodnete vzít si hypotéku, jedná se většinou o závazek na mnoho let. Chytrou ochranou, na které se nevyplatí šetřit, je pojištění schopnosti splácet. Pojištění schopnosti splácet si lze sjednat nejen k hypotékám, ale i k půjčkám, úvěrům na auto, kreditní kartě nebo k leasingu. V případě výpadku příjmu pak pojistné plnění pokryje splátky úvěru. Navíc pro banku jste jako pojištěný mnohem stabilnějším partnerem a nabídne vám často výhodnější podmínky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *