EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Jana Poncarová

07. 06. 2021

0 komentářů

Češi berou chalupy a chaty útokem. Bez hotovosti v ruce si neškrtnete

 

Foto: Shutterstock
Omezení cestování vystřelilo poptávku po chatách a chalupách do nevídaných výšin. Podle některých realitních makléřů jsou ceny rekreačních objektů značně našponované. Někteří hovoří dokonce o cenové bublině. Kdo chce zrovna teď pořídit domek u lesa, musí se vyzbrojit trpělivostí, mít v ruce hotovost a věřit, že bude mít štěstí.

Loading



 


Na poměrně příkré stráni je zasazená obyčejná dřevěná chatka někdy z konce čtyřicátých let. Má nový nátěr a střechu. Uvnitř je vybavená prostě. Kamna na dřevo, elektřina není zavedená, voda se bere z nedaleké studánky. Malebná stavba v pěkné krajině u lesa nestojí na vlastním pozemku. Nový majitel tak kupuje jen chatu, samotnou stavbu, ročně bude obci, jíž pozemek patří, platit nájemné kolem pětistovky. Stejně na prohlídku přijde dost zájemců, a protože všichni chatu chtějí, realitka se rozhodne pro aukci. Cena začíná na 570 tisících korun.
Tento jednoduchý příklad ilustruje, jaký je hlad po jakékoli chatě nebo chalupě, kde člověk najde trochu klidu a soukromí, kde může pobýt v přírodě, projít se do lesa nebo udělat pár výletů do okolí. Koronavirová krize, která nás uvěznila v městských bytech udělala své. Zatímco ještě loni na jaře, hned zkraje pandemie, leckteří odhadovali, že ceny realit poletí dolů, stal se pravý opak. Zdražovaly byty i rodinné domky, chalupy i chaty.

Bublina chat a chalup

Ceny rekreačních objektů jsou přitom vyšponované na maximech. „Zatímco u domů a bytů jsem zdrženlivý, co se týká nadhodnocení prodejních cen u chat a chalup jsme s největší pravděpodobností svědky cenové bubliny. Podle mého odhadu se nyní tyto nemovitosti prodávají zhruba o čtvrtinu až o 20 procent dráž, než kolik je jejich dlouhodobá hodnota. Nicméně s odhadem na rozdílný charakter lokality nebo technický stav se to špatně odhaduje. Nemluvě o emocích, které do celého procesu vstupují,“ popisuje aktuální situaci na trhu Hendrik Meyer, šéf portálu Bezrealitky.cz.
Zájmu o rekreační nemovitosti si všímá i Jan Martina, oblastní manažer pro Prahu společnosti M&M Reality. „Extrémní poptávka je o chaty do 2 milionů korun. Není výjimkou, že se ozve i 80 zájemců o prohlídku. U dražších rekreačních nemovitostí je poptávajících o něco méně, stále ale desítky. Jedná se o skutečně enormní zájem. Ceny rekreačních nemovitostí vzrostly od začátku pandemie řádově o desítky procent. Registrujeme ale i případy, kdy se jedná o nárůst v řádu stovek procent,“ konstatuje.
Upozorňuje přitom, že zájemci značně polevili ze svých nároků na stav rekreační nemovitosti. „Velmi dobře se prodávají i objekty vyžadující celkovou rekonstrukci či vykazující jiné nedostatky, které by dříve byly prodejné hůře či za zlomek dnešní ceny,“ dodává Jan Martina.
A hned přidává i jeden nedávný příklad. „Velmi nás zaskočila síla poptávky po rekreačním objektu, který jsme nabízeli v Srbsku, v blízkosti Berounky. Jednalo se o chatu v původním stavu bez splachovacího záchodu a tekoucí vody. Navíc bez oficiální přístupové cesty, což je samozřejmě významná právní komplikace. Na nemovitosti nešlo zřídit zástavu a pro velký počet klientů zde tedy byla komplikace v nemožnosti financovat úvěrem. I přesto se nám přihlásilo 90 zájemců během tří pracovních dnů. Kupní cena byla ve výsledku navýšena o téměř 200 tisíc korun na celkových 900 tisíc. Stejnou nemovitost se přitom snažil majitel prodat už před osmi měsíci – za těch 700 tisíc, ze kterých jsme nyní vycházeli. A zájemce se tehdy nenašel,“ uvádí Jan Martina.
Podobnou zkušenost mají i na portálu Bezrealitky.cz, kde se nemovitosti prodávají napřímo bez zprostředkování realitním makléřem. „Menší chata s vlastním pozemkem se zhruba hodinovým dojezdem do města se pohybuje kolem 1,5 milionu, klasická chalupa v Orlických horách, Beskydech nebo na Vysočině se dostává cca na cenu staršího 3+1 před rekonstrukcí v širším centru Prahy. Chalupy v nejexponovanějších lokalitách, jako jsou Krkonoše nebo Lipno, se pak dostávají klidně na 10 milionů, ty nejdražší jsou pak srovnatelné s pražským rodinným domem,“ vypočítává Hendrik Meyer.

Bez hotovosti není chalupa

Podle expertů na reality není ale taková situace dlouhodobě udržitelná. Ceny rekreačních nemovitostí stoupaly již několik let v řadě, ale vše umocnila loňská pandemie a s ubývajícím množstvím volných chat a chalup v nabídce se ceny dostaly na nová maxima.
„Nemovitosti jsou nadhodnocené a myslím, že za rok za dva, pokud se otevřou hranice, budou ceny opět klesat. Je přece nesmysl, aby obdobná nemovitost stála méně jen kousek za hranicemi. Češi sice nejsou úplně kosmopolitní, takže představa, že hledají chalupu třeba v Polsku nebo v Německu zejména starší generaci nebude dávat smysl, ale i tady se časy mění, minimálně co se týká Slovenska. Takže české rekreační objekty budou muset obstát před nabídkou ze všech evropských světových stran,“ míní Hendrik Meyer.
Není výjimkou, že při prohlídce chalupy se vás realitní makléř jen tak mezi řečí, zatímco se budete kochat výhledem, zeptá, zda máte hotovost. Zájemců je hodně. Mnozí mají peníze připravené na kontě. Banky jsou pak při půjčování na rekreační objekty nyní opatrné. I s ohledem na to, že jde často o stavby vyžadující rekonstrukci. Pokud zájemce nemá celou částku, zpravidla pokryje hypotékou jen část ceny nemovitosti.
I tak ale Češi o hypotéky žádají. „Poptávka po nemovitostech určených k rekreaci během pandemie rapidně vzrostla a kopíruje celkový růst poptávky po hypotékách, o které je zhruba dvakrát až třikrát větší zájem, než tomu bylo před pandemií. U rekreačních objektů je možné získat maximálně 80 procent LTV,“ uzavírá Marian Holub, expert na hypoteční úvěry v České spořitelně.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *