EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Češi se za své dluhy stydí, ale neřeší je hned

 


 

Když už se lidé zadluží, své finanční závazky neřeší okamžitě. Splátky odkládají a tím si mohou zadělat na další problémy. Téměř 30 procent lidí jsou optimisté a doufají ve zlepšení své finanční situace, proto řešení dluhů odkládají na dobu, až se jim bud dařit lépe. Jenže většinou taková chvíle nepřichází. Navíc se 56 procent lidí za své dluhy stydí.

Život na dluh je součástí běžného života

Mnoho lidí se až do poslední chvíle domnívá, že zvládnou dluhy uhradit sami. Až když jim problémy přerostou přes hlavu, začnou hledat pomoc u svých blízkých. Často se obracejí na příbuzné až tehdy, když si půjčují kvůli půjčce. Respektive v době, kdy se dostanou do dluhové pasti, ze které se už špatně dostává a bankovní instituce dlužníkovi už nepůjčí.  Peníze na splácení půjček si půjčuje 40 procent dlužníků. I když je možné využít oddlužení, pro mnohé už je pozdě. „Prvním signálem pro vyhlášení osobního bankrotu je chvíle, kdy člověk není ze svých příjmů schopen své splatné závazky splácet. Ohroženou skupinou jsou převážně mladí lidé krátce po škole. V této věkové skupině je až 75 procent žadatelů o půjčku. Následují svobodné matky a senioři. Insolvenční soud zpravidla oddlužení povolí, valná většina odmítnutí plyne ze špatně podaného návrhu nebo absence povinných příloh. Těmi jsou seznam majetku, závazků a listina dokládající příjmy dlužníka za poslední tři roky,“ uvedl Jan Malý, ohlášený společník společnosti VPI CZ, v.o.s.

I když si skoro 90 procent lidí myslí, že dostat se do dluhového kolotoče je velmi snadné, počet půjček v České republice stále roste. Dluhy totiž někteří sekají velice neuváženě a půjčují si například na vánoční dárky nebo na dovolenou. Takové půjčky jsou opravdu nesmyslné a spíše ohrožují finanční rozpočet, než aby rodině třeba pomohly. „Problémem jsou zejména mladí dlužníci, kteří si na sebe naberou víc půjček, než jsou schopni splácet. Navíc si berou půjčky na věci, které nejsou nezbytně nutné. Z nedávného průzkumu vyplynulo, že 42 procent Čechů do 29 let nedokáže odolat lákavé nabídce ani v situaci, kdy nemá dostatek peněz, a nákup zboží řeší půjčkou. Naopak lidé ve věku 50 až 69 let jsou obezřetnější, a pokud nemají peníze, až 70 procent z nich nákupu odolá,“ popsal Jan Malý.

Exekucí může být i víc

Jedna exekuce je velký problém, ale víc exekucí, už je cesta do dluhového pekla. I když takřka všichni vědí, že dostat se do spárů exekutora nevěstí nic dobrého, existuje mnoho lidí, kteří mají více exekucí. „Ačkoli celkový počet občanů v exekuci klesá, strmě roste počet těch, kteří mají čtyři a více exekucí. Exekuce se tak koncentrují do stále užší části společnosti. Vymožení pohledávky u lidí, kteří čelí zároveň několika exekucím, je prakticky nemožné. Navíc i v těchto případech je vyhlášení osobního bankrotu rozumným řešením. V průběhu oddlužení totiž nemůže dojít k exekuci, i když je nařízena. Exekutoři i věřitelé musí přestat vymáhat své pohledávky mimo insolvenční řízení,“ vysvětlil Jan Malý.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024

Investici do energetických úspor sníží výdaje i zhodnotí dům

Banky se stále více zaměřují na financování energeticky úsporného bydlení. Kromě výhodnější úrokové sazby lze takto umořit část úvěru z vyplacené dotace bez sankcí. Hypotéky jsou sice stále drahé, úrokové sazby však mohou být s další refixací již o dost nižší, což se ale nedá říci o cenách. Bonusem je výrazné zhodnocení nemovitosti.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 12. 2023

Český realitní trh dusí i absence pobídek pro zahraniční investory

Trh s nemovitostmi napjatě vyhlíží první výraznější snížení úrokových sazeb. Nové kanceláře se nestaví, prodeje bytů rostou zatím pozvolna a většímu rozvoji nájemního bydlení brání kromě drahého financování i současná legislativa. Nejen na tom se shodují realitní odborníci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *