EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Text: Monika Lukešová

19. 04. 2012

1 komentář

Češi spoří, ale málo a neúčinně

 


 

„Z výzkumu vyplynulo, že české domácnosti zdaleka nejvíce uspořených peněz drží na prakticky nulově zhodnocených běžných účtech, místo aby je odkládaly na zajímavěji úročené produkty. Celých 12 % respondentů si myslí, že ke spořicímu účtu lze získat státní podporu,“ říká Marcela Suchánková, výkonná manažerka segmentu Spoření a investice ČSOB. Podle průzkumu téměř 20 % českých domácností na běžný účet měsíčně odkládá více než 5 tisíc korun!

Problém je, že mnozí nevyužívají státní podporu u penzijního připojištění, stavebního spoření a životního pojištění. Například třetina domácností na penzijní připojištění odkládá do 500 korun měsíčně. Tak ale nedosáhnou na plnou státní podporu. Pětina zase spoří více, jak 2 500 korun, kdy už by bylo výhodnější přesunout prostředky na termínovaný vklad nebo spořicí účet.

Stavební spoření využívá jako spořicí nástroj 65 procent, penzijní připojištění 74 procent a nejvíce lidí, tedy 99 procent nechává své úspory hlavně na běžném účtu. Podle odborníků by lidé měly více investovat do podílových fondů.

Češi z mnoha různých důvodů preferují kratší časové horizonty, proto to nadšení ze spořicích účtů. Tak mohou ošetřit především likvidní rezervu, „ale „dlouhé peníze“, které budou více a více potřebovat, vyžadují pestřejší a efektivnější skladbu strategií a produktů v portfoliu,“ říká Jan Barta, člena představenstva ČSOB Asset Management, a. s., investiční společnost.

Jaký spořicí produkt využíváte?
grafik-csob  

REKLAMA

Kalkulačka poradí, kam s penězi

ČSOB přišla s novou kalkulačkou, kde po zadání celkové částky, kterou může klient měsíčně naspořit, sestaví spořicí plán tak, aby mu přinesl co nejvyšší výnosy.

Klient se po několika krocích dozví odhad zhodnocení u každého vybraného produktu či investice a kolik peněz bude mít k dispozici po několika letech, přičemž délku spoření si může libovolně měnit. Plán umožní i maximalizovat státní příspěvky a daňové odpočty,“ dodává Marcela Suchánková z ČSOB. Podle průzkumu lidé spoří zhruba tisíc korun měsíčně. Důvodem je nedostatek financí a také obava, že nebudou mít peníze kdykoli k dispozici.

Průzkum se uskutečnil 20.-26.3. 2012 na vzorku 500 respondentů. Zrealizovala ho výzkumná agentura Factum Invenio pro ČSOB.

Stavební spoření? Ne, děkuji

Stavební spoření už tolik lidí neláká. Důvodem je mnoho změn, které tento produkt v poslední době provázejí. V prvním čtvrtletí letošního roku stavební spořitelny poskytly téměř o 108 tisíc nově uzavřených smluv méně než loni. Zájem o stavební spoření klesal už v minulém roce a teď se lidé do nových smluv také zrovna nehrnou.

REKLAMA

Vláda včera navíc schválila novelu zákona o stavebním spoření, který od roku 2015 umožní produkt prodávat i v klasických bankách, což se stavebním spořitelnám vůbec nelíbí.

My v žádném případě nevystupujeme proti tomu, aby univerzální banky nemohly poskytovat stavební spoření. Základní problém je, že novela zákona stanovuje pro univerzální banky a spořitelny naprosto odlišné podmínky,“ uvedl předseda Asociace českých stavebních spořitelen Vojtěch Lukáš.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Ape

    19 dubna, 2012

    straně lidí, ale těch co služby poskytují. Osobně s nimi mám ty nejhorší zkušenosti, takže budíte objektivní.

    Odpovědět