EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Stavební spoření zachraňují úvěry

 


 

Stavební spoření už mnoho zájemců neláká.  Loni klienti uzavřeli meziročně o 23 procent nových smluv méně a celkově poklesl počet aktivních smluv ve fázi spoření o 6,1 procenta. Stavební spořitelny celkově uzavřely loni zhruba 685 tisíc smluv včetně navýšení cílové částky, předloni to bylo přes 906 tisíc. Všem pěti tuzemským stavebním spořitelnám počty nových smluv loni klesly.

Ani první čtvrtletí roku 2012 není pro stavební spořitelny zrovna úspěšné.  Počet nově uzavřených smluv meziročně klesl z cca 260 tisíc na 155 tisíc. Vyplývá to z výsledků všech pěti stavebních spořitelen.

Úvěry ze stavebního spoření jsou v kurzu

Loni tuzemské stavební spořitelny poskytly úvěry za 48 miliard korun, což je meziroční pokles o 17,5 procenta. Podle odhadů Asociace českých stavebních spořitelen by měl být letošní rok o něco lepší. 

Počet úvěrů je ale letos vyšší, než byl minulý rok. V prvním čtvrtletí podle ČTK stavební spořitelny poskytly úvěry za 9,2 miliardy korun, což je v meziročním srovnání nárůst o dvě procenta.

Podle údajů ČTK v oblasti úvěrů ze stavebního spoření zaznamenala Českomoravská stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny a Raiffeisen stavební spořitelna. Naopak menší zájem o úvěry hlásí Modré pyramida a Wüstenrot stavební spořitelna.

REKLAMA

V loňském roce se stavební spořitelny ještě snažily a lákaly klienty na slevové akce. Jakoby letos spořitelny přestaly usilovat o klienty. Stavební spořitelny jsou součástí větších finančních skupin, které svůj záběr přesouvají do jiných oblastí například k hypotékám.

Hypotéky vedou

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů jsou stále velmi nízko, proto také v poslední době hypotéky vítězí nad stavebním spořením. V únoru byla průměrná úroková sazba podle souhrnného ukazatele Fincentrum Hypoindex 3,61 procenta. Navíc v březnu a v dubnu některé banky úrokové sazby ještě snížily.  Na rozdíl od stavebního spoření, banky se v oblasti hypotečních úvěrů celkem snaží. Konkurenční prostředí nahrává nízkým úrokovým sazbám a různým slevám.

Hypoteční banky si na poskytovaný úvěr většinou půjčují, kdežto stavební spořitelny půjčují z vkladů klientů, tedy z vlastních zdrojů.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

spořit na bydlení

Jak si spořit na bydlení, když už nechcete stavební spoření

Podpora stavebního spoření byla omezena na pouhých tisíc korun státní podpory za rok. A to při úložce 20 000 Kč ročně. Pokud vezmeme v úvahu to, že výkonnost stavebního spoření je velmi nízká a v posledních letech nedokázala ani porazit inflaci, tak je možná čas najít si jiný způsob spoření na bydlení.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

21. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *