EUR 25.325

USD 23.768

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.325

USD 23.768

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

06. 06. 2022

0 komentářů

Čím menší byt, tím dražší. Na pěti milionech se láme zájem o vlastnictví bytu

 

V Praze vzrostla cena bytů za posledních dvacet let trojnásobně a současné ceny jsou pro většinu mladých lidí nedostupné. Jakmile se objeví nabídky nových projektů, po bytech s cenou do 5 mil. Kč se takřka zapráší. A to i přes to, že na metr vycházejí garsonky skoro o 11 % dráž než větší byty. Lidé totiž nehledí na cenu za metr, ale na celkovou částku, kterou si mohou dovolit a developeři to dobře vědí.

Loading



 

Aktuální průměrná cena na m2 u garsonky v metropoli v novostavbě vychází na 162 203 Kč/m2, přičemž větší byty jsou až o 11 procent levnější, tam m2 vyjde na 144 539 Kč. Je tak jasné, že ekonomicky uvažující člověk, by si měl koupit to, co je pro něj výhodnější, ale zájemci o byty naráží na limit svých příjmů a toho, co je jim banka ochotná půjčit.

Zdroj : Home Portal

V praxi se mohou zájemci o nemovitost setkávat s touto cenovou politikou u většiny developerských projektů v Praze. Typickým příkladem je nabídka nových bytů v Hloubětíně od finského developera YIT. Rozdíl mezi 1+kk a 2+kk v průměrné ceně za metr čtvereční zde činí 11,52 %. Volba většího bytu může pak zákazníkovi přinést úsporu na jednom metru čtverečním více než 15 tisíc Kč.

Výjimky se samozřejmě najdou, jako například u exkluzivních bytových projektů v centru města. Tam mohou ceny atakovat až 300 tisíc Kč za m2 a je jedno, jak velkou nemovitost pořizujete.

„S cílem být největší agregátor novostaveb vnímáme jasné sentimenty na trhu s nemovitostmi. Byty, které jdou do prodeje s cenovkou za více než 13 milionů Kč, je opravdu těžké prodat. Řada developerů to ví, a proto dává z pohledu ceny za m2 na větší byty zajímavé slevy. Naopak cokoliv se objeví s cenovkou do 5 milionů Kč je téměř obratem prodáno,“ popisuje nákupní zájem o nemovitosti Jan Vitvera, šéf obchodu Home Portal.

Developeři se proto stále častěji začínají rozhlížet po lokalitách v blízkosti Prahy, kde mohou lákat na atraktivnější ceny v porovnání s hlavním městem. Velká aktivita ve výstavbě je nyní pozorována třeba v Kladně. Ve čtvrti Dubí do roku 2024 vyroste nový rezidenční komplex a ceny za 2+kk se v něm pohybují právě kolem zmíněných 5 milionů Kč. Vysoká poptávka po malých jednotkách, které jsou populární jako investiční, navíc vytlačila cenu za garsonky dokonce těsně pod 4 miliony Kč. Větší jednotky jsou zde v přepočtu na m2 o 18 % levnější. Rozdíl je tak ještě výraznější než v Praze.

REKLAMA

Celkovým trendem je i klesající počet metrů na prodanou jednotku. Nedávno přestavěný hotel na bytový projekt šel do prodeje v první fázi s 60 garsonkami o ploše začínajícími na 22 m2, které se prodaly během týdne. Přičemž průměrná velikost garsonky je na pražském trhu téměř 37 m2.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *