EUR 25.155

USD 23.470

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.155

USD 23.470

ČNB: Banky zvyšují sazby pozvolna, bojí se ztráty tržního podílu

 

Banky se bojí, že přijdou o své tržní podíly. Úrokové sazby hypoték proto zvyšují jen pozvolna. Nízké úrokové sazby drží i na úkor svých úrokových marží, které ovlivňují jejich ziskovost. Jak dlouho jim to ještě vydrží?

Loading



 


Úrokové sazby hypotečních úvěrů pozvolna rostou. Podle Fincentrum Hypoindexu se průměrná úroková sazba hypoték dotkla dna na konci roku 2016, kdy klesla na 1,77 procenta. Od té doby vzrostla o 0,74 procentního bodu na dubnových 2,51 procenta. Podle statistik České národní banky (ČNB) dosáhla úroková sazba z nových hypoték v březnu 2,49 procenta a nejníže se podívala v listopadu 2016, kdy spadla na 2,13 procenta.
Banky reagují na růst základních úrokových sazeb ČNB, která od srpna 2017 do února 2018 již třikrát zvýšila dvoutýdenní repo sazbu celkem o 0,7 procentního bodu na 0,75 procenta, se zpožděním a pozvolněji. „V porovnání s dlouhodobějšími sazbami finančního trhu se však dosud úroková sazba z hypoték zvyšovala pomaleji,“ uvádí ČNB ve své poslední Zprávě o inflaci.

Hypoteční sazby zaostávají

Úroková sazba hypoték se odvíjí především od výnosu dlouhodobých státních dluhopisů. Výnos desetiletého státního dluhopisu se nyní pohybuje kolem 1,8 procenta, v dubnu dosáhl 1,74 procenta. Zatímco jeho výnos vzrostl od srpna loňského roku o 0,91 procentního bodu, úroková sazba za stejné období se podle údajů ČNB zvýšila pouze o 0,24 procentního bodu.
Výnos desetiletého státního dluhopisu se letos v dubnu dostal na úroveň z května 2014, úroková sazba hypoték se ale podle údajů ČNB v té době pohybovala i o téměř jeden procentní bod výše než v současné době.
Graf 1: Vývoj úrokové sazby z hypoték, 2T repo sazby a výnosu desetiletého státního dluhopisu

Zdroj: ČNB Zpráva o inflaci II/2018
Úrokové sazby hypotečních úvěrů rostly ve všech pásmech LTV (výše hypotéky k zástavní hodnotě nemovitosti). Omezení, které zavedla ČNB v rámci svých doporučení, se přesto nejvíce podepsalo na hypotékách s LTV od 80 do 90 procent (viz. Graf 2).
Graf 2: Úrokové sazby z nových hypoték dle pásem LTV

Zdroj: ČNB Zpráva o inflaci II/2018

Tržní podíly, garance sazby i delší fixace

ČNB vidí jako jeden z důvodů, proč sazby úvěrů na bydlení zaostávají, obavy bank ze ztráty tržního podílu. „Zatímco náklady financování bank na finančním trhu od loňského podzimu vzrostly, banky vlivem předpokládané vysoké citlivosti poptávky na změnu úrokové sazby z hypoték přistupují ke zvyšování úrokových sazeb z hypoték pozvolna, neboť se obávají ztráty tržního podílu. Proto nebyly zvýšené náklady financování některých bank zatím plně přeneseny do sazeb z hypoték,“ uvádí nejnovější Zpráva o inflaci ČNB.
Dalším důvodem je i sjednávání úrokových sazeb na určitou dobu dopředu. Garantovanou sazbu lze rezervovat jak u refinancovaných (před koncem fixačního období), tak u nových hypoték. Většina bank umožňuje zarezervovat si hypoteční sazbou rok předem, některé banky garantují dokonce sazbu až na dva roky.

TIP: Končí vám letos fixace hypotéky? Jednejte rychle, jinak se vám úvěr prodraží

V době růstu úrokových sazeb roste zájem nejen o garantované sazby, ale i o delší fixace. Přestože největší podíl na hypotečním trhu stále tvoří hypotéky s fixací od jednoho roku do pěti let (52 procent), podíl úvěrů na bydlení s delší fixací podle statistik ČNB narůstá.
Banky si význam dlouhodobějších fixací uvědomují, a proto ještě na začátku roku tyto fixace rozšiřovaly a zvýhodňovaly. V současné době dosahuje podíl úvěrů s fixací sazby od pěti do deseti let 39 procent.
Graf 3: Úrokové sazby z hypotečních úvěrů podle délky fixace

Zdroj: ČNB Zpráva o inflaci II/2018

REKLAMA

Banky si ukrajují ze zisků

Banky s výraznějším zvyšováním sazeb zatím příliš nepospíchají. Raději si pro udržení či zvýšení tržního podílu ukrajují z úrokových marží. Přestože úrokové marže začínají v poslední době mírně růst, z historického pohledu jsou stále na nízké úrovni (viz Graf 4). Navíc podle dubnového „Šetření úvěrových podmínek bank“ provedeného centrální bankou nadále klesaly průměrné úrokové marže u 27 procent bankovního trhu.

„Stěžejní roli bude ještě dlouho hrát přebytek likvidity na trhu, který je důsledkem nedávných intervencí ČNB na kurzu koruny. Banky v zásadě mají na jedné straně možnost uložení peněz u ČNB bezpečně za nízký výnos, avšak s nejistotou, co bude v dalších letech, a na druhé straně rozumně zajištěný dlouhodobý úvěr, byť s nevysokou marží. Rozhodování je pak snadné. Každá banka ví, že významná část sjednaných úvěrů jí zůstane i po uplynutí období aktuálně sjednané fixace, tj. v době, kdy mohou být marže vyšší. Bylo by tak nelogické současný tržní podíl darovat konkurenci,“ uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Graf 4: Úrokové marže bank z nových úvěrů

Zdroj: ČNB Zpráva o inflaci II/2018
S dalším zvyšováním sazeb zatím nepospíchá ani ČNB. Pro letošní rok plánuje ještě jeden růst základních sazeb, a to nejspíše ke konci letošního roku. Banky tak mají dostatek času na svou vyčkávací strategii.
Skokové zdražení hypotečních úvěrů tak zřejmě hned nepřijde. Zájemcům o hypotéku by však mohlo dělat větší starosti další zpřísnění hypoték, které ČNB chystá. A čekat centrální banka nehodlá ani na zákonné pravomoci.
Již v červnové zprávě o finanční stabilitě, ve které zveřejňuje svá doporučení, by mohla centrální dále omezit poskytování hypoték. Využít k tomu hodlá ukazatel celkového zadlužení žadatele k jeho ročnímu příjmu (DTI) a měsíční splátky k jeho měsíčnímu příjmu (DSTI). V případě, že ČNB opravdu stanoví maximální limity ukazatelů DTI na úrovni 8 a DSTI ve výši 40 procent, rodiny s průměrnými příjmy na hypotéku nedosáhnou a na vlastní bydlení mohou zapomenout.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *