EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

ČNB si odpočine od zvyšování sazeb. Kam zamíří hypoteční sazby?

 

Pravděpodobnost dalšího zvyšování sazeb ČNB před prázdninami je velmi malá. Tlak na růst hypotečních sazeb povoluje. Strmý růst hypotečních sazeb tak zatím zřejmě nehrozí. Směr dalších změn sazeb ČNB ale není jasný.

Loading



 


Česká národní banka (ČNB) naposledy zvýšila sazby po půlroční pauze v květnu. S platností od 3. května 2019 vzrostla dvoutýdenní repo sazba o čtvrt procentního bodu na dvě procenta, lombardní sazba na tři procenta a diskontní sazba na jedno procento.
Na posledním zasedání bankovní rady ČNB hlasovali pro zvyšování sazeb všichni členové. Guvernér ČNB Jiří Rusnok ale po květnovém zasedání uvedl, že nevidí důvod dalšího zvyšování v příštích 12 měsících.
Na příštím zasedání, které se uskuteční na konci června, tak ČNB s velkou pravděpodobností ponechá úrokové sazby beze změny. „Já osobně to vidím zatím tak, že výhled na měnovou politiku je neutrální, pravděpodobnost nějakých dalších změn sazeb na nejbližším zasedání je pro mě dost malá,“ potvrdil v pondělí na konferenci ČNB Research Open Day v Praze člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub.

Hypoteční trh v útlumu

Utahování měnových kohoutů zabralo i na hypotečním trhu. „ČNB může být s dosavadním vývojem ekonomiky spokojena. Naplnilo se její očekávání, ať už jde o inflaci nebo ekonomický růst, který se podle předběžného odhadu od prognózy centrální banky odchýlil jen o jednu desetinu procentního bodu. Zafungovaly i vyšší úrokové sazby, které spolu s přísnější regulatorikou omezily poptávku po hypotékách a zmírnily tak dřívější přetlak na realitním trhu,“ uvedl Petr Dufek z ČSOB.
Útlum hypotečního trhu potvrdily i údaje ministerstva pro místní rozvoj. V prvním čtvrtletí letošního roku poskytly banky 16 tisíc hypotečních úvěrů celkem za 34,9 miliard korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesl počet hypoték o sedm tisíc a objem hypoték o 14 miliard korun.
Pokles nově poskytnutých hypoték o 30 procent byl způsoben z velké části regulací ČNB. „Propad způsobila kumulace různých faktorů, z nich nejvýznamnější je zavedení nových doporučení ČNB ohledně poměru splátek k příjmům žadatelů v říjnu 2018,“ řekl ČTK předseda představenstva Hypoteční banky Jiří Feix.

Šance na nižší hypoteční sazby v letních měsících roste

Hypoteční banky přes růst základních úrokových sazeb úrokové sazby hypotečních úvěrů zatím vesměs zlevňovaly. Banky se na nižší sazby snaží nalákat zájemce o hypotéky, aby umazaly ztráty po zavedení regulací.
Pokud by si centrální banka vzala od zvyšování sazeb oddechový čas, mohly by banky akční nabídky prodloužit a sazby by se mohly na současných nízkých úrovních udržet delší dobu. Strmý růst hypotečních sazeb zatím zřejmě nehrozí.

Kam zamíří sazby dál?

Situace se ovšem může změnit. Sazby ČNB mohou jít podle guvernéra Jiřího Rusnoka oběma směry. Může tedy dojít k dalšímu růstu sazeb, případně ale i k poklesu sazeb. To tento týden potvrdil i Tomáš Holub: „Já bych teď ani nenaznačoval nějaký další směr… dovedeme si představit pohyby oběma směry v závislosti tom, jaký bude další vývoj.“
Koruna se vůči euru v květnu pohybuje na nejslabší úrovni od poloviny února. Podle Tomáše Holuba trvá na trzích averze k riziku, což by mohlo vést ke slabší koruně i v příštích měsících. Naproti slabšímu kurzu české měny ve srovnání s prognózou ČNB ale stojí i další faktory.
„Kdybychom měli tu konstelaci takovou, že kurz je o něco slabší, mzdy o něco níž, tak se to může do značné míry pobít, ten příběh se prostě posune, že máme o něco víc inflačního tlaku ze zahraničí, z dovozních cen, ale o něco méně z domácí ekonomiky,“ dodal Tomáš Holub.
Dalšímu růstu sazeb bychom se v letošním roce mohli vyhnout, v příštím roce by naopak sazby mohly klesnout. „Další krok ČNB bude dle naší prognózy v prvním kvartále 2020 směřovat dolů, zpět blíže k úrokovým sazbám v eurozóně, kterým jsme díky prudkému zrychlení domácí ekonomiky, přehřátému trhu práce a vyšší inflace utekly,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank. Helena Horská.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *