EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

ČNB úrokové sazby nezměnila. Hypotéky mohou dál zlevňovat

 

Bankovní rada České národní banky rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba (2T repo sazba) tak zůstává na 2 %, diskontní sazba na 1 % a lombardní sazba na 3 %. Úroky u hypotečních úvěrů kvůli konkurenčním vlivům v posledních měsících klesaly. Tento trend může pokračovat i přes léto.

Loading



 


Situace v globální ekonomice je velmi nejistá. Americká centrální banka se podle všeho již chystá dokonce otočit kormidlem a sazby pravděpodobně začne snižovat. To se podle nás v Česku zatím nechystá,“ uvedl Viktor Zeisel z Komerční banky.
Tuzemské ekonomice se daří, kdežto globální ekonomika je křehká. Kdyby ve světě panovala lepší nálada, pravděpodobně by byly úrokové sazby v ČR vyšší.
Stabilitu sazeb vnímám jako reakci na nejistoty spojené s výhledem globální ekonomiky a s měnícím se očekáváním ohledně měnové politiky v USA a eurozóně. V samotné české ekonomice sice přetrvávají inflační tlaky, vzhledem k pravděpodobnému zpomalení hospodářského růstu ale lze čekat jejich postupné zklidňování,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.
Stávající prognóza České národní banky očekává, že inflace setrvá v letošním roce v horní polovině tolerančního pásma 2% inflačního cíle, k němuž se sníží začátkem příštího roku.
Graf 1: Srovnání posledního domácího vývoje s prognózou ČNB

Zdroj: ČNB

Koruna si připsala mírné zisky

Rizika vývoje inflace na horizontu měnové politiky jsou totiž poměrně dobře vyrovnaná v tom smyslu, že zatímco domácí faktory v čele s vyšší spotřebitelskou inflací, rychlejším růstem mezd a slabší korunou lze hodnotit jako proinflační, tak vnější faktory v podobě eskalace obchodního protekcionismu a zpomalení evropské ekonomiky jako proinflační. To, že ČNB trh před letními dovolenými nijak významně nepřekvapila, je patrné i z kurzu koruny. Česká měna si vůči euru těsně před a v průběhu tiskové konference s guvernérem J. Rusnokem připsala spíše jen mírné zisky a obchodování se vrátilo 3 až 4 haléře pod hladinu 25,50 CZK/EUR,“ dodal Miroslav Novák, analytik Akcenta.
Odborníci se domnívají, že centrální banka letos už úrokové sazby nezvýší. Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex byla průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů 2,8 procenta. Hypotéky soustavně zlevňují již od letošního ledna. Zájem naopak trochu opadl, ale v květnu nízké sazby a zajímavé akční nabídky přilákaly více klientů než v dubnu. Takže by zamrzlý hypoteční trh mohl trochu roztát.
Aktuální prognóza ČNB už se zvýšením sazby letos nepočítá. Při zlepšení mezinárodních ekonomických a obchodních podmínek však nelze ještě jedno letošní zvýšení sazby ve druhé polovině roku vyloučit,“ dodal Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Czech Fund.

ČNB čeká na větší moc

Začátkem června vláda schválila větší pravomoci České národní banky pro rozhodování ohledně hypotečních úvěrů, novelu však musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident. Součástí novely zákona o ČNB má být i zmírnění podmínek pro mladé do 36 let, v této věci však podle Markéty Fišerová, ředitelky odboru komunikace a mluvčí ČNB, došlo k mylné interpretaci. Mladí nejspíš nebudou moci získat 100procentní hypotéku. Vliv na to bude mít doba, kdy zákon vstoupí v platnost, záleží na tom, jaká bude v té době situace na hypotečním a nemovitostním trh.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *