EUR 25.165

USD 23.481

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.165

USD 23.481

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

11. 08. 2022

0 komentářů

Co je předpokladem pro snížení cen českých nemovitostí?

 

Ceny na českém realitním trhu vystoupaly za poslední dva roky tak vysoko, že na ně málokdo dosáhne. Spolu se stoupající úrokovými sazbami na hypotečních úvěrech si řada lidí v posledních týdnech řekla, že bydlet v pronájmu není vlastně tak špatné. A že možná si zkusí počkat, jestli nedojde u cen nemovitostí k obratu. A jestli třeba nezačnou klesat.

Loading



 

Otázkou je, co by se muselo stát, aby ceny nemovitostí opravdu začaly klesat. A to nejen o pár procent, ale třeba o deset či dvacet procent. O tolik, aby to trh nějakým způsobem poznamenalo a definovalo do dalších let. A je vůbec takový pokles na českém realitním trhu možný?

Jaký je předpoklad pro snížení cen nemovitostí?

Základním předpokladem je fakt, že nabídka nemovitostí začne převyšovat poptávku po bydlení.

Český realitní trh v posledních letech táhla především silná poptávka po bydlení. Tu tvořili nejen kupující poptávající nové bydlení, ale také investiční složka. Která vznikla v návaznosti na velmi nízké úrokové sazby v ekonomice a na množství volných peněz.

Tyto dvě složky poptávky dokázaly vytáhnout ceny až na maximum. Ještě před rokem se každá nová nemovitosti na trhu příliš neohřála. V závislosti na lokalitě, stavu a stáří nemovitosti nebo dispozici bylo na jednu nabízenou nemovitost desítky zájemců a v podstatě v řádu dnů až týdnů bylo prodáno. Jak signalizuje dnešní realitní trh, tak taková situace už není. A prodávající si budou muset na prodej své nemovitosti počkat. Také stále častěji zlevňují a nemovitostí se možná prodává stále více, ale stále méně se kupují. Jak ostatně ukázala data o opravdu prodaných nemovitostech zveřejněná ČÚZK.

REKLAMA

Je ale splněn ten základní předpoklad pro to, aby začaly klesat ceny nemovitostí? Tedy opravdu začala na trhu realit převažovat nabídka nad poptávkou? A opravdu ubylo kupujících natolik, aby se snížil tlak na další růst cen nemovitostí?

Ano, ale zatím buďme opatrní

Data z posledních týdnů na českém realitním trhu ukazují, že pravděpodobně ano. Na trhu ubylo kupujících, což je pravděpodobně z velké míry způsobeno rostoucí cenou peněz. Hypoték se poskytuje stále méně a hypoteční úroky možná začaly stagnovat, ale jak to s nimi bude dál?

A nejen to, ke změnám dochází i na straně nabídky. Na trhu se nabízí více nemovitostí k prodeji a tyto se prodávají delší dobu. Prodávající tak stále častěji sahají ke slevám a ceny v současné době víceméně stagnují. I tak se ale spousta odborníků zatím shodne na tom, že razatní změny cen směrem dolů nás nečekají. Je tomu ale opravdu tak?

Prasknutí bubliny

Prasknutí hypoteční a realitní bubliny představuje v ekonomice vždy jeden z větších šoků, který často nikdo nečeká. Při prasknutí hypoteční bubliny v USA před patnácti lety jen velmi omezené množství lidí vědělo o tom, co se na trhu doopravdy děje. A většinu z nich stále překvapilo samotným prasknutím a strmým pádem cen nemovitostí.

Druhým významným předpokladem pro prasknutí hypoteční i realitní bubliny jsou kromě klesající poptávky také stoupající hypoteční sazby. Tedy situace, kdy během období nízkých úrokových sazeb získalo velké množství lidí hypotéku, kterou si nemohli dovolit splácet po výrazném zvýšení těchto sazeb. Tuto podmínku začíná v posledních měsících splňovat i český hypoteční trh. Předpoklady pro pokles ceny nemovitostí tedy splněny jsou, dojde k němu v dohledné době?

České nemovitosti jsou cenově nadhodnocené, ostatně na to ČNB upozorňuje už druhým rokem. A prostor pro například pětinovou korekci  by se našel. Na druhou stranu v této fázi trh ještě není, zatím tímto směrem udělal jen malý krůček. Kdyby ale k určité cenové korekci došlo ještě do konce tohoto roku, tak by mě to příliš nepřekvapilo.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Ceny nemovitostí

Dočkáme se levnějších nemovitostí a dostupnějších hypoték?

Předvídat vývoj cen nemovitostí je hodně ožehavá záležitost. Která navíc nemusí mít spolehlivé výsledky. Před pár lety během kovidové pandemie se mnoho předpovědí shodlo na tom, že ceny nemovitostí budou spíše stagnovat, možná začnou i klesat. A ceny nemovitostí zatím vyrostly do takové výše, o které se ani nespekulovalo. Protože právě realitní trh byl jeden […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *