EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 01. 2023

0 komentářů

Daň z nemovitých věcí: Na co vše nezapomenout?

 

Pokud jste v minulém roce pořídili, zdědili nebo jinak nabyli byt, dům či jinou nemovitost, musíte letos zaplatit daň z nemovitých věcí. Na samotnou platbu máte spoustu času, ale podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí je možné nejdéle do úterý 31. ledna 2023. Na co vše nezapomenout?

Loading



 

Daň z nemovitých věcí se týká také těch, u jejichž nemovitosti došlo v roce 2022 k zásadní změně, jako jsou například dokončení stavby, změna způsobu užívání pozemku nebo stavby nebo vynětí pozemku z půdního fondu. Povinnost platí ale také v případě úpravy výměry pozemku, nové přístavby, nástavby nebo naopak u částečné likvidace částí domu. Všechny tyto změny totiž ovlivňují výpočet výše daně.

Pokud jste v minulém roce vaši jedinou nemovitost darovali, prodali nebo jinak pozbyli, musíte tuto skutečnost oznámit finančnímu úřadu do 31. ledna. V případě, že jste v konkrétním kraji nějakou nemovitost například prodali, ale jiná nemovitá věc vám v něm zůstala, musíte také podat daňové přiznání. Pokud došlo k 1. 1. 2023 ke změně koeficientu, daňové přiznání se nepodává, správce daně tyto změny automaticky zohlední při výpočtu daně.

„Pokud vlastníte nemovitosti na území více krajů, vzniká povinnost podat přiznání na finanční úřad v každém z těchto krajů. Bohužel není možné uvést všechny nemovité věci do jednoho daňového přiznání za celou ČR,“ vysvětluje Jan Kašpar, daňový poradce KODAP.

V případě nového spoluvlastnictví nemovité věci stačí, aby přiznání k dani podal jeden ze spoluvlastníků jako zástupce za všechny. Můžete tak ale učinit i samostatně, tedy podat každý daňové přiznání za svůj spoluvlastnický podíl.

REKLAMA

Jak podat daňové přiznání?

Nejsnazším způsobem je využití online finančního úřadu, na kterém se přihlásíte do Daňové informační schránky plus (DIS+) a daňové přiznání podáte elektronicky. U daně z nemovitých věcí můžete využít předvyplnění daňového přiznání údaji z posledního přiznání. Pro případ, že budete daňové přiznání podávat poprvé je k dispozici návodný průvodce.

Do kdy a jak je nutné daň uhradit?

Zatímco u většiny daní vzniká povinnost uhradit daň ve lhůtě pro podání přiznání, u daně z nemovitých věcí mají poplatníci ještě určitý čas k dobru. Daň je splatná pro většinu poplatníků ve dvou stejných splátkách, a to nejpozději do 31. května a do 30. listopadu zdaňovacího období. Poplatníci, kteří provozují zemědělskou výrobu a chov ryb, hradí daň rovněž ve dvou stejných splátkách, nicméně ty jsou splatné až v termínech 31. srpna a 30. listopadu.

O této povinnosti vás bude Finanční správa informovat tradičně formou složenky. Majitelé datových schránek dostanou namísto složenky informace pro placení daně z nemovitých věcí do svých datových schránek. Obdobně je tomu i v případě uživatelů DIS+, kteří najdou informace pro placení daně v DIS+ v sekci NASTAVENÍ A INFORMACE O SUBJEKTU → Daň z nemovitých věcí a nebude jim již zasílána složenka.

Pokud byste chtěli informace k dani obdržet prostřednictvím e-mailu, je nutné si o toto požádat. Jen pozor na termín, žádost lze na příslušném finančním úřadě podat nejpozději do 15. března 2023. U poplatníků, kteří platí daň prostřednictvím SIPO, bude provedena úhrada daně tímto způsobem.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *