EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Petr Zámečník

22. 01. 2018

1 komentář

Daňové úlevy hypoték v ohrožení

 

Ministryně financí Alena Schillerová chce rozpoutat debatu o výjimkách v dani z příjmů. V ohrožení jsou stravenky i daňové úlevy hypotečních úvěrů. Co by to znamenalo pro hypoteční trh?

Loading



 


Zákon o dani z příjmů obsahuje nespočet daňových úlev a výjimek. Stává se tak poněkud nepřehledným. To by chtěla ministryně financí Alena Schillerová změnit. Uvedla to v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Jednou z jmenovaných výjimek, která by měla „projít diskusí“, jsou daňové úlevy hypotečních úvěrů.
„Dám příklad. Například vemte si, že máte různé výjimky stravenky, 25 % zaměstnanců to nečerpá, máte slevy na odčitatelné položky na hypoteční úvěry, zase jenom ti, co čerpají hypoteční úvěr.Takže prostě oni nejsou ani plošné, prostě to jsou a byly to vždycky politické věci. To znamená, přišla nějaká politická reprezentace, a ta prosadila tuto výjimku. Máte tam slevu na různé osvobození třeba pro výsluhy ozbrojených složek a ona toho je celá spousta,“ uvedla konkrétně Alena Schillerová.

Daňové úlevy úvěrů na bydlení

Podpora hypotečních úvěrů míří na středně příjmové občany. Má je motivovat k pořízení vlastního bydlení formou daňové úlevy.
V současné době si domácnost může odečíst úroky zaplacené za úvěr na bydlení až do výše 300 tis. Kč ročně od základu daně z příjmů. To při 15% sazbě daně znamená roční úsporu až 45 tis. Kč. O stejnou částku ale přijde stát, který dostane daň v nižší výši.
Daňová úleva se týká všech úvěrů na bydlení v čele s hypotékami a úvěry ze stavebního spoření.
Při aktuální průměrné úrokové sazbě dle Fincentrum Hypoindexu za prosinec 2017 ve výši 2,19 % by na maximální odpočet dosáhl příjemce hypotéky v objemu přesahujícím 13 698 630 Kč. Při splatnosti 30 let by taková hypotéka měla měsíční splátku 51 944 Kč.
Ovšem i u průměrné výše hypotéky 2 153 542 Kč se splátkou 8 166 Kč na 30 let může přinést zajímavou daňovou úsporu. V prvním roce splácení, kdy jsou úroky nejvyšší, domácnost zaplatí na úrocích přes 45 tis. Kč a ušetří tak přibližně 6 750 Kč za rok.

Dopad případného zrušení daňové úlevy úvěrů na bydlení

V České republice je i na Evropu extrémní preference vlastnického bydlení. Podíl nájemního bydlení dosahuje jen cca 20 %, ostatní tvoří byty a rodinné domy v osobním, případně družstevním vlastnictví. Výsledkem je mimo jiné i silný růst cen nemovitostí v období současného ekonomického růstu a nízkých úrokových sazeb.
Daňové zvýhodnění úvěrů na bydlení není přímým rozhodovacím faktorem pro pořízení či nepořízení hypotečního úvěru. Zejména u zaměstnanců se ale projevuje nejčastěji vratkou části zaplacených daní. To může domácnosti pomoci především v případě, kdy čerpá hypoteční úvěr „na doraz“ a nemá dostatečné likvidní rezervy na nenadálé výdaje či výpadky příjmů. V hraničních případech tak může být daňová úleva jazýčkem na vahách mezi schopností úvěr splácet a finančními potížemi domácnosti.

Další ohrožené daňové úlevy

Hypoteční úvěry a jejich daňové zvýhodnění není jediným tématem, o kterém chce ministryně financí Alena Schillerová diskutovat. S odůvodněním, že 25 % zaměstnanců nečerpá jako zaměstnanecký benefit stravenky, chce jako již např. Miroslav Kalousek před ní, tento benefit zrušit. Tím by došlo k ohrožení zejména byznysu „stravenkových společností“, které si účtují poplatky od zaměstnavatelů i od příjemců stravenek za jejich zúčtování.
V rámci daně z příjmů je možné čerpat i daňový bonus. Na něj má nárok daňový poplatník, jehož daňová povinnost před slevami není tak velká, že je možné čerpat daňové úlevy na děti.
„My třeba máme v zákoně o dani z příjmu takzvané daňové bonusy. To znamená, to je situace, úplně zjednodušeně, když si poplatník daně z příjmu fyzických osob prostě uplatňuje slevy a nemá dostatek příjmů na to, aby mu to snížilo základ daně, tak se dostane do takzvaného bonusu a ten bonus mu finanční správa vyplácí. Proč? To je sociální transfer. Co to má co dělat v daňové oblasti? Takže my vlastně formou tady těchto daňových různých nesystémových slev řešíme mnohdy problémy sociální oblasti, které by se měly řešit tam,“ uvedla Alena Schillerová s tím, že v tomto případě zanedbává jeden významný efekt.
Je-li nastaven daňový bonus na děti, je rodič motivován k práci a nikoli k pobírání sociálních dávek. Byl-li by tento daňový bonus přesunut do sociální oblasti, jak ministryně financí navrhuje, ztratil by se tento ne zcela nepodstatný efekt.
Výjimek je ale ještě mnohem víc. A v jednom má rozhodně Alena Schillerová pravdu: „Prostě to jsou a byly to vždycky politické věci. To znamená, přišla nějaká politická reprezentace, a ta prosadila tuto výjimku.“ Ekonomická podstata daňových výjimek má přinejlepším pouze poradní hlas…

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu: kdy musíte podat přehled?

Příjem z pronájmu je oblíbený pasivní příjem. Při tomto příjmu musíte podat daňové přiznání vždy, když příjem převýší 20 000 Kč za rok. A to i v případě, že jinak pracujete na HPP a jiné zdanitelné příjmy nemáte. Musíte ale podat i přehledy o příjmech a výdajích zdravotní pojišťovně a na OSSZ?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

28. 03. 2024

paušální výdaje

Paušální výdaje: 30 % pro příjem z pronájmu

Příjem z pronájmu je nutné uvést do daňového přiznání a zaplatit z něj daň z příjmu. Tento příjem musíte zdanit, pokud překročí 20 000 Kč za rok. A musíte proto podat daňové přiznání. I když jste zaměstnaní a běžně vám mzdová účtárna dělá roční zúčtování daně.

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

25. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Dan

    22 ledna, 2018

    Pořad jsem neviděl, tak vycházím jen z článku. Mě to přijde, že je paní ministryně z Marsu a tak nějak poslední roky na vládu nechodila, neměla informace a tak nějak se o dění kolem nezajímala. Předpokládám, že ví o existenci různých politik státu, které se propisují do nastavení legislativního procesu atd.
    Samozřejmě jeden rozměr je lobby, politika, levice sem, pravice tam – exemplární případ je 2.pilíř, založit a zrušit.
    Nastavení daní a slev je přece legitimním nástrojem státu podporovat/sankcionovat chování obyvatel. Pakliže si stát řekne, že bude podporovat vlastnické bydlení, tak z tohoto pohledu je zvýhodněn ten kro si něco koupí či postaví. Stát jen předpokládal, že hlavní část vlastníků nebude mít dost peněz a bude si půjčovat, tím pádem nabízí slevy na dani. Argument, že je to jen pro někoho je mimo.
    Danový bonus – vyplácím jen v případě, že poplatník pracuje = lepší než aby bral dávky/pracovat se může vyplatit. A co takhle zatrhnout dotace zemědělcům? Tuším, že je ještě zelená nafta, biopaliva atd. Někde proběhlo, že největším příjemcem je skupina Agrofert – a to přece není fér, co ostatní co v zemědělství nepodnikají, ti nedostanou nic? Trošku se nám ta logika ztrácí paní ministryně.

    Odpovědět