EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Text: Petr Zámečník

25. 06. 2014

0 komentářů

Dětských bezdomovců je v Česku 468. Jak se žije ostatním?

 


 

Česká republika patří mezi vyspělé země a v současné době se nám žije nejlépe v historii. Tento fakt sice řada lidí zpochybňuje, ale veškerá objektivní měřítka hovoří v jeho prospěch. Přesto jsou lidé, kteří nemají takové štěstí jako ostatní a řeší nemálo problémů. Někteří z nich místo bydlení v bytě nebo rodinném domku končí na ubytovnách či zcela bez střechy nad hlavou.

V České republice nebydlí v bytě nebo rodinném domě přibližně 3,6 %. To není mnoho, dokud se podíl těchto lidí nevyjádří v absolutních číslech. Mimo klasický byt nebo rodinný dům žije přibližně 378 627 lidí. Nejčastěji pobývají v ubytovnách či nouzových obydlích, ale zhruba 11 569 je bez domova zcela.

Graf 1: Způsob bydlení podle věku
zpusob-bydleni-csu-01

Zdroj: ČSÚ

rodinných domech a bytech žije přibližně 96,4 % populace České republiky. Nejmenší podíl „uživatelů klasického bydlení“ je mezi lidmi ve věku 20 až 24 let a následně 70letými a staršími lidmi. Zajímavé je, že lidé ve věku od 65 do 69 let jsou nejčastějšími uživateli klasických bytů a rodinných domů hned za dětmi do 14 let. Důvodem může být postupné zhoršování zdravotního stavu a přesun do domů s pečovatelskou službou, které jsou zahrnuty mezi ubytovací zařízení.

REKLAMA

U mladých lidí ve věku mezi 20 a 24 lety může být důvodem ubytování v rámci studia na kolejích, které také patří mezi ubytovací zařízení. Není přitom rozhodující, že studenti velmi často mají trvalé bydliště zachováno u rodičů, neboť průzkum Českého statistického úřadu vychází z dat sčítání lidu, v němž je zkoumán skuteční, nikoli formální, stav věci.

Mladí lidé (20–29 let) kromě ubytovacích zařízení bydlí často v nouzových obydlích (0,6 – 0,7 %), což jsou různé provizorní objekty, nezkolaudované domy, nebo tito lidé přespávají na pracovišti,“ uvádí analýza Českého statistického úřadu.

Graf 2: Způsob bydlení podle věku (bez bydlení v bytech)
zpusob-bydleni-csu-02

Zdroj: ČSÚ

REKLAMA

V jiných typech zařízení (může se jednat např. o domovy dětí, věznice, diagnostické ústavy, nemocnice, léčebny apod.) bydlí nejvíce lidí v produktivním věku (20–54 let), kde se jejich podíl v rámci věkových skupin pohybuje kolem 1 % (0,9 – 1 %). Celkem je těchto osob 85 647 (0,8 %),“ upřesňuje zpráva ČSÚ.

Největší podíl bezdomovců je mezi lidmi ve věku 45 až 54 let (0,19 %). Bezdomovectví se ale nevyhýbá žádné z věkových kategorií – ani starým lidem nad 70 let věku (0,02 %) a ani dětem do 14 let (0,03 %). Mezi lidmi bez domova tak i v České republice žije přibližně 468 dětí.  

Graf 3: Právní důvod užívání bytu dle krajů
zpusob-bydleni-csu-03

Zdroj: ČSÚ

Největší podíl bytů užívaných na základě nájemní smlouvy je v Praze, která je obklopena jedním ze dvou krajů, které mají podíl nájemního bydlení jedním z nejnižších – Středočeským krajem. Jeho podíl je stejný se Zlínským krajem a nižší podíl nájemního bydlení má jen Kraj Vysočina.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *