EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Dobrá rada nad zlato a nejlépe zadarmo

 


 

Při dnešních stále nízkých cenách úvěrů odolává půjčkám již jen málokdo. Dluhy domácností se zvyšují a mzdy zatím rostou jen mírně. Finančním problémům je lepší předcházet, ale ne vždy je to možné. Odborníci v různých poradnách mohou zadarmo pomoci  nejen řešit finanční problémy, ale mohou ukázat i cestu, jak se takovým problémům vyhnout.

Dluhy domácností rostou

V červenci vzrostly dluhy českých domácností na 1,29 bilionu korun. Ve srovnání s červnem tak došlo k nárůstu dluhů o 5,5 procenta, meziročně se zadlužení domácností zvýšilo o 68 miliard korun. Vyššímu zadlužení nahrává nejen klesající nezaměstnanost a stále nízké úrokové sazby, ale také mírné zrychlení růstu mezd.

Rostoucí zadlužení zatím české domácnosti příliš neohrožuje. Co ale není, může být. Domácnosti zvyšují svou spotřebu a částečně nakupují i na dluh. Dá se tedy předpokládat, že růst zadlužení bude ještě pokračovat.

Největší podíl na dluzích domácností ale tvoří úvěry na bydlení. Česká národní banka (ČNB) již v červnu zpřísnila pravidla pro poskytování hypotečních úvěrů a je připravena reagovat, aby nevznikla spirála mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení. Úvěry v dnešní době získávají i méně stabilní domácnosti s nižšími příjmy, které se mohou snáze dostat do problémů v případě, že úrokové sazby začnou růst výrazněji a jejich mzdy se nebudou úměrně zvyšovat.  

Odborná pomoc na dosah a zdarma

S růstem zadlužení roste i počet lidí, kteří se mohou dostat do finančních problémů. Je v zájmu nejen dlužníků, ale také finančních institucí, které půjčky poskytují, aby klienti úvěry řádně a včas spláceli. Proto se i banky snaží pomoci lidem v tíživé situaci.

REKLAMA

Jako první na českém trhu vznikla v roce 2008 Poradna při finanční tísni, kterou založilo Sdružení českých spotřebitelů společně s Českou spořitelnou. V současné době má poradna mnoho dalších partnerů, a to nejen z řad bankovních institucí. Poradna poskytuje všechny služby zdarma. Zaměřuje se zejména na poradenství dlužníků, kteří nejsou schopni splácet své dluhy, protože se ocitli v těžké životní situaci. Na poradnu se můžete ale obrátit i v případě, že uvažujete o úvěru nebo potřebujete poradit s osobním bankrotem.

„Pomáháme radou a zkušenostmi zadluženým a předluženým občanům, kteří vyhledají naše pobočky či zavolají na bezplatnou linku. Spolupráce s renomovanými bankami nám dlouhodobě umožňuje poskytovat poradenské služby zdarma a ve vysoké kvalitě. To se odráží na stoupajícím využití našich poradenských kapacit. Přestože naše poradny navštívilo již 80 tisíc dlužníků, na zvyšování povědomí o pravidlech finančního hospodaření je třeba stále pracovat,“ uvedl David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni.

Bezplatné dluhové poradenství poskytuje i Asociace občanských poraden, která sdružuje 38 občanských poraden v 76 místech po celé České republice. Součástí jejich poradenství je zodpovídání veškerých otázek z finanční oblasti, tedy od insolvence přes oddlužení až po exekuci.

Vzdělávejte sebe i své děti

„Další podporovanou činností poraden je osvěta šířená prostřednictvím seminářů pro veřejnost. Tyto semináře jsou zaměřené zejména na problematiku největších rizik zadlužení, jako jsou např. nebankovní půjčky, spotřebitelské zájezdy, podomní prodej atd.,“ uvedl Stanislav Skalický, ředitel Asociace občanských poraden.

Důležitější než samotná pomoc lidem ve finanční tísni je zvyšování všeobecného finančního povědomí. A začínat by se mělo již od útlého věku. Zvyšování fnanční gramotnost proto nepodporují jenom banky, ale i stát. Povinná výuka finanční gramotnosti ve školách je v plném proudu od září 2013. Zatím se ovšem významněji nerozšířila, protože si školy samy určují zařazení a rozsah vzdělávacího programu ve výuce. Často jsou proto finanční gramotnosti věnovány pouze dvě učební hodiny. Výuka má poskytnout potřebné informace o penězích, aby se s nimi děti naučili zacházet.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Komentář: Chcete i u nás garantovanou hypotéku za 2 nebo dokonce 0,5 % p. a. jako v Polsku? Byla by to cesta do pekla

Obvykle lidé kritizují českou vládu, protože nevědí, co se děje v zahraničí. Nicméně v zahraničí je to často ještě mnohem horší než u nás. Příkladem může být Polsko, kde předchozí vláda Jarosława Kaczyńského garantovala dvouprocentní hypotéky. To bylo něco, co lidi milovali. Poptávka byla obrovská. Během chvilky se dotace na hypotéky vyčerpala. Přitom měla platit až do […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 03. 2024

Investici do energetických úspor sníží výdaje i zhodnotí dům

Banky se stále více zaměřují na financování energeticky úsporného bydlení. Kromě výhodnější úrokové sazby lze takto umořit část úvěru z vyplacené dotace bez sankcí. Hypotéky jsou sice stále drahé, úrokové sazby však mohou být s další refixací již o dost nižší, což se ale nedá říci o cenách. Bonusem je výrazné zhodnocení nemovitosti.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 12. 2023

Český realitní trh dusí i absence pobídek pro zahraniční investory

Trh s nemovitostmi napjatě vyhlíží první výraznější snížení úrokových sazeb. Nové kanceláře se nestaví, prodeje bytů rostou zatím pozvolna a většímu rozvoji nájemního bydlení brání kromě drahého financování i současná legislativa. Nejen na tom se shodují realitní odborníci.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 12. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • JUDr. David Vozák

    29 září, 2015

    Dobrý den.
    Pokud si někdo myslí, že činnost neziskových organizací je „zadarmo“, pak se mýlí. Stačí se podívat na to, jak a z čeho hospodaří, a zjistíme, že jejich činnost musí někdo financovat, například u Poradny při finančí tísni jsou to hlavně banky, tedy věřitelé (viz Výroční zprávy). U dalších organizací pak zhusta dotace ze státního rospočtu či evropských fondů. Je tedy nabíledni, že zlaté rady „zadarmo“ nekdo hradí, v konečném důsledku vždy daňový poplatník nebo řádný klient věřitele.

    Hezký den JUDr. David Vozák, http://www.abivia.cz

    Odpovědět