EUR 25.375

USD 23.368

REPO sazba ČNB 4.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.375

USD 23.368

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 04. 2022

0 komentářů

Dobu hypoteční střídá doba nájemní

 

Bydlet ve vlastním je pro některé obyvatele České republiky velmi důležité. Jenže získat vlastní bydlení je pro člověka s průměrným platem čím dál těžší. Česká národní banka od září loňského roku několikrát zvýšila úrokové sazby a další zvýšení na sebe nenechá nejspíš dlouho čekat. Hypotéky i nemovitosti tedy zdražují a mnozí se budou muset smířit s tím, že na vlastní bydlení nedosáhnou. Řada rodin se bude muset nejspíš smířit s tím, že dobu hypoteční na nějaký čas střídá doba nájemní.

Loading



 

Vlivem vývoje na Ukrajině a dalších sankcí na Ruskou federaci lze předpokládat další zvyšování základních sazeb. Je nutno říci, že bankovní rada nemá před sebou jednoduché rozhodování. „Pevně ale věřím, že naplní její hlavní smysl, a to je cenová stabilita v České republice, proto bude muset sáhnout k dalšímu zvýšení,“ uvádí Jakub Veverka z realitního portálu Videobydleni.cz.

Pro běžného člověka s průměrnou mzdou se sen o vlastním bydlení čím dál víc vzdaluje. Ceny nemovitostí jsou vysoké, je jich málo. Navíc od 1. dubna Česká národní banka zpřísnila pravidla pro poskytování hypoték, a to zvlášť pro žadatele starší 36 let. Takže i na hypotéku musí mít lidé skoro nadprůměrný plat a úspory v řádech sta tisíců korun. Další variantou je ručení jinou nemovitostí. V poslední době čím dál víc rodičů ručí dětem svým vlastním bytem nebo domem, aby si jejich potomci mohli vzít hypotéku a bydlet ve vlastním.

„Jisté řešení představují nájmy, ale ty vzhledem k rostoucím cenám nemovitostí také rostou. Nájmy budou pravděpodobně ještě zdražovat, a to kvůli tomu, že majitelé bytů, kterým letos končí fixace u hypoték budou refinancovat své půjčky s vyšší úrokovou sazbou,“ uvádí Jakub Veverka z realitního portálu Videobydleni.cz.

Každopádně kvůli nájmu není potřeba tak vysoký vstupní kapitál, jako pro pořízení nemovitosti na hypotéku. Majitelé nemovitostí, kterým se letos kvůli refinancování hypoték zvýší měsíční splátky hypotéky, budou chtít navýšit i nájem svým nájemníkům.

Podle našich dat meziměsíční zvyšování nabídkových cen nájemního bydlení v celé ČR roste od ledna 2022 průměru o 1,25 procenta,“ dodává Jakub Veverka.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.49 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%

5.52%

5.51%

5.49%
Historie vývoje

 

 


Související články

Nájmy stále rostou, v Brně i o deset procent

Ceny nájmů byly v letošním druhém kvartálu meziročně vyšší o stovky korun. Například byt o rozloze 1+1 v hlavním městě bylo možné pronajmout o 398 korun (3 %) dráž než loni touto dobou. V případě bytu 1+1 v Brně dle meziročního srovnání byty zdražily o 10 procent. Vyplývá to z dat společnosti UlovDomov.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

26. 07. 2024

Starší byt nyní koupíte o desetinu dráž než loni

Na trhu s nemovitostmi panuje výrazný růstový trend, minimálně to platí pro starší byty. Zkoumaná města zaznamenala meziročně růst od čtyř procent v Ústí nad Labem do 16 procent v Ostravě. Kvartální srovnání trend potvrdilo a ukázalo dokonce jeho akceleraci. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 07. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *