EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

29. 04. 2022

0 komentářů

Dobu hypoteční střídá doba nájemní

 

Bydlet ve vlastním je pro některé obyvatele České republiky velmi důležité. Jenže získat vlastní bydlení je pro člověka s průměrným platem čím dál těžší. Česká národní banka od září loňského roku několikrát zvýšila úrokové sazby a další zvýšení na sebe nenechá nejspíš dlouho čekat. Hypotéky i nemovitosti tedy zdražují a mnozí se budou muset smířit s tím, že na vlastní bydlení nedosáhnou. Řada rodin se bude muset nejspíš smířit s tím, že dobu hypoteční na nějaký čas střídá doba nájemní.

Loading



 

Vlivem vývoje na Ukrajině a dalších sankcí na Ruskou federaci lze předpokládat další zvyšování základních sazeb. Je nutno říci, že bankovní rada nemá před sebou jednoduché rozhodování. „Pevně ale věřím, že naplní její hlavní smysl, a to je cenová stabilita v České republice, proto bude muset sáhnout k dalšímu zvýšení,“ uvádí Jakub Veverka z realitního portálu Videobydleni.cz.

Pro běžného člověka s průměrnou mzdou se sen o vlastním bydlení čím dál víc vzdaluje. Ceny nemovitostí jsou vysoké, je jich málo. Navíc od 1. dubna Česká národní banka zpřísnila pravidla pro poskytování hypoték, a to zvlášť pro žadatele starší 36 let. Takže i na hypotéku musí mít lidé skoro nadprůměrný plat a úspory v řádech sta tisíců korun. Další variantou je ručení jinou nemovitostí. V poslední době čím dál víc rodičů ručí dětem svým vlastním bytem nebo domem, aby si jejich potomci mohli vzít hypotéku a bydlet ve vlastním.

„Jisté řešení představují nájmy, ale ty vzhledem k rostoucím cenám nemovitostí také rostou. Nájmy budou pravděpodobně ještě zdražovat, a to kvůli tomu, že majitelé bytů, kterým letos končí fixace u hypoték budou refinancovat své půjčky s vyšší úrokovou sazbou,“ uvádí Jakub Veverka z realitního portálu Videobydleni.cz.

Každopádně kvůli nájmu není potřeba tak vysoký vstupní kapitál, jako pro pořízení nemovitosti na hypotéku. Majitelé nemovitostí, kterým se letos kvůli refinancování hypoték zvýší měsíční splátky hypotéky, budou chtít navýšit i nájem svým nájemníkům.

Podle našich dat meziměsíční zvyšování nabídkových cen nájemního bydlení v celé ČR roste od ledna 2022 průměru o 1,25 procenta,“ dodává Jakub Veverka.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Hypoteční trh se postupně zotavuje

Banky a stavební spořitelny poskytly domácnostem v únoru hypotéky v objemu téměř 16 miliard Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 21 %. Potvrzuje se pokračující zotavování hypotečního trhu po jeho zamrznutí v druhé polovině roku 2022. Vyplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

20. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *