EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Text: Milan Vodička

Foto: Shutterstock

11. 04. 2022

0 komentářů

Dostali jste darem nemovitost? Kdy vám může hrozit mastná pokuta od finančáku?

 

Převody nemovitostí na základě darovací smlouvy v rámci rodiny jsou poměrně běžnou praxí. Nemalou výhodou je skutečnost, že dary od příbuzných v přímé i nepřímé linii jsou osvobozeny od daně z příjmu, která činí 15 %. I tak ale po vás v určitých případech může příslušný finanční úřad oněch 15 % vymáhat, ovšem nikoli jako daň.

Loading



 

Háček je v oznámení o osvobozených příjmech fyzických osob

Pokud poplatník daně z příjmů fyzických osob obdrží příjem, který je od daně z příjmů fyzických osob osvobozen a je vyšší než pět milionů korun Kč, je povinen oznámit správci daně tuto skutečnost do konce lhůty pro podání daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém příjem obdržel. Tak praví paragraf 38v zákona o daních z příjmů.

V případě, že jste například minulý rok dostali třeba od svých prarodičů, strýčka nebo rodičů manžela či manželky nemovitost, jejíž hodnota překračuje uvedenou částku pěti milionů korun, vznikla vám povinnost oznámit do konce letošního března tuto skutečnost příslušnému finančnímu úřadu.

V tomto oznámení je potřeba uvést cenu nemovitosti, popsat okolnosti nabytí a datum, kdy k nabití nemovitosti došlo. Zjistí-li správce daně nesplnění této povinnosti, vyzve vás k jejímu dodatečnému splnění a stanoví k tomu náhradní lhůtu. To už se pravděpodobně nevyhnete pokutě.

Pokuta za neoznámení osvobozeného příjmu

Pokuty za nesplnění této oznamovací povinnosti jsou poměrně mastné. Nejmírnější variantou je 0,1 % z hodnoty nemovitosti. Tu vám finanční úřad napaří v případě, že jste sice svoji povinnost do konce března nesplnili, ale udělali jste to třeba v dubnu ještě před tím, než vás ke splnění této povinnosti finančák vyzval.

Pokud ovšem nastane případ, kdy vás už správce daně vyzve k dodání oznámení o osvobozených příjmech, činí pokuta už desetinu z hodnoty nemovitosti. Pokud svoji povinnost nesplníte ani v náhradní lhůtě stanovené finančním úřadem, je pokuta dokonce 15 %.

REKLAMA

Jen malou útěchou může být skutečnost, že správce daně může zcela nebo zčásti prominout pokutu za neoznámení osvobozeného příjmu. V tomto případě bude nutné doložit důvody, kterými lze s přihlédnutím k okolnostem daného případu ospravedlnit povinnost obdarovaného.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024

Během prvního čtvrtletí se v Brně prodalo nejvíce bytů za dva roky

Za první kvartál roku 2024 našlo své kupce celkem 246 brněnských novostaveb. Oproti průměru za předchozí rok, který byl poznamenán utlumenou poptávkou v důsledku vysokých úrokových sazeb, se jedná o 100% nárůst. Jak vyplývá z dat společnosti Trikaya, začátek letošního roku byl natolik úspěšný, že dokonce překonal dlouhodobý průměr. Ceny zatím stoupají pozvolna, pohybují se […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

17. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *