EUR 25.235

USD 23.713

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.713

Text: Luboš Svačina

20. 03. 2012

0 komentářů

Dostupné bydlení, vysoká kvalita života – kde se bydlí nejlépe?

 


 

Nízké sazby otevírají cestu k lepšímu bydlení

Snížení cen nemovitostí a pohyby na hypotečním trhu zvyšují dostupnost bydlení a pomáhají domácnostem k lepšímu standardu bydlení. Banky nejen že začaly opět nabízet úvěry s vyšším LTV (poměr výše úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti) a hypotéky bez dokládání příjmů, ale klíčovým lákadlem jsou aktuální úrokové sazby. Zatímco se v roce 2008 a 2009 průměrná výše úrokových sazeb hypoték pohybovala mezi 5 – 6 procenty, tak v tuto chvíli průměrná úroková sazba skutečně poskytnutých hypoték osciluje kolem 3,5 procenta.

V korunovém vyjádření tento posun v sazbách znamená, že zatímco v roce 2008 a 2009 klient za hypotéku v hodnotě 1,7 milionu Kč s 20letou splatností a úrokem 5,61 % zaplatil měsíčně 11 800 Kč, tak v současné době splátka této modelové hypotéky je o 1 862 Kč nižší (9 938 Kč). A vzato opačně: Při splácení původních 11 800 Kč by dnes klient dosáhl na úvěr v částce 2 018 491 Kč. 
dostupnost-bydleni-golem-finance-01

Výsledkem působení výše zmíněných efektů je skutečnost, že dostupnost bydlení v České republice je v posledních měsících na nejlepší úrovni za posledních několik let, což dokládá vývoj Indexu dostupnosti bydlení (IDB), který za poslední 3 roky klesl z 55 % na zhruba 30 %.
dostupnost-bydleni-golem-finance-02

Přeloženo z řeči čísel: zatímco před 3 lety průměrná domácnost vydala na splátku modelové hypotéky více než polovinu svého měsíčního příjmu, tak nyní to již necelá třetina!

Na regionální úrovni dlouhodobě nejlepší dostupnost bydlení vykazuje Ústecký kraj, kde se hodnota indexu v tuto chvíli pohybuje mezi 13,5 – 15 %. Na druhém konci spektra se nachází hlavní město Praha, kde se především díky relativně vysokým cenám nemovitostí index dostupnosti nyní pohybuje nad 55 procenty. Nutno však podotknout, že v lednu 2009 se hodnota indexu pohybovala na bezmála 2násobných hodnotách.

REKLAMA

Banky budou v jarních měsících přicházet s nejrůznějšími akčními nabídkami, proto očekáváme velmi dobrou dostupnost bydlení i v následujících měsících, což je pro klienty jednoznačně pozitivní zpráva.

Nejrychlejší návratnost mají byty v Ústeckém kraji

Pozitivní trend vykazují také statistiky indexu návratnosti bydlení, který vyjadřuje, kolik let by domácnost musela spořit všechny své příjmy, aby si mohla pořídit danou nemovitost – byt. V souhrnu (za celou ČR a všechny byty) hodnota tohoto indexu v průběhu února klesla ze 4,28 na 4,25 roku.
dostupnost-bydleni-golem-finance-03

Nejrychlejší návratnost vykazují podle předpokladu byty s menší obytnou plochou v uspořádání 1+1, na jehož pořízení by musela průměrná česká domácnost vynaložit svůj čistý příjem za 2,21 roku.
dostupnost-bydleni-golem-finance-04

I přes nižší průměrný čistý příjem nejvýhodnější podmínky pro pořízení bytu panují dlouhodobě v Ústeckém kraji, kde průměrná domácnost naspoří na byt 4+1 dříve, než lidé v Středočeském, Jihočeském, ale třeba také Olomouckém kraji na byt 1+1. Nad celorepublikový průměr výrazně ční Praha, kde průměrná domácnost na byt 1+1 i přes relativně vyšší příjmy vydělává téměř 4,5 roku a na byt 4+1 vynaloží 13 ročních příjmů.

REKLAMA

Kde se žije nejlépe?

Jedna věc je cena nemovitostí a druhá věc jsou pracovní možnosti v jednotlivých regionech, kvalita infrastruktury, životního prostředí a dalších prvků ovlivňující kvalitu života. V tomto ohledu zajímavé srovnání nabízí následující tabulka, která porovnává úroveň návratnosti bydlení s žebříčkem úrovně kvality života v jednotlivých regionech, mapovaných v rámci projektu Místo pro život.
dostupnost-bydleni-golem-finance-05

Z porovnání těchto dvou parametrů nejlépe vychází plzeňský region, který podle výsledků průzkumu nabízí nejlepší podmínky pro život a návratnost bydlení je tu podle našich statistik 4 roky. Nejlepší v republice. Na druhém a třetím místě by v pomyslném žebříčku skončila Vysočina a Jihočeský kraj. Pořadí uzavírá na 14. pozici Středočeský kraj, kde je statisticky drahé bydlení a kvalita života rovněž pokulhává.

Výše uvedené hodnocení je určitým úhlem pohledu a jeho vypovídací schopnost je spíše indikativní. Nicméně jde o velmi dobrý základ k úvaze o kvalitě života, kterou každý čas od času dělá. A i když je pojem kvality života v mnoha směrech subjektivní, může být pro mnohé spojení dostupnosti bydlení a žebříčku kvality života dobrým vodítkem. 

Zdroj dat: GOLEM FINANCE s.r.o., Realityčechy.cz, mistoprozivot.cz

Autor pracuje ve společnosti Golem Finance

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *