EUR 25.325

USD 23.768

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.325

USD 23.768

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 05. 2022

0 komentářů

Drahé energie citelně prodražují stavební materiál

 

Blíží se teplejší počasí a s ním i stavební sezóna. Cena cihel se během zimy zvýšila v návaznosti na růst cen energií, především plynu. Plyn totiž tvoří podstatnou část nákladů na výrobu cihel. Cihly budou pravděpodobně nadále zdražovat také v souvislosti s ekonomickými sankcemi uvalenými na ruskou ekonomiku.

Loading



 

Základní vstupní surovinou pro výrobu cihel je jíl a příměsi jako třeba dřevěné piliny, které zlepšují termoizolační vlastnosti. Jejich cena však na vstupních nákladech pro výrobu cihel netvoří majoritní podíl. Hlavní složkou výrobních nákladů jsou totiž energie.

Běžně se k pálení cihel používá plyn, který tvořil donedávna zhruba 50–60 % výrobních nákladů. Se zvyšující se cenou plynu jde ruku v ruce i růst cen za tento stavební materiál. V důsledku aktuální situace nepředpokládáme, že by cena za plyn, tedy ani za cihly, v dohledné době klesala, ba právě naopak,“ uvádí Rostislav Koritar, projektový manažer společnosti NeoBauTrade.

Plyn se při výrobě cihel používá pro jejich sušení a samotné pálení. Další energetickou složkou nutnou pro jejich výrobu je elektrická energie, která pohání výrobní stroje a zajišťuje provoz cihelny. Spotřeba elektrické energie je nicméně oproti nákladům na plyn zanedbatelná.

Velkou výhodu mají dnes výrobci, kteří si buďto zafixovali cenu plynu na dlouhou dobu dopředu nebo mají lokalizované výrobní závody mimo Evropskou unii v zemích, které nejsou tolik zasaženy růstem spotových cen plynu na evropských trzích.

„Vidíme to konkrétně na spolupráci s největší srbskou cihelnou, která i přes značný nárůst cen plynu na trzích nezvýšila své ceny a pokračuje v dodávkách za původně dohodnutých podmínek,“ dodává Rostislav Koritar.

REKLAMA

Dalším problémem ovlivňujícím cenu cihel je výrobní kapacita, která nezvládá pokrýt tuto poptávku. Navíc s příchodem hezkého počasí a rozjezdem stavební činnosti se zájem o cihly bude zvyšovat. Největší výrobci hlásí plné kapacity a stavební firmy dnes objednávají cihly někdy i s ročním předstihem. Objednat větší objem cihel například s požadovanou dodávkou za dva měsíce je dnes prakticky nemožné.

Velkou otázkou je, jak se bude situace vyvíjet s ohledem na sankce uvalené na ruskou ekonomiku. Pokud by došlo k zastavení dodávek plynu do Evropy, dopadne to zejména na průmyslové firmy. Vlády budou preferovat použití dostupného plynu pro vytápění domácností a jako první od jeho dodávek odstřihnou výrobní společnosti.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Družstevní bydlení je stále cenově dostupnější alternativa

Pořízení staršího družstevního bytu je v průměru o 15 procent levnější než koupě bytu v osobním vlastnictví. Zatímco průměrná prodejní cena bytu v Česku v osobním vlastnictví na začátku letošního roku dosahovala 70 tisíc korun za metr čtvereční, průměrná cena za metr čtvereční družstevního bytu byla na hranici 47 tisíc korun za metr čtvereční. Vyplývá to z analýzy společnosti RE/MAX.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

09. 04. 2024

Komentář: Apokalyptická úzkost a dostupné bydlení

Vzhledem k současnému stavu světa se zdá, že lidstvo směřuje k nevyhnutelné katastrofě, posílené historickými cykly paniky a neochotou se poučit z minulosti. Apokalyptická úzkost se stala běžným jevem: polykrize, klimatická úzkost a debaty o morálce rodičovství, pandemie, obavy z technologií (AI = konec civilizace), geopolitických střetů a války… Pocit, že míříme k nevyhnutelnému zániku […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

02. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *