EUR 25.265

USD 23.672

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.672

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

21. 11. 2022

0 komentářů

Energetické společenství: Základ pro sdílení energie (nejen) v bytových domech

 

Ministerstvo průmyslu a obchodu předložilo do meziresortního připomínkového řízení návrh novely energetického zákona, která vytvoří základy pro komunitní energetiku. Návrh transponuje směrnici Evropské unie o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou.

Loading



 

Komunity jako účastníci trhu s elektřinou

Základem komunitní energetiky se mají stát tzv. energetická společenství a společenství pro obnovitelné zdroje.

Energetickým společenstvím se podle návrhu zákona rozumí právnická osoba:

  1. která je založena na dobrovolné a otevřené účasti a je účinně kontrolována členy nebo podílníky, kterými jsou fyzické osoby, malé podniky, územní samosprávné celky nebo právnické osoby zřizované nebo ovládané územními samosprávnými celky,
  2. jejímž hlavním účelem není vytvářet zisk, ale poskytovat environmentální, hospodářské nebo sociální přínosy svým členům nebo územím, kde provozuje svou činnost
  3. která elektřinu vyrábí, spotřebovává, sdílí, prodává nebo poskytuje svým členům další energetické služby.

Společenství pro obnovitelné zdroje bude energetické společenství v blízkosti projektů energie z obnovitelných zdrojů.

Tato dvě společenství budou ponovu považována za účastníky trhu. Vyrobenou energii nebudou muset výhradě spotřebovat nebo vrátit do sítě, ale mohou ji též sdílet mezi odběrný místy energetického společenství.

Aktivní zákazníci

Elektrickou energie mohou energetické společenství sdílet mezi svými členy, ale také s tzv. aktivními zákazníky. Za aktivního zákazníka návrh zákona požaduje toho, kdo spotřebovává, sdílí nebo prodává elektřinu vyrobenou ve své výrobně, a přitom nejde o jeho hlavní podnikatelskou činnost (domácnosti a nepodnikající právnické osoby za aktivního zákazníka považujeme vždy).

REKLAMA

Energetická společenství a aktivní zákazníci budou mít povinnost pořídit měřidla průběhového měření, budou-li chtít elektřinu navzájem sdílet. Na novelu energetického zákona naváže změna tarifní struktury, kterou má na starosti Energetický regulační úřad.

Zranitelní zákazníci

Za zranitelného zákazníka návrh považuje fyzickou osobu, která je závislá na použití vymezených zdravotnických prostředků (pro umělou plicní ventilaci nebo dlouhodobou domácí oxygenoterapii), poživatelem invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, anebo poživatelem příspěvku na péči ve stupni závislosti III nebo IV.

Zranitelní zákazníci budou mít vůči distributorům a dodavatelům energie zvláštní práva. Distributor tak bude kupříkladu povinen se zákazníkem individuálně komunikovat o odstávkách, zároveň se omezí možnost zranitelného zákazníka odpojit od dodávek elektrické energie.

Příklady komunitní energetiky v praxi:

Výroba elektřiny ze solární nebo větrné elektrárny v rámci obce

Obec si pořídí vlastní solární nebo větrnou elektrárnu, kterou napojí na místní distribuční síť. Elektřinu, kterou vyrábí, pak může dodávat vybraným odběratelům zahrnutým do energetického společenství – primárně úřadům, školám, sportovním halám a dalším. Takto vyrobená elektřina může členům energetického společenství nahradit část jejich spotřeby elektřiny.

Výroba elektřiny v bytových domech

SVJ nebo například bytové družstvo si na střechu bytového domu nechá nainstalovat solární elektrárnu. Elektřinu, kterou tato elektrárna vyrobí, následně sdílí jednotlivé domácnosti, které jsou zahrnuty do energetického společenství. Tato elektřina pak může být doplňkem k odebrané elektřině jednotlivých domácností a sníží jim účty za elektřinu.

Výroba elektřiny a následné sdílení v rámci podniku

Podnik si pořídí a nainstaluje solární nebo větrnou elektrárnu. Vyrobenou energii následně může sdílet mezi různými svými provozy, které předtím zahrne do energetického společenství.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Komunitní energetika

Komunitní energetika pomůže ušetřit na energiích

Klíčem ke sdílení energie vyrobené z obnovitelných zdrojů je návrh novely energetického zákona – tzv. Lex OZE II. Předlohu v červnu schválila vláda. Jak má sdílení energií fungovat?

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

29. 08. 2023

Lex Oze II

Energetická společenství se blíží. Zákon má ale nedostatky

Vláda dne 21. června schválila návrh novely energetického zákona tzv. Lex OZE II. Lidé si budou moci energii nasdílet buď z chaty do bytu, anebo vytvořit energetické společenství. Oproti původní předloze vládou schválený návrh obsahuje omezení pro energetická společenství.

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

23. 08. 2023

sdílení energie z FVE

ERÚ: Od ledna bude možné sdílení elektřiny v bytových domech

Od 1. ledna příštího roku bude jednodušší sdílení společně vyrobené elektřiny v bytových domech. Rada Energetického regulačního úřadu (ERÚ) dne 6. prosince schválila novelu vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou, která sdílení umožní.

Text: Veronika Hejná

13. 12. 2022


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *