EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Text: Veronika Hejná

13. 12. 2022

0 komentářů

ERÚ: Od ledna bude možné sdílení elektřiny v bytových domech

 

Od 1. ledna příštího roku bude jednodušší sdílení společně vyrobené elektřiny v bytových domech. Rada Energetického regulačního úřadu (ERÚ) dne 6. prosince schválila novelu vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou, která sdílení umožní.

Loading



 

Doposud jen pro společné prostory

Dosavadní právní úprava umožňovala využít elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů na střeše budovy pouze pro společné prostory. Druhou variantou by bylo sdružení odběrných míst. Před tímto postupem však Energetický regulační úřad varoval, spotřebitelům omezuje jejich práva. „Zákon totiž odběratele ztotožňuje s odběrným místem, a to samé platí i pro ochranu spotřebitele,“ vysvětluje ERÚ. V takovém případě si ani jednotlivé domácnosti v bytovém domě nemohly zvolit odlišného dodavatele energie.

„Tyto komplikace byly důvodem, proč decentrální zdroje v podmínkách bytových domů doposud fungovaly jen zřídka – na rozdíl od rodinných domů, kde vidíme rozvoj domácích elektráren nejen v posledním roce,“ uvádí Stanislav Trávníček, předseda Rady Energetického regulačního úřadu.

Zavedení vůdčího odběrného místa

Novinkou má být zavedení vůdčího odběrného místa, k němuž bude společný zdroj připojen. Přes toto odběrné místo potečou zpět do sítě i vyrobené přetoky. Výhodou je, že v rámci přidružených odběrných míst zůstane domácnostem možnost zvolit si vlastního dodavatele energie. Účast v projektu bude dobrovolná, lze tak připojit pouze ty obyvatele, které o to projeví zájem.

„Možnost využití elektřiny vyrobené z FVE na střechách bytových domů ve společných prostorách i v jednotlivých bytech, je téma, které mezi družstvy a společenstvími vlastníků zní v posledním roce velmi hlasitě. Je to cesta, jak se zbavit nechtěných přetoků přebytečné energie do distribuční sítě. Výrazně se zvýší efektivita a návratnost investic do FVE,“ míní Martin Hanák, ředitel metodického odboru Sdružení českých a moravských bytových družstev.

REKLAMA

Posun ke komunitní energetice

Novela vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou tak významně posouvá Českou republiku vpřed na cestě ke komunitní energetice. Fotovoltaiky tak budou využitelnější pro bytová družstva a společenství vlastníků jednotek.

„Pokud si lidé v bytovém domě instalaci společného zdroje schválí, zvolí si účastníci projektu tzv. alokační klíč. Podle toho se bude rozdělovat společně vyrobená elektřina mezi jednotlivé domácnosti,“ vysvětluje Energetický regulační úřad.

V září schválila vláda návrh novely energetického zákona, která má zvýšit hranici pro nutnost získání energetické licence ze stávajících 10 kW na 50 kW. Nyní bude pokračovat proces v Poslanecké sněmovně „Zvýšený limit nejvíce využijí právě větší plochy střech bytových domů,“ připomíná Martina Krčová, členka Rady Energetického regulačního úřadu.

Další posun má přinést novela energetického zákona, jejíž návrh v listopadu poslalo Ministerstvo průmyslu a obchodu do meziresortního připomínkového řízení. Novela navrhuje a zavést institut energetických společenství, která si budou sdílet energii mezi sebou a nebude tak nutné zasílat přetoky zpět do sítě.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *