EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Energetické štítky stojí i 15 tisíc korun. Kdy je musíte mít?

 


 

Zatím o energetické štítky není velký zájem. Podle údajů realitní kanceláře M&M reality si chce pořídit prozatím jen 20 procent jejich klientů.

„Měsíčně prodáváme přes tisíc nemovitostí, z toho jsme energetický štítek dosud zařídili pro necelé dvě stovky klientů. U domů to zatím vypadá tak, že se obě strany mezi sebou domluví, že si všechny podklady předali. Ve skutečnosti se štítky zatím nezabývají. Využívají také vyúčtování nákladů na provoz domu a prozatím jim to stačí. Energetické štítky stále berou jako zbytnou věc a náklady navíc,“ uvedl Miroslav Jonáš, generální ředitel realitní kanceláře M&M reality.

Pro koho povinnost platí?

PRODEJ

  • Rodinné domy zapsané na listu vlastnictví jako objekty k bydlení nad 50 m2
  • Komerční a administrativní budovy
  • Bytové jednotky nad 50 m2 (do roku 2016 lze nahradit předložením tří faktur za roční vyúčtování energií)

 PRONÁJEM

  • Objekty určené k bydlení – ucelená část budovy (rozloha větší než 50 m2)
  • Komerční budovy, administrativní budovy (celé budovy, které se pronajímají jako např. obchodní prostory, kanceláře)
  • Administrativní budovy státní správy s plochou větší jak 500 m2 (od 1.7.2013)

Vlastník bytu v případě prodeje bytové jednotky může do roku 2016 nahradit energetický průkaz předložením faktur či vyúčtováním za 3 předchozí zúčtovací období.  Pro bytová družstva je tato povinnost platná až od 1. ledna 2016.
Zdroj: www.energeticky-prukaz.com

Cena vystavení průkazu se v České republice pohybuje okolo 6,5 tisíce korun. V této částce je zahrnuta i osobní prohlídka nemovitosti energetickým auditorem a všechny ostatní náležitosti, které jsou s vystavením průkazu spojené. Nová vyhláška, která vyjde v platnost 1. dubna totiž přímo uvádí, že zpracovatel PENB musí osobně navštívit každý posuzovaný objekt a ten posoudit v souladu s jeho současným stavem. Pokud kdokoliv bude dělat průkaz bez osobní návštěvy objektu, bude porušovat zákon. Jen pro srovnání, například v Německu se průkazy vystavují v průměru za 13 tis. Korun,“ dodává Luděk Lošťák, ředitel společnosti Comfort Space.

Podle Hanuše Němečka ze společnosti RE/MAX, energetické průkazy  nemovitosti neprodraží. V případě dobrého hodnocení mohou průkazy pomoci zvýšit cenu kvalitní nemovitosti a pomoci ji odlišit od ostatních nabídek.

To je také jeden z důvodů, proč považujeme energetické průkazy za důležité. Jejich význam ještě vzroste společně s novou vyhláškou, která vejde v platnost od 1. dubna letošního roku. Protože pak bude průkaz obsahovat další, velmi důležité údaje, které budou pro zákazníky užitečné,“ doplňuje Hanuš Němeček.

Pozor na sankce

Pokud vlastník prodávané nemovitosti nedoloží energetický průkaz ke kupní smlouvě, může se dočkat nemalé sankce. Podle vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu však nebudou sankce do konce března uplatňovány. To však neznamená, že prodávající průkaz ke kupní smlouvě nebo smlouvě k pronájmu předložit nemusí.  

Energetický štítek vám může vystavit jen certifikovaný energetický auditor a autorizovaná osoba, která je vedena v seznamu ministerstva průmyslu a obchodu.

Momentálně je u ministerstva průmyslu a obchodu zaregistrováno kolem jedenácti set osob, které mají oprávnění energetický štítek vystavit a další budou přibývat. Takovou kapacitu ale podle Luďka Lošťáka pravděpodobně nebude trh schopen dlouhodobě absorbovat. Dříve nebo později bude tedy nutně docházet k různým tahanicím o cenu štítku, podbízení se zákazníkům či konsolidaci více osob do jediného subjektu.

Energetické štítky nejsou potřeba při dědictví

Energetický průkaz není potřeba například v případě dědictví nebo při rozvodu, kdy se nemovitost převádí na jednoho z manželů. Při pronájmu budou energetické štítky povinné až od roku 2016. Pozor by si na novou povinnost měli dávat ti, kteří mají chatu, ale objekt je v katastru nemovitostí uvedena jako budova k trvalému užívání.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *