EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Jana Zámečníková

Foto: Fincentrum Hypoindex

10. 01. 2023

0 komentářů

Fincentrum Hypoindex leden 2023: Hypoteční sazby zamrzly. Co čekat v roce 2023?

 

Stagnace hypotečních sazeb se přehoupla do nového roku. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu zůstala na stejné úrovni jako v prosinci loňského roku. Jak se budou vyvíjet hypoteční sazby v roce 2023?

Loading



 

Průměrná nabídková sazba stagnuje na 6,34 %

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu zůstala v lednu na stejné úrovni jako v posledním měsíci loňského roku a k 5. lednu tak činila 6,34 % p. a.

„Sazba Fincentrum Hypoindexu pro rok 2023 startuje na stejných sazbách, na kterých končil rok 2022. Potvrzuje se tedy očekávaný trend stagnace úrokových sazeb, který pravděpodobně vydrží do jarních měsíců, kdy nejspíše banky spustí pravidelné jarní akce na podporu hypotečního trhu. Nicméně půjde pravděpodobně opět pouze o výkyvy v ustáleném trendu,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Graf 1: Fincentrum Hypoindex leden 2023
Fincentrum Hypoindex leden 2023
Zdroj : Fincentrum Hypoindex

Sazby i měsíční splátky beze změny

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,34 % p. a. zůstala v lednu stejná jako v prosinci, a to 23 274 korun.

V uplynulém měsíci se nezměnila žádná průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů fixovaných od jednoho roku do deseti let, a to u hypoték do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti ani u hypoték nad 80 % zástavní hodnoty nemovitosti.

REKLAMA

Co čeká hypoteční a realitní trh v roce 2023?

„Rok 2022 končil s tím, že hypoteční sazby víceméně stagnují, počty nově poskytnutých hypoték neustále klesají a některé nemovitosti v některých lokalitách zlevnily o více jak 10 %. Pokud se ale podíváme na trh v globálním pohledu, tak ceny nemovitostí poklesly jen velmi mírně a i zde vidíme spíše stagnaci cen,“ uvedl Jiří Sýkora.

Výhled letošního roku s ohledem na ceny nemovitostí přinese podle Jiřího Sýkory i nadále jen mírné snižování cen. „Dá se očekávat, že i developeři u novostaveb začnou pomalu snižovat základní cenu za metr čtvereční. Prozatím se uchylovali pouze k bonusům ve formě parkovacího místa nebo kuchyňské linky zdarma,“ uvedl.

Hypoteční sazby nečekají v letošním roce výraznější změny. „U hypotečních sazeb čekáme spíše stagnaci s jen mírnými výkyvy spojenými s konkurenčním bojem bank a vyhlašováním a ukončováním různých akčních nabídek. A pokud se naplní předpověď představitelů ČNB, pak by k nějakému snížení úrokových sazeb mohlo dojít až na konci roku 2023. A s ohledem na to, že přes zimu hypoteční trh zrovna nekvete, je možné předpokládat, že toto snížení banky přenesou do hypotečních sazeb až na jaře roku 2024,“ míní Jiří Sýkora.

ČNB připouští další růst sazeb

Česká národní banka (ČNB) ponechala v prosinci sazby beze změny. Dvoutýdenní repo sazba tak i nadále zůstává a ještě nějakou dobu zřejmě i zůstane 7 %. „S novou bankovní radou se myslím shodujeme v tom, že úrokové sazby zůstanou po určitou dobu vyšší, než jsme byli zvyklí třeba v předchozích deseti letech,“ potvrdil v rozhovoru pro ČTK na začátku roku guvernér ČNB Aleš Michl.

Aleš Michl ale nevyloučil ani případné další zpřísnění měnové politiky: „Pokud se objeví v ekonomice nové poptávkové tlaky, sazby můžeme ještě zvýšit, ale zatím jejich stabilita na dosti vysoké úrovni a pevná koruna zafungovaly. Vykročili jsme k nápravě hospodářských poměrů a ke snížení inflace.“

REKLAMA

To potvrzuje i záznam z prosincového jednání bankovní rady ČNB. Například viceguvernérka Eva Zamrazilová a členové rady Karina Kubelková a Oldřich Dědek uvedli, že by ČNB mohla zvýšit sazby, pokud by v lednu došlo k výraznému zdražení. K tomu by ovšem nemuselo dojít na příštím zasedání bankovní rady 2. února, protože ještě nebudou k dispozici údaje o lednové inflaci.

I kdyby centrální banka úrokové sazby nezvýšila, hypoteční trh v letošním roce boom nečeká. „Banky budou hledat jiné způsoby jak alespoň trošku tento trh rozhýbat. Už před koncem letošního roku některé banky přistoupily k tzv. přebírání hypoték. Nicméně jedná se pouze o drobné postrčení, které nebude mít výraznější dopad na čísla letošního roku,“ dodal Jiří Sýkora.

————————————————————————————————————-

Fincentrum Hypoindex je nově reprezentován číslem, které odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro LTV do 80 %.

Data ukazatele Fincentrum Hypoindex jsou vydávána vždy na začátku každého měsíce, a to k pátému pracovnímu dni.

Vedle výše uvedeného reprezentativního příkladu nabízí nový Fincentrum Hypoindex podrobnější informace o průměrných sazbách s různými fixacemi od krátkodobých po dlouhodobé a při využití zajištění do a nad 80 % hodnoty nemovitosti. Spotřebitel si tak může velmi snadno zjistit informaci o průměrných sazbách, které jsou relevantní vzhledem k jeho konkrétním požadavkům. Vše je přehledně zpracováno v interaktivním grafu dostupným na stránce https://www.hypoindex.cz/hypoindex-vyvoj/.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Obrat cyklu, příliv a odliv na realitních trzích

Co se týká cen nemovitostí, čeká se růst. Aktuální prognóza ČNB naznačuje od prvního čtvrtletí tohoto roku návrat meziročního tempa růstu cen rezidenčních nemovitostí do mírně kladných hodnot. Trh s hypotečními úvěry zažil v roce 2023 útlum, objem nových hypotečních úvěrů se snížil o čtvrtinu. Trend se změnil a ČNB očekává v roce 2024 oživení […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *