EUR 25.265

USD 23.707

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.707

Fincentrum Hypoindex duben 2021: Objemy nepatrně brzdí, sazby míří vzhůru

 

Foto: Fincentrum Hypoindex
Po extrémně úspěšném březnu přišlo v dubnu nepatrné ochlazení. Banky přesto sjednaly hypotéky za více než 39 miliard korun a duben se tak stal druhým nejúspěšnějším měsícem v historii Fincentrum Hypoindexu. Průměrná úroková sazba hypoték vzrostla, ale hranici dvou procent zatím nepřekročila.

Loading



 


Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex sice dle očekávání pokračuje v růstu, ale ne tak rychlým tempem jako nabídkové sazby v bankách. Zatímco během dubna zvýšila hypoteční sazby většina bank, a to včetně těch největších, a nabídkové sazby se přiblížily 2,5 % p. a., průměrná sazba vzrostla o čtyři bazické body na 1,98 % p. a.

Banky nestíhají vyřizovat hypotéky

Důvodem je především zpoždění, které banky nabírají kvůli obrovskému zájmu o hypotéky. Banky jsou zahlcené a nestíhají uzavírat smlouvy, které byly předjednané ještě s nižšími sazbami. To by se ale již během května mělo změnit a průměrná sazba zamíří nad dvě procenta.

„V dubnu byly poskytnuty hypotéky s průměrnou sazbou 1,98 % p. a. a i nadále banky tyto sazby zvyšují, takže lze předpokládat, že nastolený směr bude pokračovat,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Graf 1: Fincentrum Hypoindex duben 2021

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Objemy brzdí, ale zatím jen nepatrně

Hypoteční trh v letošním roce láme jeden rekord za druhým. Po nejlepším startu hypoteční sezóny v historii Fincentrum Hypoindexu přišel ještě silnější únor, a březen předčil veškerá očekávání s objemem sjednaných hypoték ve výši 44,723 miliardy korun.
V dubnu sice banky sjednaly o téměř dva tisíce hypoték méně než v březnu a objem klesl o 5,543 miliardy korun, přesto se letošní čtvrtý měsíc může pochlubit více než dvojnásobným objemem běžného hypotečního měsíce. Meziročně vzrostl počet hypoték o 5672 a objem o 21,335 miliardy korun.

„Oproti extrémně úspěšnému březnu přichází velmi mírné „ochlazení“ v zájmu o hypotéky. V bankách bylo uzavřeno celkem 12 416 kusů hypoték v objemu 39,18 miliardy korun, což je i tak druhý nejúspěšnější měsíc v historii Fincentrum Hypoindexu. Tento předpokládaný pokles je počátkem trendu sníženého zájmu zapříčiněného vzestupem sazeb hypotečních úvěrů,“ uvedl Jiří Sýkora.

Průměrná výše hypotéky pokračuje v růstu

„Jedinou nadále se zvyšující hodnotou zůstává průměrná výše poskytnuté hypotéky, která již činí 3 155 581 korun a dle vývoje cen nemovitostí to nevypadá ani na výrazné zpomalení, natož na obrat. Tato situace je jednoznačně způsobena výrazným převisem poptávky po nemovitostech nad nabídkou, která vzniká nedostatečnou výstavbou nových nemovitostí na území ČR,“ dodal Jiří Sýkora.

Zvyšování hypotečních sazeb může sice částečně zmírnit poptávku po nemovitostech, jejich nabídka se ale v dohledné době zřejmě nerozšíří. Tlaku na růst cen nemovitostí by tak klesající poptávka mohla ulevit, rozhodně však nelze počítat s tím, že by ceny nemovitostí začaly výrazněji, jestli vůbec, klesat.

ČNB se připravuje na zvýšení sazeb

Banky sice stále ve výraznějším zvyšování sazeb brzdí velmi silná konkurence, dalšímu zdražování hypoték se přesto letos nevyhneme. Bankám se totiž růstem sazeb na mezibankovním trhu i nadále prodražují zdroje financování hypoték a zvyšovat sazby se letos chystá i Česká národní banka (ČNB).
Ta na květnovém zasedání zatím sazby nezměnila. A přestože guvernér ČNB Jiří Rusnok zvyšování sazeb na červnovém zasedání nevyloučil, je pravděpodobnější, že k prvnímu (ne však poslednímu) letošnímu zvyšování základních sazeb dojde v srpnu, kdy bude mít centrální banka k dispozici novou makroekonomickou prognózu.
Základní úroková sazba stanovená ČNB by tak letos mohla postupně vzrůst ze současných 0,25 % na 0,75 %. A to se, i když s určitým zpožděním, promítne i do hypotečních sazeb. A vyšší sazby se odrazí i na poptávce po hypotečních úvěrech, která již nyní polevuje.
Jak velké ochlazení hypotečního trhu přijde, ale ukážou až nadcházející měsíce. Banky by se přesto letos mohly radovat z nového hypotečního rekordu. K tomu jim do konce roku stačí sjednat hypotéky za 115,3 miliardy korun. To představuje měsíční objem zhruba 14,5 miliardy korun, což by pro banky nemusel být problém. A pokud hypotečnímu trhu vydrží dech a banky sjednají do konce roku v průměru hypotéky za 20 miliard korun měsíčně, mohl by se objem poskytnutých hypoték za letošní rok dostat i za hranici 300 miliard korun.
Tabulka č. 1: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex duben 2021

Údaj Data
Fincentrum Hypoindex 1,98 %
Změna oproti minulému období (b.p.) +4
Počet nových hypoték 12 416
Objem nových hypoték 39,180 mld. Kč
Průměrná výše hypotéky 3 155 581 Kč
Měsíční splátka 1 mil. na 20 let 5 050 Kč
Měsíční splátka 1 mil. na 15 let 6 427 Kč
Účelovost úvěrů
Podíl úvěrů na koupi 43 %
Podíl úvěrů na výstavbu 19 %
Podíl ostatních úvěrů 37 %

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Equa Bank, Moneta Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, Sberbank CZ a UniCredit Bank. 
Podmínky užívání FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX je možné volně šířit pouze s označením „FINCENTRUM HYPOINDEX“ a uvedením zdroje „Hypoindex.cz“ (v případě internetových médií s aktivním proklikem na http://hypoindex.cz/).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Hypoteční sazby

Míří hypoteční sazby zpátky ke 2 %?

ČNB letos pokračuje v postupném snižování úrokových sazeb, které začala na konci loňského roku. Ze sedmi procent se tak 2T repo sazba snížila během tří měsíců na 5,75 %. Bankovní rada je zatím poměrně opatrná a snižuje úrokové sazby postupně. Dá se ale čekat, že úrokové sazby budou dále klesat. Inflace se zdá pod kontrolou […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

08. 04. 2024

Swiss Life Hypoindex duben 2024: ČNB dynamicky snižuje úrokové sazby, banky zatím jen kosmeticky

Očekávání se zcela nenaplnilo. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu sice o něco klesla, ale… Zatímco Česká národní banka snížila 20. března 2024 dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., sazby u hypoték následně zdaleka tak výrazně neklesly – v průměru o pouhých pět setin procentního bodu.

Text: Milan Vodička

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *