EUR 25.305

USD 23.413

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.305

USD 23.413

Text: Jana Poncarová

14. 01. 2020

1 komentář

Hypotéky 2020: Za kolik vám banky půjčí a kam kráčí hypoteční trh?

 

Banky nyní na bydlení půjčují nejčastěji za úrok 2,5 až 3 %. Přiznávají, že pro některé žadatele může být získání hypotéky náročnější, úvěry na bydlení jsou ale pořád dostupné. V prvním pololetí letošního roku by hypotéky mohly znovu podražit. Kdo chce bydlet, neměl by váhat.

Loading



 


Hypotéky nejsou tak levné a dostupné jako před několika lety – to přiznávají i bankéři. Nemovitosti stále mírně zdražují, což znamená, že zájemci o bydlení musí šetřit nebo zastavit nemovitost navíc. „Hypotéky v České republice jsou z mého pohledu stále velmi dobře dostupné. Ano, je nutné mít něco našetřeno, případně dodatečnou zástavu, ale stále je možné dosáhnout na hypotéku do 90 % LTV,“ komentuje aktuální situaci Martin Podolák, ředitel divize úvěrových produktů mBank pro Českou republiku a Slovensko.

Speciální balíčky pro mladé žadatele

Mladým žadatelům, kteří si pořizují první bydlení, často pomáhají rodiče nebo jiní rodinní příslušníci. I proto, že maximální výše hypotéky byla v minulosti omezena regulacemi. Stoprocentní hypotéku už žadatelé nedostanou, banky zpravidla požadují, aby měl žadatel našetřeno alespoň 20 % z ceny nemovitosti. Banky zároveň přicházejí s akčními nabídkami nebo se předhánějí v tom, jak proces získání hypotéky zjednodušit – i to pomáhá dostupnosti hypoték nebo to alespoň zmírňuje překážky, které k dosažení úvěru vedou.
Obtížněji dostupné mohou být hypotéky pro mladé páry, singles nebo rodiny s dětmi, kde je jeden z rodičů na rodičovské dovolené. Banky proto přicházejí s produkty, které jsou zaměřené právě na tyto skupiny.

„Rozhodli jsme se upravit podmínky přidělování úvěrů hypotečního typu pro mladé do 36 let. Téměř celé toleranční pásmo, které máme k dispozici pro individuální posouzení žadatelů, jsme vyhradili pro mladé. Ti tak mají vyšší šanci úvěr na bydlení získat, například nebudou muset mít naspořeno 20 % z ceny nemovitosti, ale méně,“ konstatuje tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny Lenka Molnárová.

Úrokové sazby se točí kolem 2,5 až 3 %

Výše úrokových sazeb klesá a stoupá v závislosti na trhu. Nelze vyloučit krátkodobé propady nebo naopak růst úroků. Lehké zvýšení sazeb zaznamenal hypoteční trh na sklonku roku. Například Česká spořitelna navýšila úrokové sazby u všech druhů hypoték o 0,2 %. Fixace hypoték na pět, osm a deset let, které jsou nejvíce poptávané, jsou nyní dostupné za 2,64 %.
U mBank je nyní možné hypotéku na tři roky pořídit za úrok 2,69 % a s fixací na pět let za úrok 2,44 %. Jde o minimální úrokové sazby s LTV do 80 %. AirBank nabízí u úvěru nad 1,5 milionu korun sazbu 2,39 %. V případě nižší částky je možné získat úrok 2,49 % nebo 2,79 %.
Raiffeisen stavební spořitelna poskytuje u úvěru se zajištěním nemovitostí HYPOsplátka úrokovou sazbu od 1,89 %. Úvěr lze splácet až třicet let. V případě REKOpůjčky, kterou lze získat do výše jednoho milionu bez zástavy nemovitosti, začíná úroková sazba na 4,19 %. „Nově lze tento úvěr využít na pořízení družstevního bytu. Pro tento účel poskytneme bez zajištění až dva milióny korun, přičemž až 50 % z této částky lze využít na rekonstrukci kupovaného družstevního bytu,“ uvádí Lenka Molnárová.

Hypotéky mohou zdražit

Jak se bude hypoteční trh v prvním pololetí roku 2020 vyvíjet, si banky netroufají predikovat. Jejich odhady však předpokládají další mírný nárůst hypotečních sazeb. „V první polovině roku můžeme očekávat spíše mírný růst úrokových sazeb. Tento růst bude nicméně mírněn velkou konkurencí mezi bankami. Co se prodaných objemů – tedy počtu hypoték – týče, tak očekávám obdobný výsledek jako v roce 2019. Nepředpokládáme, že by se faktory ovlivňující prodej hypoték, jako jsou regulace, ceny nemovitostí, poptávka po nemovitosti či stav ekonomiky, v brzké době výrazněji změnily,“ dodává Martin Podolák.

REKLAMA

Také Raiffeisen stavební spořitelna očekává v roce 2020 podobný zájem o hypotéky jako loni. „Odhadujeme, že letos bychom mohli poskytnout nové úvěry v objemu kolem 9 miliard korun. Dramatické změny neočekáváme ani ve vývoji úrokových sazeb úvěrů, a to především kvůli silné konkurenci, která panuje na finančním trhu,“ doplňuje Lenka Molnárová.

„Hypoteční trh zcela jistě ovlivní také marketingové akce jednotlivých bank a spořitelen. I proto je těžké vývoj přesně předvídat. Co lze naopak říci takřka s jistotou je, že bude i nadále pokračovat je zájem klientů o hypotéky s dlouhodobými fixami, které v případě hypoték s fixacemi na 8,10,15 a 20 let tvoří už dvě třetiny ze všech nově poskytnutých hypoték,“ uzavírá Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Swiss Life Hypoindex březen 2024: Hypoteční sazby stagnují. Další zlevnění hypoték přijde na jaře

Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu zůstala na začátku března prakticky beze změny. S příchodem astronomického jara by ale měly hypoteční úvěry opět začít zlevňovat. ČNB bude totiž jednat o nastavení základních úrokových sazeb v den jarní rovnodennosti 20. března.

Text: Jana Zámečníková

Foto: Swiss Life Hypoindex

07. 03. 2024

Hypoteční sazby a sazby ČNB

Jak rychle budou hypoteční sazby následovat sazby stanovované ČNB

V posledních několika letech zdůvodňovaly banky nárůst hypotečních sazeb tím, že roste cena peněz na mezibankovním trhu a že rostou sazby stanovované Českou národní bankou. Prodražovaly se tak mezibankovní zdroje a banky zvyšování klíčových sazeb centrální bankou promítaly do zvyšování sazeb pro zájemce o hypotéku. ČNB nyní měnovou politiku začala uvolňovat a postupně snižuje i […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

22. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Veronika

    14 ledna, 2020

    Stoprocentní hypotéku žadatelé nedostanou? Equa bank 100% hypotéku nabízí (myslím si, že jako jediná banka). Sice za určitých podmínek, ale alespoň tam nějaká možnost hypotéku získat je.

    Odpovědět