EUR 25.200

USD 23.143

REPO sazba ČNB 6.25 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.200

USD 23.143

Aktuální sazby hypoték: Sazby pozvolna míří vzhůru

 

Konkurenční boj drží úrokové sazby hypotečních úvěrů stále při zemi. Na prosincové zdražení hypoték Hypoteční banky zatím zareagovala Česká spořitelna, Raiffeisenbank a Wüstenrot. Sberbank naopak hypotéky zlevnila.

Loading



 


Skupina ČSOB zdražila hypotéky již na začátku prosince. Jako první zareagovala na růst úrokových sazeb hypoték největšího hypotečního hráče Česká spořitelna, která zvýšila sazby hypotečních úvěrů s platností od 19. prosince.

Zdražování hypoték přichází plíživým krokem

Česká spořitelna zvýšila úrokové sazby hypoték s fixací na pět let o 0,2 procentního bodu na 2,64 procenta a s fixací na tři roky dokonce o 0,3 procentního bodu na 2,74 procenta. Se stejnou sazbou jako pětileté fixace nabízí Česká spořitelna také fixace hypoték na osm a 10 let.
Den před Štědrým dnem vzrostly hypoteční sazby u všech sledovaných fixací o 0,2 procentního bodu u Wüstenrot. Jednoleté fixace tak nově nabízí od 3,93 procenta a fixace na tři a pět let od 2,53 procenta. Se sazbou 2,53 procenta lze získat u Wüstenrot i hypotéku s fixací na sedm let.
Úrokové sazby hypotečních úvěrů zvýšila o 0,2 procentního bodu i Raiffeisenbank. Hypotéky s fixací na jeden rok vzrostly na 2,95 procenta a s fixací na tři a pět let na 2,75 procenta.

Sberbank snížila sazby delších fixací

Od doby, kdy se hypoteční sazby dotkly dna, roste zájem o dlouhodobější fixace. Vzhledem k tomu, že se v loňském roce hypoteční trh propadl zhruba o pětinu, snaží se banky lákat právě na tyto fixace.
Sberbank se proto vydala proti proudu zdražování a hypoteční úvěry od 11. prosince zlevnila. Úrokové sazby hypoték s fixací pět až deset let snížila o 0,2 procentního bodu. Se sazbou pětileté fixace hypoték ve výši 2,29 procenta se stala třetí nejlevnější bankou na trhu.
„V dnešní dynamické době, kdy se úrokové sazby na trhu často mění, je pro klienta výhodné si zvolit delší fixační období. Proto poskytujeme stejně výhodnou klientskou sazbu 2,29 procent pro pětiletou, sedmiletou nebo dokonce i desetiletou fixaci,“ uvedl Zdeněk Remr, Head of Products & Campaigns, Sberbank.

Kam zamíří sazby dál?

Vánoční svátky byly i na hypotečním poli poklidné a ani na začátku roku žádná další banka na zdražování hypoték největších hypotečních hráčů nereagovala. Přestože centrální banka v prosinci základní úrokové sazby nezměnila a na únorovém zasedání zřejmě opět zvolí stabilitu sazeb, zdroje se bankám již několik měsíců prodražují. V letošním roce by přesto mohly hypoteční sazby i krátkodobě klesat.
„S ohledem na propad trhu nepředpokládáme dramatický růst úrokových sazeb, jakkoli nelze vyloučit krátkodobé propady a růsty sazeb, způsobené marketingovými akcemi jednotlivých hypotečních hráčů. Co lze naopak říci takřka s jistotou je, že bude i nadále pokračovat je zájem klientů o hypotéky s dlouhodobými fixami, které v případě hypoték s fixacemi na 8,10,15 a 20 let tvoří už dvě třetiny ze všech nově poskytnutých hypoték České spořitelny,“ uvedl Radka Vachulky, manažera bydlení v České spořitelně.
O změnách hypotečních sazeb banky rozhodují průběžně, růst či pokles sazeb tak může přijít kdykoliv. „V první polovině ledna neplánujeme zásah do úrokového lístku. O druhé polovině ledna se teprve bude rozhodovat,“ uvedl Martin Podolák, ředitel divize úvěrových produktů mBank pro Českou republiku a Slovensko.
Tabulka: Minimální nabídkové úrokové sazby bank (v %) k 6. 1. 2020

Aktuální úrokové sazby – leden 2020
Banka 1 fixace 3 fixace 5 fixace LTV
Air Bank —– —– 2,39  
Banka Creditas —– 2,09 2,09 do 80 %
Česká spořitelna 3,34 2,74** 2,64** do 80 %
ČSOB 3,19 2,79 2,79 od 70 do 80 %
Equa Bank 3,99 2,69 2,49 do 80 %
Fio banka 2,48 2,28 2,08 do 80 %
Hypoteční banka 3,19 2,79 2,79 od 70 do 80 %
Komerční banka 3,29 2,79 2,49 do 80 %
mBank 2,74 2,69 2,44 do 80 %
Moneta Money Bank 3,02 3,02 3,02 do 80 %
Raiffeisenbank 2,95** 2,75** 2,75** od 70 % do 80 %
Sberbank 3,29 2,69 2,29* do 80 %
UniCredit Bank —– —– 2,42 do 80 %
Wüstenrot 3,93** 2,53** 2,53** do 80 %

Poznámka: *sazby jsou nižší** sazby jsou vyšší než v předchozím porovnání úrokových sazeb
Air Bank: *Nabízí hypotéky s fixací pouze na 5 let. Uvedená úroková sazby je od 1,5 milionu korun. Při objemu hypotéky od 700 tisíc do 1,5 milionu korun činí sazba 2,69 % a od 300 tisíc do 700 tisíc korun 2,79 %.
Česká spořitelna: Úrokové sazby zohledňují slevu za splácení z aktivního Osobního účtu ČS (Osobního konta ČS) ve výši 0,5 procentního bodu, slevu za výši hypotéky, slevu za sjednané pojištění schopnosti splácet od PČS pro případ smrti, plné invalidity, pracovní neschopnosti a ztráty zaměstnání a v případě fixace na 3–5 let slevu za službu Hypotéka s prémií.
ČSOB: V úrokových sazbách účelových úvěrů do 90 % hodnoty nemovitosti s fixací na 1, 3, 5, 7, 10 a 15 let je zahrnuta sleva za splácení inkasem z účtu u ČSOB či u Poštovní spořitelny za podmínky příjmu na účet ve výši min. 1,5 násobku měsíční splátky hypotéky a sleva za sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny (tu lze nahradit slevou za splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB či u Poštovní spořitelny společně s pojištěním nemovitosti u ČSOB Pojišťovny). V případě nesplnění kterékoliv z podmínek se úroková sazba zvyšuje o 0,1 procentního bodu. Nabídka platí do odvolání. Nesplnění kterékoli z uvedených podmínek pro slevy není překážkou poskytnutí hypotečního úvěru, v takovém případě však nevzniká nárok na příslušnou slevu z úrokové sazby.
Equa Bank: Úrokové sazby hypoték jsou uvedeny včetně zahrnutí slevy za pojištění schopnosti splácet od MetLife pojišťovny a.s.
Expobank: Expobank již nové hypotéky neposkytuje.
Fio banka: Výše uvedené úrokové sazby jsou minimální, tj. s nejnižší možnou rizikovou přirážkou a s využitím veškerých poskytovaných slev při koupi nemovitosti a hypotéce nad 1 milion korun. Výslednou sazbu stanovuje Fio banka, a.s. pro každý hypoteční úvěr individuálně dle konkrétních podmínek.
Hypoteční banka: V úrokových sazbách je započtena sleva za splácení úvěru formou inkasa z účtu u ČSOB/Poštovní spořitelny ve výši -0,10% ročně a sleva za využití pojištění u ČSOB Pojišťovny (pojištění nemovitosti nebo pojištění domácnosti a pojištění úvěru) ve výši -0,10% ročně.
Jasná hypotéka: Pro fixace na 3 a 5 let s LTV do 70 % je podmínkou získání úrokové sazby splácení úvěru inkasem z účtu u ČSOB/Poštovní spořitelny s příjmem na účet ve výši minimálně 1,5 násobku měsíční splátky a sjednání životního pojištění u ČSOB Pojišťovny, nebo splácení inkasem z účtu spoludlužníka u ČSOB/Poštovní spořitelny.
Komerční banka: Minimální výše úrokové sazby po splnění podmínek daných bankou. Sazby pro LTV od 80 % do 90 % jsou o 1 procentní bod vyšší.
mBank: Při sjednání pojištění. Úrokové sazby jsou garantované pro všechny klienty při poskytnutí hypotečního úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru a plnění smluvních podmínek. Sleva za pojištění Schopnosti splácet od mBank 0,25%. Sleva za obrat na účtu mKonto (ve výši 15 000 Kč) 0,50%. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je při fixaci 1 a 3 roky s úrokovou sazbou 2,74 % p.a. a při fixace 5 let se sazbou 2,99 % p.a.
Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank): Podmínkou sazby je:Minimální měsíční obrat na účtu MMB 15tis. Kč, Pojištění schopnosti splácet hypotéku, Čerpání úvěru do 3 měsíců od podpisu, Udělení individuální sazby (započtena sleva, kterou dostává více jak 80% klientů).
Raiffeisenbank: V úrokovém lístku banka uvádí, že sazby úvěrů pro fyzické osoby stanovuje individuálně.
Sberbank: Sazby zahrnují aktivní využívání FÉR konta (jinak +0,4 p.b.) a realizaci pojištění schopnosti splácet (jinak +0,1 p.b.). Sazby jsou platné pro hypoteční úvěry nad 1 milion korun (jinak +0,1 p.b).
UniCredit Bank: Úrokové sazby jsou platné při sjednání jednorázově placeného pojištění schopnosti splácet úvěr. Hypotéka s LTV od 80 % do 90 % je o 1 procentní bod dražší.
Wüstenrot:  Extra úroková sazba platí pouze pro nové úvěry ve výši min. 1,5 mil. Kč. Podmínkou poskytnutí úvěru za sníženou úrokovou sazbu je sjednání životního pojištění u Allianz pojišťovny, a. s. (minimální výše měsíčního pojistného musí být 500 Kč) a zajištění dluhu z hypotečního úvěru zřízením zástavního práva k pohledávce ze životního pojištění ve prospěch banky, a to po celou dobu trvání úvěrové smlouvy. V případě nesplnění nebo porušení těchto podmínek bude sazba navýšena o 0,2% p. a.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.62 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.34%

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%
Historie vývoje


Související články

Nový vzestup na trhu: Hypotéky a ceny nemovitostí nabírají dech

O českém trhu rezidenčních nemovitostí a trhu hypotečním není špatné pohovořit s někým, kdo se o dění zajímá. Zájem o hypotéky opět stoupá a s ním i ceny nemovitostí, které začínají nabírat dech. Očekávání a uvolnění parametrů obezřetnosti DTI a DSTI při poskytování úvěrů hraje svou roli. Nedostatek nabídky není jen otázkou poptávky, ale i „zelené“ […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

19. 03. 2024

Komentář: Blíží se znovu do USA nemovitostní krize?

Po delší odmlce se znovu vynořují důkazy o možné krizi v sektoru amerických nemovitostí. Otřesy na tomto trhu negativně ovlivňují tamní finanční domy, které drží velké množství dluhů směrem k developerům a majitelům nemovitostí. S prudkým nárůstem úrokových sazeb má mnoho firem problémy s refinancováním svých dluhů, což některé banky nutí zvyšovat rezervy na opravné […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Komentář: Regulační bouře prodražuje ceny bytů

Na pozadí neustálých proměn na realitním a hypotečním trhu se stále cosi děje. Jde o aktuální vývoj, trendy a dění, které ovlivňují jak cenovky nemovitostí, tak dostupnost hypotečního financování. Od nebývalého utažení úvěrových podmínek a jeho uvolnění až po očekávání budoucí inflace a role nemovitostí jako prostředku k ochraně před znehodnocením peněz – to vše […]

Text: Radovan Novotný

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *